אוסטיאופורוזיס, מחלה בעלייה

מחקר חדש מצא כי 50 אחוז מהנשים מעל גיל חמישים יחוו שבר כתוצאה מאוסטיאופורוזיס, דרך חיים בריאה יותר מורידה את הסיכון

ליאם אקשטיין | 20/10/2006 7:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחת מכל שש נשים מעל גיל חמישים תחווה שבר כתוצאה ממחלת האוסטיאופורוזיס, כך עולה ממחקר שנערך בארה"ב ופורסם בירחון הרפואי היוקרתי lancet.

במחקר נמצא כי כ-50 אחוז מהנשים (באוכלוסייה לבנה) מעל גיל חמישים יחוו שבר כתוצאה ממחלת האוסטיאופורוזיס. "המצב בארץ דומה מאוד לתוצאות המחקר, מאחר ואוכלוסיית הנשים בישראל כמעט זהה לזו שנבדקה במחקר", אומרת ד"ר פנינה רוטמן-פיקלני,  מומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה וסגנית מנהל מחלקה פנימית ה' בבית חולים "מאיר" מקבוצת שירותי בריאות כללית.
בעיית החיים המודרניים

לטענתה של ד"ר רוטמן הסיבה לעלייה בשכיחות המחלה נעוצה בחיים המודרנים: "הסיבה לתחלואה הגבוהה היא, בין השאר, עליה בתוחלת החיים וחוסר מודעות למחלה והסיכונים שכרוכים בה. פעמים רבות המחלה מתגלה בצורתה החמורה רק לאחר שהחולה מופיעה עם שבר צוואר ירך או שבר בעמוד השדרה" מסבירה ד"ר רוטמן. רק בבית החולים מאיר מנותחים מדי שנה 500 אנשים עם שבר צוואר או ירך.

אוסטיאופורוזיס או אובדן עצם הנה מחלה המתאפיינת במסת עצם נמוכה והפרעה במבנה העצם. המחלה מופיעה במיוחד אצל נשים לאחר תום המחזור החודשי, אך לא רק.

נשים

נמצאות בסיכון גבוה יותר מגברים שכן מסת העצם ההתחלתית שלהם יותר נמוכה באופן משמעותי ממסת העצם של הגברים. לכן מומלץ לנשים שמגיעות לגיל הבלות לעשות בדיקת צפיפות עצם ולהתייעץ עם רופא לגבי תוספי קלציום וויטמין d או/ו טיפול באוסטיאופורוזיס. שכיחות המחלה עולה עם הגיל.

במקרים רבים החולים אינם מודעים למחלה, בשל היעדר סימפטומים, עד להופעת השבר הראשון. השברים האופייניים למחלה הם שברי עמוד שידרה, ירך, אמה וצלעות. השברים עלולים לגרום לתחלואה ניכרת המתבטאת בכאב, קושי בתפקוד יומיומי ואף לתמותה.

מודעות קריטית

מי שכבר נפגע משבר כתוצאה מן המחלה נמצא בסיכון גבוה יותר לשברים נוספים. לכן חשוב לשים לב באופן מיוחד, משום שלמחלה לא תמיד יש סימנים מקדימים טרם הפגיעה.

"בגלל חוסר מודעות למחלה ובגלל שאין סימנים ראשונים השבר עלול להיות האינדיקציה הראשונה לאבחנה. יתרה מכך, סיכון אישה ששברה חוליה בעמוד שידרה או צוואר ירך לחוות שבר נוסף עולים בהרבה, פי עשר". מכאן שברגע שכבר התרחש השבר, מדובר בשלב מתקדם יותר של המחלה.

תהליך ההחלמה בגיל מבוגר הוא תהליך ארוך וממושך יותר וכן תהליך של טיפול בשבר צוואר ירך גם הוא יותר ארוך ומורכב מאחר ולרוב יש צורך בניתוח.

לכן מדגישה רוטמן את חשיבות הטיפול המונע: "בכל גיל צריך להקדיש תשומת לב לנושא. ולאכול כמות מספקת של מאכלי חלב. במידה ולא אוכלים מספיק אז יש לקחת תוסף של ויטמין d וקלציום.
פעילות גופנית  היא קריטית משום שהעצם מתחזקת כאשר היא עומדת בלחץ של פעילות אירובית ומשקולות. לצד זה יש להימנע מדברים שמזיקים לעצם, כמו עישון או תרופות ממשפחת הסטרואידים.
הגיל בו צריך לשים דגש מיוחד הוא כאשר מפסיק המחזור החודשי אצל האישה. אצל גברים אין גיל מיוחד, אך ככל שהם מתבגרים הסיכון גדל לחלות במחלה".

כמות הסידן

מוצרי חלב כמו יוגורטים וגבינה מהווים את מקור הסידן הטוב והזמין ביותר, ולכן כדאי לצרוך אותם בקביעות כפעילות מונעת. גביע יוגורט למשל מכיל כ-200 מיליגרם סידן.

לטענתה של ד"ר רוטמן צריכת הסידן משתנה בהתאם לגיל;

בילדים מגיל שנה עד שלוש, מומלץ לצרוך 500 מיליגרם סידן ליום

לילדים מגיל ארבעה עד שמונה, מומלץ לצרוך 800 מיליגרם סידן ליום

לילדים מגיל 9 עד 18 מומלץ לצרוך 1300 מיליגרם ליום

לגברים ונשים עד גיל 50  מומלץ לצרוך 1000 מיליגרם ליום

לגברים ונשים מגיל 51 ואילך מומלץ לצרוך  1200 מיליגרם ליום

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים