פרו-ישראלים: התעודה הכי מבוקשת בכדורגל
לניראון תעודת מאמן, אבל לא יוכל להדריך את הפועל פ"ת כי אין לו תעודת פרו הדרושה לפי חוקי פיפ"א. ככה זה כש-70 מאמני פרו הוכשרו ב-3 מחזורי קורס בשלוש השנים האחרונות ואין מכסות לעוד. גם איגוד המאמנים לא מושיע. אפילו שם מודים שמדובר בגוף חסר שיניים הכפוף להתאחדות

מדובר בפרוצדורה הכי ארוכה שקיימת, אבל ניראון לא חיפש קיצורי דרך. הבעיה היא שהחל מהעונה הבאה, על פי הוראה של אופ"א, מאמן שאין לו תעודת מאמן מקצועני (פרופשיונל, או בקיצור - פרו,( לא יכול לאמן בליגה מקצוענית. מה שהספיק עד לפני חודש כדי לאמן מהליגה המחוזית לנוער ועד לליגת על, ייעצר עכשיו בליגה א.' וניראון הרי מונה למאמן הפועל פ"ת, שלפחות עד אתמול נמנתה עם הליגות המקצועניות.
רז הבהיר לניראון כי לא יוכל לאמן בליגת העל בעונה הקרובה, אלא אם ההתאחדות לכדורגל תנפיק עבורו אישור מיוחד. את האישור היא אמורה לתפור עם אופ"א, הגוף שקובע באיזו מדינה ומתי ייפתח קורס פרו. הבעיה היא שישראל, כהרגלה, פעלה לפי מוטיב העדר, והספיקה בתוך מספר קורסים בשלוש השנים האחרונות להכשיר 70 מאמני פרו.
להזכירכם, החל מהעונה הקרובה יהיו בישראל 32 קבוצות מקצועניות בלבד, אבל עוזר המאמן של אחי נצרת, ריאן מרואן, אבי סבג שאימן בג'דידה העונה ואפילו אריק גילרוביץ,' שעזב את עמי בלולו בבת-ים לטובת עירוני ראשל"צ, הם מאמני פרו. דני ניראון לא, והוא באמת זקוק לתעודה הזו כדי לשדרג את עצמו.
התשובה שקיבל ניראון היתה פשוטה: "חמוד, אופ"א לא מאשרת יותר קורסי פרו בישראל עד הודעה חדשה. אתה בבעיה." במילים אחרות, ניראון, שיכול היה לקבל אישור זמני לשנה מההתאחדות תוך כדי הקורס כדי לאמן בהפועל פ"ת, לא יוכל לקבל כזה אישור כי אין קורס, ובמקום לאמן בליגת העל הוא יכול מקסימום לאמן בליגה א,' או לחלופין להישאר עוזר מאמן. אגב, לא במכבי ת"א.

כי מכבי ת"א זה אולי שיא האבסורד. הסמכות המקצועית העליונה במכבי ת"א הוא אבי נמני. בהתאחדות סגרו עם נמני, גדול שחקני מכבי ת"א ת"א בכל הזמנים, שישלים 50 אחוז מקורס המדריכים בגלל עברו כשחקן, ואז ייגש לקורס מאמנים רגיל, המדרגה השנייה בדרך לפרו. נמני אפילו לא סיים את קורס המדריכים. הוא נמצא לקראת סיום הקורס, במידה שיסיים את משימותיו עד אוגוסט.
נמני החליף את רן בן שמעון לאחר פיטוריו בעונה שעברה. כל בר דעת ידע כי נמני הוא מאמן מכבי ת"א, אבל בפועל נרשם מרקו בלבול כמאמן הקבוצה בטופס המשחק. כשהורחק בלבול על ידי בית-הדין המשמעתי, נרשם שורה אובארוב כמאמן ופעם אחת אפילו נמני עצמו, בדרבי בו הפסידה מכבי להפועל .3:1
איגוד
חוק הספורט הוא חד-משמעי: "בענף ספורט תחרותי או שיש בו סיכון גופני לא יוכל אדם לעסוק כמאמן או כמדריך ספורט אלא אם כן יש בידו תעודת הסמכה לאותו ענף." מדובר בחוק מדינה שנחקק ב-,1988 ומ-1997 החלו להקפיד עליו.
גורם בהתאחדות אמר אתמול שלא לייחוס: "אם נמני לובש טרנינג ומעביר אימון, אפשר להתלונן עליו במשטרה. זו עבירה על החוק." למרות שיש עבירות קשות יותר שמסכנות את שלום הציבור, החוק הזה בא להגן על הציבור מבחינת החוק, אייקונים כמו נמני, עם כל העבר שלהם, אינם יכולים לאמן.

