הבטן שלה, הסידן שלו: בעיות בשיניים בזמן ההריון

בניגוד לשמועות, הריון לא גורם לאיבוד סידן מהשיניים, וצילומי לייזר לא מסכנים את העובר. אבל דווקא החניכיים הופכות לרגישות במיוחד

ד''ר רוני אמיד | 1/4/2009 12:06 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נשים רבות דואגות למצב השיניים שלהן בזמן ההריון ולאחריו, בעיקר לאור מיתוס אחד שרווח בציבור, הקושר בין הריון לאובדן סידן וכתוצאה מכך – לאובדן שיניים.

אבל המיתוס הזה אינו נכון ויש להפריכו: בעצמות הגוף מתרחש אמנם תהליך מתמיד של קליטה ואיבוד סידן, אבל השן אינה משתתפת במחזור הסידן בגוף. למעשה, השן אינה מאבדת סידן מהרגע בו סיימה את תהליך היווצרותה, ולכן אינה נפגעת מכך שהעובר קולט כמות גדולה של סידן.

בניגוד לשיניים, החניכיים של נשים הרות בהחלט נמצאות במצב של סיכון. השינויים ההורמונליים בהריון, המתבטאים בהפרשה מוגברת של פרוגסטרון, עלולים לגרום להופעה או להחמרה של דלקת חניכיים.

אותה הכמות של חיידקים שקיימת בדרך כלל בפה ואינה גורמת דבר, עלולה לגרום דלקת בזמן ההריון. דלקת חניכיים יכולה להתבטא ברמות שונות: החל מחניכיים נפוחים, אדומים ומדממים ועד לרמה חמורה, המלווה באיבוד העצם, שאוחזת את השיניים בלסת וגורמת כתוצאה מכך לאיבוד יציבות השיניים.
 
שיניים.
שיניים. צילום: Christina Snyder CC BY

דלקת החניכיים בהריון עלולה לגרום לעתים להופעת גידולים בצורת גושים אדומים וכהים בחניכיים, שהם למעשה צמיחה של רקמה דלקתית, הנקראת Pregnancy Tumor (גידולי הריון). גושים אלו הצומחים מהחניכיים גורמים לאי נחת, דימומים וכאב, לעיתים עד לצורך בכריתתם.

הדלקות נגרמות מהצטברות חיידקים בין השיניים, כתוצאה מסתימות לקויות, מוקדי עששת, כתרים לא תקינים, או מהצטברות חיידקים על גבי הלשון. הפרשת ההורמונים המוגברת תגרום לנזק רק אם התחזוקה לקויה ומאפשרת התפתחות של דלקת חניכיים. לכן, מומלץ להגיע לרופא השיניים לפני ההיריון על מנת להכין את הפה ולהביאו למצב אופטימלי. כדאי לבקר שיננית מדי טרימסטר.

מה עושים נגד הדלקת? יש לשטוף את הפה עם מי מלח (1 כפית מלח ל2/3 כוס מים), מספר פעמים ביום. אם הדימום חמור, כמובן שמומלץ לפנות לייעוץ רפואי.
עשי ואל תעשי

צחצוח שיניים
- חשוב להקפיד על צחצוח פעמיים ביום. נשים הרגישות בהיריון לטעמים חריפים יכולות לעבור לצחצוח עם משחה בעלת טעם עדין.
- במקרים של בחילות בצחצוח, במיוחד במהלך הטרימסטר הראשון, חשוב להקפיד לפחות על שטיפות עם מי פה, המצמצמות את כמות החיידקים.
- מכיוון שחיידקים רבים נמצאים על הלשון, יש לנקות את הלשון פעם ביום עם מנקה לשון.

צילומי רנטגן
חשש נוסף של נשים בהריון הוא מפני קרינת הרנטגן, שעלולה לגרום לפגיעה בעובר, משום שהתאים שלו מתחלקים בקצב מהיר והם רגישים לנזקי קרינה יותר מאשר רקמות של אדם בוגר.

מחקרים בנושא זה הראו שצילום רנטגן המצולם בצורה נכונה, בחשיפה מינימלית ותוך כיסוי בסינור עופרת לא צריך לעורר חשש לפגיעה בעובר. לשם השוואה, קרינת הרקע הטבעית הקיימת

בעולם (שמקורה בין השאר בכוכבים, מחצבים וחלקיקים רדיואקטיביים הנמצאים באוויר), חושפת את אזור הרחם לכמות של פי 75 "יחידות קרינה" במהלך ההריון, בהשוואה לסדרת צילומי סטטוס (14-16 צלומי רנטגן קטנים לכל הפה).

על אף שאין סיבה לחשוש מצילומי רנטגן הנחוצים לקביעת הטיפול הנכון, מומלץ לצמצם ככל האפשר במספר הצילומים בהריון.

הרדמה מקומית וגז צחוק
בזמן ההריון אין מניעה להשתמש בזריקות אלחוש להרדמה מקומית כל עוד האשה בריאה וההריון שלה תקין. מומלץ לא להשתמש בגז צחוק במהלך ההריון.

שימוש בתרופות
אין ליטול תרופות ללא התייעצות עם רופא הנשים המטפל ועם רופא השיניים, מכיוון שהן עלולות לחדור דרך השליה ולהגיע לעובר. אנטיביוטיקה מסוג טטראציקלין, למשל, צובעת את שיני העובר בצבע ירוק, וחשודה בעיכוב גדילת העצמות.

בנוסף לכך, לא מומלץ להשתמש בפלואוריד במהלך ההריון. כמויות גבוהות מדי של פלואוריד עלולות לגרום לפלואוריזיס (עודף פלואור) ולצבוע את שיני העובר בצבע כהה.

תלוי מה הבעיה

ניתן לחלק את טיפולי השיניים בהריון לשלושה סוגים:

1. טיפולי חירום ניתנים מסיבות כמו כאבים עזים בשיניים, זיהומים, שיניים שנשברו, עששת מאד עמוקה, ואין לדחות אותם. 

2. טיפולי ביניים המיועדים לעששת לא עמוקה, או לחניכיים במצב בינוני - נהוג לדחות לתקופה שלאחר ההריון, בהתאם לשיקול הרופא.

3. טיפולים שיקומיים, כמו כתרים קבועים, גשרים, תותבות ושתלים יש לדחות לתקופה שלאחר ההריון.

בחרי את הטרימסטר

טרימסטר ראשון: לא מומלץ לבצע טיפולי שיניים, מאחר שבתחילה ההריון אינו יציב וישנו סיכוי גבוה יותר להפלות. בנוסף, חלק מהנשים סובלות מבחילות ומהקאות העלולות להשפיע על הטיפול (לאחר הקאה מומלץ לצחצח שיניים, על מנת שהחומציות לא תפגע בהן). בתקופה זו גם מתפתחים איברי העובר ולכן, מומלץ להתמקד בטרימסטר הזה רק בטיפולי חרום ובטיפול תחזוקתי מונע.

טרימסטר שני: זוהי התקופה הטובה ביותר לטיפול במהלך ההריון. האם לעתיד עברה את תקופת הבחילות, היא רגועה יותר לגבי תקינות ההריון ועדיין לא הגיעה לשלב שבו היא עלולה לסבול מתנוחה לא נוחה על כסא הטיפולים. בתקופה זו ניתן לבצע טיפולים חיוניים.

טרימסטר שלישי: גם בתקופה זו לא מומלץ לבצע טיפולי שיניים. בתקופה זו הבטן גדולה מאד, ולאשה פחות נוח לשכב על כסא הטיפולים. מומלץ לא להגיע לשלב זה עם בעיות חריפות. למשל, לא לדחות טיפול שורש עד ליומיים לפני הלידה.

על הכותב

ד"ר רוני אמיד הוא רופא שיניים, עוסק בשיקום הפה ונציג האיגוד האמריקאי לקוסמטיקה דנטלית והאירופי לאסתטיקה דנטלית

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים