דיכאון חורף: אתם שאלתם, המומחה ענה
אתם שאלתם את ד"ר יובל בן אמנון, מומחה לפסיכיאטריה, בנושא דיכאון. הנה התשובות לפניות הגולשים השונות

אין להמעיט בחשיבותה של העובדה כי חברתך סבלה מסרטן השד והחלימה ממנו. ההתמודדות עם מחלה קשה ומאיימת גובה לעיתים מחיר נפשי משמעותי, והחשש מפני חזרת המחלה נמצא בדרך כלל במוקד הטיפול.
לא נדיר לראות אנשים שהתמודדו באופן מרשים עם מחלה קשה, עברו את כל ייסורי הטיפול והריפוי ולאחר ההחלמה התפתחה אצלם תגובה דיכאונית. אני מציע לך לבדוק עם חברתך האם בזה מדובר ולייעץ לה לפנות לטיפול לאחר אבחון ראשוני.
אני לא יודעת אם להגדיר את זה כדיכאון, אבל בעונת החורף אני מרגישה בדאון. לא רוצה לצאת מהבית ומרגישה חסרת חשק. האם יש קשר? מה עליי לעשות?
ד"ר בן אמנון: אין באפשרותי לאבחן דיכאון באמצעות השאלה, אך בהחלט יתכן שאת סובלת מדיכאון חורף. אם את חשה כבדות ועייפות, מצב רוח מדוכדך הנמשך רוב שעות היום, תיאבון מוגבר ובעיקר לדברים מתוקים, שינה מרובה וקושי בלתי אופייני בסיטואציות חברתיות (רגישות יתר לביקורת, רצון להיות לבד) יתכן שיש לך דיכאון חורף.
חשוב לציין כי אם את ממשיכה לתפקד וללכת לעבודה תוך כדי שאת חווה את הסימפטומים, או שבמקום תאבון מוגבר את חשה ירידה בתיאבון - אין משמעות הדבר שאין לך דיכאון חורף. עצתי לך: פני לאיש מקצוע לאיבחון וטיפול במידת הצורך. אין סיבה לסבול שלא לצורך כאשר יש טיפול זמין. טיפול בתרופות מסוג חוסמים סלקטיביים של סרוטונין, SSRI, תרופות כגון ציפרלקס, ציפרמיל ואחרות עשוי לשפר את מצבך.
אני לא יודעת אם זה נחשב דיכאון, אבל אני חווה תופעה בה כמעט בכל שנה, כשמתחיל להיות סגרירי ואפור בחוץ, אני נתקפת תחושת דאון ולא ממש בא לי לצאת החוצה. עד היום פירשתי את זה כתגובה טבעית לחורף אבל יכול להיות שמדובר ממש בדיכאון? מה אמורים לעשות במצב כזה? עם מי להתייעץ?
ד"ר בן אמנון: העובדה שמצב הרוח שלך קשור באופן הדוק לעונות השנה (במקרה שלך חורף, אצל אחרים דיכאון עונתי יכול להופיע גם בקיץ), מרמזת על האפשרות שאכן יש לך הפרעת רגש עונתית (seasonal affective disorder).
אם את סובלת כל שנה ממצב רוח ירוד, כבדות, תאבון מוגבר (או מופחת) הפרעות בשינה או שנת יתר, ואין גורם אחר לשינוי מצב הרוח מלבד חילופי העונות, סיכוי סביר שאכן מדובר בדיכאון חורף. דיכאון שכזה מתגבר ככל שנכנסים עמוק יותר לתוך החורף ונוטה להשתפר או לחלוף עם בוא האביב. יש לאבחן את מצבך על ידי פסיכיאטר ולטפל בהתאם.
אני מתגוררת באחת מארצות אירופה הקרות והאפורות, ועם זאת, נוטה להרגיש דכדוך בחורף. באיזו תאורה מומלץ להשתמש? האם מדובר במנורת פלורוסנט רגילה?
ד"ר בן אמנון: הטיפול באור צובר תאוצה בשנים האחרונות ובחלק מהמקרים מאפשר להתגבר על הדיכאון באופן משביע רצון. ברוב המקרים נהוג לטפל באור בשילוב טיפול תרופתי מקבוצת ה-SSRI. לא מדובר באור פלורוסנטי פשוט, אלא בתאורה אולטרה סגולה אליה נחשפים באופן מבוקר ומדוד במסגרת מרפאות יעודיות.
אמנם תאורה אולטרה סגולה קיימת בנורות פלורוסנט, אך החשיבות של הטיפול המבוקר היא דווקא בנוכחות של פילטרים המסננים קרינת אולטרה סגול מזיקה. הטיפול כולל חשיפה לאור ממספר נורות פלורוסנט עם רפלקטור להגברת העוצמה ועם פילטרים לסינון האור המזיק. חשוב מאד שהטיפול יהיה מבוקר ויבתצע על ידי אבזור רפואי שעבר סטנדרטיזציה ומבחני תקן.
האם יש תרופות ללא מרשם שניתן לקחת לריסון התיאבון המוגבר? והאם יש תרופות ללא מרשם אותן ניתן לקחת לטיפול בדיכאון?
ד"ר בן אמנון: אין תרופות ללא מרשם שניתן להמליץ עליהן בלי חשש לירידה במשקל וריסון תיאבון. מוצרים טבעיים שונים עלולים להביא לירידה בתיאבון, אך קשה לדעת מה הם מכילים ובאילו סטנדרטים של ייצור הם עמדו. המלצתי היא להימנע מתרופות אלה.
קיימת תרופה בשם רדוקטיל המשמשת לירידה במשקל, אולם כאשר מדובר בעליה במשקל הנגרמת מדיכאון חורף אני סבור שיותר נכון לטפל בשורש
צריכה נדיבה של פחמימות גדולות כגון פסטה או תפוחי אדמה יביאו לתחושת שובע ולירידה בצריכה של פחמימות קטנות - סוכרים הנמצאים בדברי מתיקה. טיפול תרופתי בדיכאון בתרופות בשילוב ייעוץ תזונתי על ידי דיאטנית, עשוי לעזור לשלב את היציאה מהדיכאון והחזרה לשיגרה בירידה במשקל.
איזה כדורים או ויטמינים ניתן לקחת כדי למנוע דיכאון עונתי?
ד"ר בן אמנון: הטיפול התרופתי בדיכאון כולל מתן של תרופות נוגדות דיכאון. כקו ראשון נעדיף להמליץ על תרופה מקבוצת ה-SSRI כגון ציפרלקס, ציפרמיל, לוסטרל ואחרות. ניתן, ואף רצוי לעתים, לשלב את הטיפול עם ויטמינים מקבוצת B complex. ויטמינים אלה קשורים לפעילותה של מערכת העצבים המרכזית, ובייחוד הוויטמינים B6, B12.