משרתים בקריה: הקליק המחודש בין אוהדי מכבי חיפה לשחקנים
לא ברור מה קדם למה, הסגל הצעיר וההישגים או המהפך בגישת האוהדים שסבלו שנתיים עם רוני לוי. הירוקים ינסו לברוח הערב (20:50) לליגה ולסכל את תקוות האלופה לחזור למאבק על התואר וקרית אליעזר יהיה מלא גם הפעם, ולא בגלל אוהדי בית"ר ירושלים

השינוי שנרשם העונה ביציעים אינו פחות משמעותי מזה שבוצע על הדשא. לא בטוח מה קדם למה: האם הניצחונות והקאדר הצעיר סחפו את הקהל או שמא המהפך בגישת האוהדים המריץ אותם? התשובות לא החלטיות, אבל במועדון מצביעים על תהליך משולש: הישגיות, הצערה ועבודת שיווק חזקה.
על פניו, העונה החדשה לא סימנה גדולות. בניגוד לעבר, לא הובא שם גדול. אפילו הטאלנט המקומי, מאור בוזגלו, קיבל את ברכת הדרך ללכת. בגזרת הזרים החיזוק היה מאופק עד דל. לאוהד הממוצע לא היתה עד לפני חודש הזדמנות לראות אף פעם את גולסה או גאדיר בפעולה וגם אלישע לוי נחשב בתחילה, לפחות בעיני חלק מהאוהדים, כסימן שאלה.
"זה לא רק ההצלחות," מסביר אבנר יוסף, אוהד ותיק שמשפחתו רוכשת בין 15 ל-20 מנויים מדי עונה. "צריך לזכור, השנה הוחלף מאמן, שבלשון המעטה לא אהבו אותו, בצדק או שלא זה בכלל לא חשוב. פשוט לא אהבו. דבר נוסף הוא התחושה של כולם שיותר גרוע מכפי שהיה בשנתיים האחרונות לא יכול להיות. והדבר האחרון הוא שילוב צעירים. הקהל, מה לעשות, רואה צעירים שגדלו במועדון והוא משלם. זה פשוט נראה שמח יותר."
רוני לוי העביר את השרביט לאלישע לוי אחרי חמש עונות. שלוש העונות הראשונות שלו הסתיימו באליפויות. השנתיים האחרונות במפח נפש. בשנים אלה, כולל בחלק מתקופת האליפויות, הקהל הירוק היה מריר משהו. אלימות מילולית והשלכת חפצים היו חלק מהרפרטואר ביציעים.
גם הדלקת אבוקות היו בתפריט, דבר שגרם נזק כספי כבד למועדון. פה ושם, אפילו בימים טובים, היו קרחות. האוהדים, למרות ההישגים, לא היו מרוצים. פעם הם קראו לזה "אליפות בלי מאמן" ופעם הם קראו לזה "כדורגל משעמם."
זה לא רק חוסר כימיה של רוני לוי עם חלקים
עד לא מזמן הדברים לא היו כל כך ברורים. חוזה העתק עליו הוא חתום והיכולת החלשה הפכו אותו ליעד מועדף למתקפת המקללים. קטן לא תמיד הוריד את הראש, ומשהגיב לא פעם בתנועת יד או השתקת המקללים רק הלהיט את הרוחות. היום קטן מבוגר ושקול בהרבה. הוא למד שלפעמים חיוך אוהד קונה אותו יותר מעוד שער.

האוהדים, שלא סלחו לקרואטי על מעברו המתוקשר למכבי ת"א ועוד יותר על חלק מהתבטאויותיו, החרימו את הקפטן הוותיק. לאחרונה הושגה סולחה והיא דוגמה נוספת לחיבור ההדוק שנוצר בין השחקנים לאוהדים.
המהפך ביחס הקהל לשני האייקונים, קטן וחרזי, מתכתב עם הסלוגן השיווקי איתו פנתה ההנהלה לאוהד: "אנחנו רוצים אותך איתנו." לאלמנט זה נוספו מהלכים נוספים הכרוכים בחיזוק הקשר באמצעות שיחות אישיות, מתן מענה לפניות אוהדים ואוזן קשבת ושיפור תנאי הגישה והכניסה לאיצטדיון המיושן. "אין כמעט בעיות בכניסה. כשאתה מגיע ליציע המושב נקי ופנוי. בעניין הזה מכבי חיפה מאוד מאורגנת, ממש כמו באירופה," מפרגן האוהד אבנר יוסף.
גם יושבי יציע גימל וחברי הקופים הירוקים התמתנו מעט. בניגוד לעבר, השקט לא נקנה בסיוע פיננסי במימון הפעילויות שלהם. העונה מדובר בסיוע מינורי. דגש מיוחד הושם במועדון בגזרת בעלי המנויים. למרות שמכבי חיפה היא המועדון המעוטר בכדורגל הישראלי ב-30 השנים האחרונות, צריכים במועדון להזיע כדי לחצות את רף 4,000 המנויים.
העונה הוחלט להפחית את מחירי המנויים בשיעור של 15 עד 20 אחוז. במקביל התייקרו מחירי הכרטיסים. המנכ"ל איתמר צ'יזיק מסביר את הלוגיקה: "חשבנו איך להפוך את רכישת המנוי לאטרקטיבית. כדי למנוע מרוכש מנוי תחושה שאם היה קונה כרטיס לכל משחק ומשחק הוא לא היה משלם הרבה יותר מהמנוי, בחרנו להוזיל את המחיר." עם זאת, יש במועדון גם כאלה שטוענים כי אסטרטגית, מכבי חיפה לא צריכה להוריד מחירים.

מכירת המנויים נעצרה בינתיים ב-,4,600 גידול של 20 אחוז לעומת אשתקד. מדובר בנתון לא רע אם כי צריך לזכור שבית"ר ירושלים הכפילה את מנוייה ל-9,000 אחרי האליפות הראשונה בעידן גאידמק, ומכבי ת"א בעונת הגלאקטיקוס נשקה לעשרת אלפים מנויים.
כמו במועדונים אלה, גם במכבי חיפה מבצעים פעולות שיווקיות כדי להגביר את המכירות. כך למשל יציעים 9 ו-10 בקרית-אליעזר הוגדרו כ"יציע משפחות." משפחה של אב ושני ילדים יכולה לרכוש כרטיסים במחיר של 40 שקל לראש ולסגור משחק ביתי בהוצאה סבירה מינוס של 150 שקל או קצת יותר. במשחקי הבית העונה המקום כמעט מתמלא ומי שרוכש מנוי אליו מקבל הנחה נוספת של 10 שקלים לכרטיס.
פרויקט נוסף של המועדון כרוך בגיוס אוהדים צעירים, שאינם מתגוררים בחיפה, כצופים קבועים במשחקי הבית. במסגרת פרויקט זה, לכל משחק בית (להוציא ארבעה או חמישה משחקים גדולים בעונה) מוזמנים בין 300 ל-500 בני נוער, שמגיעים בהסעות מאורגנות חינם מכל רחבי הארץ. במקביל מעמיד המועדון הסעות לאוהדים למשחקי הבית.
כן כן, למשחקי בית, לא רק למשחקי חוץ. אוהדים של חיפה, מהדרום ומהמרכז, יכולים בתמורה לסכום של 30 שקל, הלוך חזור, להגיע לקרית-אליעזר. "אנחנו מנסים לתת פתרון לכל אוהד. למשל בחולון יש לנו אוהדת שעומדת מדי שבוע בתחנה לבד והאוטובוס עוצר במיוחד בשבילה," מסבירים בקבוצה.

היחידה הזו מקבלת עשרות פניות מדי שבוע (במייל, בפקס ובטלפון) ומכל הסוגים: הגג דולף ביציע, החולצה נקרעה בכניסה לאיצטדיון, ריח טיגון השניצלים לאח"מים מפריע. כל בעיה, מכל סוג שהוא, זוכה לתגובה ובדרך כלל גם לפתרון. "שום דבר לא נשאר פתוח," מדגישה רוזן.
לכל אלה יש להוסיף את מועדון האוהדים המונה 20 אלף אוהדים. בתמורה לתשלום חד-פעמי של 20 שקל, נהנה האוהד מכרטיס שמעניק לא מעט פריבילגיות. למשל רכישת כרטיס באינטרנט או בטלפון מבלי שיהיה צורך לאסוף אותו.
כרטיס המועדון, באמצעות צ'יפ מיוחד שמותקן בו, הופך לכרטיס כניסה אלקטרוני שתקף לכל אחד מ-32 השערים באיצטדיון. "זה עולם אחר לגמרי," אומר דני, אוהד שהחליט ללכת למשחקים על פי בחירה ולא באמצעות מנוי קבוע. "כשבא לי אני מזמין כרטיס, ובזה תמו כל הבעיות שלי."
כרטיס המועדון מאפשר צבירת נקודות או כפי שמכנים זאת במחלקת השיווק "גולים." אלה הנצברים יכולים להקנות הטבות בחנות המזכרות, ברכישת כרטיסים ואפילו בהצטרפות לאחד ממשחקי חיפה באירופה. גם כל פעולה שקשורה ברכישת מוצר בחנות של המועדון מזכה ב"גולים."
ולמרות מה שנראה כפעילות שיווקית ערה, במועדון יש ירידה מתמדת לאורך השנים במכירת כרטיסים, מה שמעיק בסופו של דבר על הקופה ומחייב את הבעלים לשקול רעיונות חדשים. אחד מהם הוא צירופו של אבי אלבק, לשעבר מנהל השיווק של קבוצת הכדורסל של מכבי ת"א, הנחשב למומחה בתחום. אלבק, ששוחרר מהצהובים לפני שנה, יתחיל לעבוד במכבי חיפה בקרוב ולקראת העונה הבאה.