עבדים מודרניים
נועם שיזף על "פועלי הכדורגל" שמציג את הצד המכוער של שוק השחקנים הזרים
גם אם נעזוב את ההתנהלות של פרימו, שמצא את הסקופ שלו באתר אינטרנט לא רשמי של חובב כדורגל אפריקאי, נותר נושא היחס המחפיר לשחקן, שכמוהו לא היתה אף קבוצה מעיזה להפגין לישראלי. לזכותה של נתניה ייאמר כי היא הודתה בטעותה, ולפני כמה שבועות אף סידרה פיצוי משונה לטוקומוטי, כשהעניקה חוזה לילדו בן השנה.
אלא שסיפורו של טוקלומוטי ייחודי רק בשל הפרשה המטופשת שהביאה לפיטוריו. שחקנים זרים מגורשים מקבוצות ברגישות דומה מדי חודש. כל כמה זמן מתפרסמות ידיעות על כדורגלנים שנחתכו ולא קיבלו את כל כספם, על כדורסלניות שהושלכו מהדירות שלהן באישון לילה או על נבחנים שנשכחו בנתב"ג.
אבל מי שרוצה להבין באמת עד כמה מדובר בתופעה חמורה, צריך לראות את אחד השידורים החוזרים של הסרט "The Beautiful Game", ששודר אתמול בערוץ יס דוקו, תחת השם "פועלי הכדורגל".
עולם הכדורגל, כפי שהוא מצטייר בסרט, לא שונה בהרבה משוק העובדים הזרים לניקיון ולבניין, או מתעשיית הזנות. בתפקיד הסרסורים וקבלני כח האדם משמשים סוכני השחקנים, המפתים אלפי ילדים במדינות אפריקאיות מורעבות לחתום עימם על החוזה שאמור להפוך אותם לדרוגבה או לאסיין הבא.
העמלה של הסוכן יכולה להגיע לחמישים אחוז מעיסקת המכירה העתידית, במידה שהשחקן יקבל בכלל את חלקו. בסרט מופיעים שחקנים שסוכנים השתלטו על כל הכסף שהגיע להם, לעתים באלימות. כשהשחקנים מנסים להשתחרר מהחוזה, מופעלות נגדם שיטות מאפיונריות.
כמובן שרובם המוחלט של הכדורגלנים לא מגיע למועדונים הגדולים, אלא מתגלגל במבחנים בקבוצות מהדרג השלישי ומטה. פעמים רבות, ברגע שהסוכנים נואשים מהשחקן, הם פשוט זונחים אותו לנפשו. חלק מהכדורגלנים-ילדים הללו מתגלגלים אחר כך בפארקים ובמחנות מעבר באירופה, חלקם מסתבכים בפלילים.
גם המועדונים, המחויבים לפי החוק לדאוג לשחקנים הנבחנים בשורותיהם עד לחזרתם, נוטים להתעניין בשחקן בדיוק עד לרגע שבו מוחלט שהוא אינו מתאים מקצועית. שחקן שאנדרלכט בחנה הגיע עד לאשפוז פסיכיאטרי.
בשוק הבשר הזה מעורבים כל השמות הגדולים באירופה. רוב המועדונים האירופאיים לא יסרבו לעולם לעבוד עם
ב"פועלי הכדורגל" הוצגו כמה מהמקרים המפורסמים הקשורים למאמני פרמייר ליג שהרוויחו כסף מהחתמות שחקנים שאירגנו. דוגמאות בולטות למנג'רים שהתעשרו בדרך הזאת הן טרי ונבאלס, ג'ורג' גרהאם, בריאן קלאף וקווין קיגאן. אפילו אלכס פרגוסון נחקר על כסף שהופיע בחשבון הבנק של בנו בעקבות העברה של שחקן.
גם בישראל מסתובבים לא מעט סיפורים על מאמנים שגוזרים קופונים מהחתמות שחקנים, אולם אף אחד מהם עוד לא הוכח.
"פועלי הכדורגל" הגיע לישראל באיחור מסוים (וויין רוני כבר מזמן לא באברטון), אבל נותר סרט אפקטיבי ומטריד. האם הוא יגרום לנו להביט אחרת על מאות הזרים העוברים כאן מדי שנה? אם לשפוט לפי מעמדם של העובדים הזרים בענפים אחרים בארץ, התשובה ככל הנראה שלילית.