נמני לא לבד, אם כי המקרה שלו מיוחד. יש עוד אייקונים, אם כבר הזכרנו את אבוקסיס, שעדיין לא קיבלו את התעודה השנייה בחשיבותה, תעודת המאמן. אבוקסיס, כמו אייל ברקוביץ,' איציק קורנפיין או אדורם קייסי, החלו קורס שמתקיים בזמנם הפנוי, ממש כך, משום שהם עובדים בקבוצות או במקומות אחרים ומתקשים למצוא את הזמן הפנוי לעשות את הקורס.
פעם בתקופה קובעים להם יומיים מרוכזים, על פי תיאום מראש, והם קופצים להתאחדות להשלים שעות. כדי לקבל תעודה הם יצטרכו להשלים 300 שעות, עד עכשיו הם עשו רק .80 "ייקח להם שלוש-ארבע שנים להשלים את הקורס," אמר אתמול רז, רכז קורס הפרו. וזה עוד לפני שהם הלכו לקורס פרו, שמי יודע מתי ייפתח.
גם טל בנין התחיל את הקורס הזה, אלא שאז התברר כי בהתאחדות לכדורגל לא חיכו שישלים אותו, ומינו אותו כמאמן נבחרת הנערים. בטורניר קדם אליפות אירופה נאלץ אלון חזן, מאמן נערים ב,' לשבת על הספסל בהוראת ההתאחדות, רק כדי להגן על החוק.
מה שזה עשה ליחסים בין בנין לחזן, פעם שני שחקני הקישור הדפנסיבי של נבחרת ישראל, זה נושא לכתבה אחרת, אבל בכל אופן, המקרה הזה נעשה תחת המטרייה של ההתאחדות. בנין סיים בינתיים קורס מאמנים אחר, קיבל מטלות וביצע אותן, והוא מוכשר, למזלו, לאמן נבחרת נערים, כי פיפ"א לא דורשת תעודת פרו כדי לקבל חותמת בד"ץ על המשרה הזו.

עד לא מזמן לא אישרה אופ"א למדינות קטנות, בכללן ישראל, לעשות קורס פרו, עד שלפני שלוש שנים אישרו לה קורס ניסיוני. נרשמו אליו גיא לוזון, רוני לוי, אלי אוחנה, ראובן עטר, ניר קלינגר, מוטי איוניר, מישל דיין, ניצן שירזי, אורי מלמיליאן, פרדי דוד, מרקו בלבול, רן בן שמעון, אלי כהן, ירון הוכנבוים, אלון שרייר, בני טבק, ויקי פרץ וגילי לנדאו. מאמן הנבחרת, דרור קשטן, קיבל הנחה: עשר פגישות בלבד, כמו שקיבל אברהם גרנט בקורס השני, כשאיגוד המאמנים הבריטי דרש ממנו את תעודת הפרו.
אופ"א אישרה למקסימום 25 מאמנים להירשם לקורס שהיה במעקב. שלוש פעמים נשלח המנהל המקצועי של ההתאחדות הבלגית, מישל שבלון, כדי לעקוב אחרי הקורס, והובאו גם מרצים מבחוץ. החבר'ה מאופ"א לקחו שני חניכים, ניצן שירזי ומרקו בלבול, ואחר כך אישרו לישראלים לבחון את היתר.
כל מאמן היה חייב לנסוע, על חשבונו, לאחד המועדונים באירופה, ולהגיש עבודת גמר בשני העתקים: אחד בעברית, אחד באנגלית. הקורס עלה 7,000 שקל, הבא יעלה כבר עשרת אלפים, עדיין הכי זול באירופה. באנגליה זה עולה 7,000 ליש"ט, בצרפת עשרת אלפים יורו 55) אלף שקל!).
הקורס השני, שהכיל את גרנט, היה כבר קורס מקוצר. התקבלו אליו מאמנים שעבדו למעלה מ-15 שנה בליגה הראשונה או בנבחרות. גוטמן, ויסוקר, דורה, זלצר, ויקו חדד, אלישע לוי, גיא לוי, לוין, מזרחי, סיני, פייגנבוים, קדוש, קוליק ושום סיימו את הקורס.

השנה הסתיים הקורס השלישי, רחב הידיים ואולי האחרון לתקופה הנוכחית: דודו דהאן, מחפוד, דראפיץ,' יובל נעים, הדרי, לחמן, עזריה, דני גולן מנצרת עילית, צדוק מלכה, חזן, עזורי, מאיר נחמיאס (מאמן נבחרת הנשים,( עופר מזרחי, חנן אזולאי ועוד, כבר רשאים לאמן בליגה מקצוענית.
אם אופ"א תאשר קורס רביעי הוא ייפתח רק בעונה הבאה, בספטמבר או באוקטובר, אבל אופ"א לא רוצה שאירופה תהיה מוצפת במאמנים. זו הסיבה שבקפריסין, שקיבלה אישור לקורס אחד, יש די מקום לישראלים, וגם במולדובה, שקיבלה אישור כזה לאחרונה. 34 מדינות בלבד מתוך ה-53 החברות באופ"א קיבלו אישור לקורס פרו.
איגוד המאמנים מנסה להיאבק במקרים כמו של נמני, אבל הוא חסר שיניים. הסיבה: המאמנים הקיימים לא רוצים לשבות כדי להיאבק בתופעת חסרי התעודה. למאמנים יש חוזה בבקרת התקציבים שמחייב אותם להופיע לעבודה כדי לקבל את משכורתם.
האיגוד הציע כי כל מאמן יפקיד צ'ק של 15 אלף שקל כצ'ק ביטחון למקרה שיפר שביתה, אבל אז בדק היועץ המשפטי של האיגוד עו"ד חנוך קינן את העניין, וגילה את המחויבות לבקרה. גם ההתאחדות חוששת מהשבתה, בגלל המחויבות שלה להסכמים כלכליים מול צ'רלטון ומועצת ההימורים, ובאיגוד המאמנים חושבים שזו הסיבה שבגללה התבקשו רכזי הקורסים הוותיקים - רז, נסים בכר ושלומי אדרעי - להתפטר מחברותם באיגוד המאמנים כדי להמשיך בהתאחדות, בגלל מה שהוגדר "כניגוד אינטרסים."
באיגוד אמנם חושבים שזו דווקא שמירה על האינטרסים של ההתאחדות, אבל כבר נרשם קרע. אדרעי ובכר יעזבו בקרוב את האיגוד וישמרו על המשרה בהתאחדות, רז יעזוב את ההתאחדות וישמור על מעמדו כיו"ר האיגוד. "ההתאחדות מוציאה את העוקץ מאיגוד המאמנים," אמר אתמול חבר הנהלה באיגוד, "אפילו את תעודת המאמן מוציאה ההתאחדות ולא האיגוד." רז: "אני לא יודע אם יש לנו בכלל שיניים לחשוף כנגד. אנחנו מחפשים דרך לפעול. אולי באמצעות הסברה".
עובדי ההתאחדות לכדורגל נמצאו עד אתמול בחופשה מרוכזת באילת ולכן לא ניתן היה לקבל את תגובת ההתאחדות.