לרזות מתחילים מהראש

כמה פעמים שמעתם שדיאטה "היא רק בראש"? זוג רופאים שלקח את המשפט ברצינות, פיתח שיטה להורדה במשקל הכוללת טיפול קוגניטיבי שאמור לטפל בשורש הבעיה

ליאם אקשטיין | 31/1/2007 9:21 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
השמנת יתר מוגדרת בעולם הרפואי כמחלה, מכיוון שהיא מלווה בסיבוכים ארוכי טווח שפוגעים כמעט בכל המערכות והאיברים בגוף. היא מהווה גורם סיכון מוגבר לסוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב. בנוסף קיימות השלכות נפשיות על הדימוי העצמי והגופני, ובמקרים מסויימים השמנה אף מובילה לדיכאון.

שיטתד"ר לוי פותחה על ידי זוג רופאים; ד''ר סילבינה מצקין-לוי, מומחית ברפואה פנימית ויועצת תזונה, וד''ר שלמה לוי, מומחה בפסיכיאטריה. ביחד בנו השניים שיטה שמתבססת על ההבנה שהשמנה היא התוצאה, אך מקור הבעיה האמיתי הינו בראש. השיטה משלבת טיפול רפואי-תזונתי יחד עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שאמור לטפל בשורש בעיית ההשמנה.
עלייה במשקל כחלק מהזנחה כוללת

למה טיפול משולב?

"כפסיכיאטר יש לי חולים שהמחלה אצלם מתבטאת בהזנחה ועלייה במשקל, למשל חולי סכיזופרניה", מסביר ד"ר לוי. "אשתי, לעומת זאת, ראתה כי גם בקרב אוכלוסייה שאינה חולה, הסיבות לאכילה הן לא תמיד נכונות. ביחד בנינו מערך שאמור לתת מענה רחב לכל אדם שאוכל מסיבות לא נכונות".

ייחודה של שיטת לוי הוא

שמדובר בשיטה רב מערכתית; במבוגרים השיטה משלבת תזונה נכונה עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי C.B.T Cognitive Behavior Therapy. בילדים השיטה מתבססת על הרגלי תזונה נכונים וסדנאות פסיכודרמה לחיזוק הדימוי והביטחון העצמי. שני המסלולים כוללים סדנאות בישול בריאותיות המונחות על ידי רופא –שף.

מה עומד ביסודה של השיטה?

"השיטה מתבססת על ההבנה כי כדי לרזות לא צריך לעשות דיאטה", מסביר ד"ר לוי. "צריך לזהות את הצרכים הנפשיים המביאים אותנו לאכילת יתר ולתת את הכלים המתאימים ביותר להתמודדות ושליטה על התקפי זלילה".

המרפאה מאגדת תחת קורת גג אחת צוות רפואי הכולל רופאה מומחית לרפואה פנימית, רופאת משפחה ויועצת תזונה, פסיכיאטר מומחה, דיאטניות קליניות, פסיכולוגית, מדריכת סדנאות פסיכודרמה, מדריכת כושר אישית ושף רפואי.

לא לרוץ למקרר

מי שיגיע למרפאה של ד"ר לוי יקבל טופס למילוי פרטים כבר בחדר המתנה. אלא שבניגוד לטופס המוכר, הטופס של ד"ר לוי כולל שאלות הנוגעות לדפוסי אכילה ומחשבה על אוכל. לאחר בדיקה של רופאה פנימית, ששוללת סיבות רפואיות כגורם לעלייה במשקל, נשלח הקליינט אל חדר הפסיכיאטר. 

במהלך חמישה מפגשים אישיים, יעבור אותו קליינט תהליך שנועד לטפל בדפוסים פתולוגיים המניעים אותו לאכול. עם סיום המפגשים, הוא אמור להפסיק לאכול כשהוא עצבני, משועמם או עצוב, ולעבור לאכילה בשעת רעב בלבד.

איך פסיכיאטר קשור לירידה במשקל?

"שמנים שעולים במשקל לא עולים כי הם אוכלים כשהם רעבים", מסביר ד"ר לוי. "למעשה, לרוב הם אוכלים במצבים שאינם קשורים לרעב. הרבה פעמים כשאני שואל מישהו מתי הוא אוכל התשובה נעה בין מצבים של עצבנות, מתח או עייפות. אלו דפוסי אכילה שאמנם השתרשו בנו אך הם ניתנים לשינוי.

"כך למשל, אם אדם עובד מגיע הביתה ומיד פותח את המקרר כפיצוי לקושי בעבודה - ניתן לזהות כי מדובר פה בדפוס מסויים. אם אותו אדם ילמד לעשות שלוש פעולות לפני ההליכה למקרר - מקלחת, לעבור לבגדים נוחים, להדליק מחשב, הדפוס הזה יעלם בעתיד".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים