צ'ך ללא כיסוי: צ'כיה יורדת להגנה
כשהכוכב הכי גדול הוא שוער (צ'ך) וסגנו קשר בינוני בפרמייר-ליג (רוזיצקי), נדמה שלנבחרת אין מה למכור ביורו 2012. מצד שני, לכו תספידו נבחרת שכבר זכתה בתואר והגיעה פעמיים לגמר המונדיאל, או במילותיו של אוהדה הוותיק ביותר: "בחיים יש הפתעות"
אם שמו של האחרון קפץ לכם ומהדהד לכם כרגע, אז סביר להניח שאתם בכיוון הנכון

זאב הוא מה שנחשב בעינינו הישראלי היפה. ניצול שואה שעלה ארצה והקים את המדינה במו ידיו. לפני כן עוד הספיק לשחק בקבוצת הנוער של מיכלובסקה, עיר הולדתו. הוא עלה לישראל ב-1949 ומאז ועד היום לא מפסיק לעקוב בהתלהבות אחר נבחרתו האהובה. מילר אפילו נסע לראות אותה משחקת בחו"ל: "אני זוכר את הגמר של מונדיאל 1962 בצ'ילה כאילו הוא היה אתמול, הייתי במגרש ולמרות שהפסדנו 3:1, הרגשתי גאווה גדולה".
אז בשביל להבין למה הוא מתכוון הנה קצת היסטוריה כללית: העבר של צ'כיה מתחלק לשניים - התקופה בה עוד היתה חלק מצ'כוסלובקיה, אז נחשבה למעצמה, כשהגיעה פעמיים לגמר הגביע העולמי (1934 ו-1962) רק כדי להפסיד לאיטליה וברזיל בהתאמה. צ'כוסלובקיה גם זכתה באליפות אירופה ב-1976 עם ניצחון על אלופת העולם, מערב גרמניה, 3:5 בפנדלים (2:2 בתום 90 דקות).
התקופה השנייה והיפה שלה מבחינה עצמאית הגיעה אחרי שנפטרה מהמשטר הקומוניסטי ונפרדה מסלובקיה ב-1993. מאז, הישג השיא שלה היה ההעפלה
תור הזהב של הצ'כים הגיע בתחילת שנות ה-2000 והוא כלל שחקנים גדולים כמו פאבל נדבד, יאן קולר (מלך שעריה בכל הזמנים - 43) וקארל פובורסקי, שיאן ההופעות (118). "יצא לי לפגוש את פובורסקי שנה לפני היורו באנגליה כשהייתי בפראג, לא חשבתי אז שנגיע לגמר ובטח שלא נפסיד בצורה כל כך כואבת. אבל עצם ההגעה למעמד המכובד הרגישה כמו ניצחון", שיתף האוהד המסור.

ובאמת, הנבחרת של אותה תקופה היתה בלתי מנוצחת, כשהיא קובעת הישג חסר תקדים של שנתיים רצופות ללא הפסד (2003-2002) תוך שהיא כובשת 53 שערים ב-19 משחקים. השיא הגיע ב-2004, כשהצ'כים הגיעו לחצי הגמר היורו כולל ניצחונות בדרך על הולנד וגרמניה. לצערם הם שוב טעמו את טעם המתכות, כשהפסידו בשער כסף ליוון, שגם זכתה באותו טורניר. נדבד אגב, נפצע באותו משחק ויש הטוענים עד היום שאילולי אותה פציעה ארורה, היו עולים הצ'כים לגמר מול פורטוגל.
יורוטריפ: הדרך של האדומים לאוקראינה ופולין החלה בבית 1 של שלב המוקדמות, בית שכלל את ספרד, סקוטלנד, ליטא וליכטנשטיין. הצ'כים נלחמו עם הסקוטים על הכרטיס להצלבה והשיגו אותו בזכות הפרש חמש נקודות מלובשי החצאיות (9) ומקום שני רק לספרדים המושלמים (15). בפלייאוף הם גברו בשני משחקים 0:3 על מקדוניה והתחילו לארוז בגדים לקראת הקיץ הפולני.
מאמן: מיחל בילאק - המנג'ר בן ה-47 שיחק את רוב הקריירה שלו במדי ספרטה פראג ואפילו טעם קצת ניחוח ספרדי בריאל בטיס. במדי הנבחרת הישג השיא שלו היה רבע גמר איטליה 1990, שם הפסיד לנחשו מי? גרמניה המערבית של לותר מתיאוס, שהכריע את המשחק מהנקודה הלבנה (1:0). כמאמן הוא חזר לפראג והוליך אותה לאליפות מקומית. את הג'וב הלאומי הוא קיבל ב-2009, אחרי שהצ'כים נכשלו לעלות למונדיאל בדרום אפריקה.

במשך רוב שנות האימון שלו דגל המנג'ר בשיטת ה-2-4-4, אך לאחר התבוסה 3:0 לנורבגיה באוגוסט האחרון, הוא הבין ששיטה צריך להתאים לשחקנים ולא להפך. בילאק עבר ל-1-3-2-4 והשינוי עבד. קבוצתו נחלה הפסד אחד בלבד מתוך שבעה המשחקים האחרונים שלה, כשגם זה היה לאלופת העולם (חוכמה גדולה).
שווה מעקב: החלוץ הצעיר של צסק"א מוסקבה, תומאס נסיד בן ה-22, המתנשא לגובה של 1.90 מ'. בתקשורת המקומית כבר השוו אותו לזלאטן איברהימוביץ' השבדי וליאן קולר, המבקיע המצטיין של צ'כיה בכל הזמנים (55). נסיד סיים כמלך השערים של אליפות אירופה מתחת לגיל 17 ב-2006 וגם ב-2008 באותה אליפות מתחת ל-19. ממוצע השערים שלו בנבחרת עומד על שער כל שלושה משחקים, הבעיה היא שהוא רק חזר מפציעה טורדנית בברך והוא לא הבקיע מאז מאי 2011.
הכוכב הגדול שלה בימים אלו הוא כמובן פטר צ'ך, שמגיע לאליפות בכושר פנטסטי ומצב רוח מצוין, אחרי שזכה עם קבוצתו בליגת האלופות עם ניצחון על באיירן מינכן בגמר, כשהוא עוצר שני פנדלים, אחד בהארכה והשני בבעיטות הכרעה מהנקודה הלבנה. השוער בן ה-30 לבש את מדי הנבחרת 89 פעמים והוא ללא ספק הדמות המרכזית בסגל הלא נוצץ של בילאק.

שחקן פרמייר-ליג נוסף הוא תומאס רוזיצקי, קשרה של ארסנל הלונדונית. גם רוזיצקי סיים עונה טובה עם התותחנים כשהוא לוקח חלק פעיל בהשגת הכרטיס לליגת האלופות. הבעיה של הקפטן בן ה-32 שהוא מרבה להיפצע ולראייה הוא נמצא בספק למשחק הפתיחה.
אחד עם עבר בליגה האנגלית הוא מילאן בארוש, אשר זכה עם ליברפול בצ'מפיונס ליג באותו גמר משוגע באיסנבול ב-2005. בארוש שזכה בנעל הזהב של יורו 2004 (חמישה כיבושים) כבר נמצא מעבר לשיאו והוא מדשדש בימים אלה בגלאטסראיי הטורקית, אבל עדיין, חלוץ שהבקיע 40 גולים ב-86 הופעות בינלאומיות אסור להספיד.
צ'כיה הוגרלה לבית חלש יחד עם רוסיה, פולין, ויוון. משחקה הראשון יהיה מול הרוסים הקשוחים, השני נגד היוונים בשחזור חצי הגמר מלפני שמונה שנים, והמפגש האחרון יהיה עם פולין, המארחת הסימפטית. באם תעלה לרבע הגמר היא כנראה תמצא שם אחת מהשלוש: גרמניה, הולנד או פורטוגל, וזאת כבר תהיה אופרה אחרת. אפרופו אופרות, אם במקרה יוצא לכם להיות בסביבה, מומלץ לבקר בבית האופרה של פראג. אומרים שהוא אחד הטובים.

נתון מעניין, שבטח לא תיארתם לעצמכם, הוא שהעם הצ'כי מחזיק בממוצע שתיית הבירה הגבוה בעולם עם 156.9 ליטרים בשנה לבן אדם, שזה כמעט חצי ליטר כל יום (!). רק על זה מגיע להם לזכות בגביע, ואז לשתות את זה.
לאלה מכם שמחפשים קשר יהודי בכל משחק בין ארצות שהן לא ישראל, הנה אחד כזה: יהדות צ'כיה מנתה בשיאה כ-400 אלף איש, מתוכם נספו בשואה כרבע מיליון. עם תום המלחמה עלו למדינת ישראל כ-19 אלף מהם. המקום המזוהה ביותר עם צ'כיה בתקופת קום המדינה היה קיבוץ כפר מסריק שבצפון. הקיבוץ, שממוקם בין עכו לבין הקריות, הכיל גם יהודים שבאו מליטא והוא נקרא על שמו של תומאס גריג מסריק, נשיאה הראשון של צ'כוסלובקיה.
מסריק היה ידיד חם של העם היהודי, ויצא כנגד כל תופעה של אנטישמיות במדינתו. בתקופתו התקיים שוויון זכויות מלא ליהודים, והוא אף תמך בעם הנבחר במאבקו בתקופת עלילת הדם של פולנה. "אביה של צ'כוסלובקיה" ביקר בארץ ישראל בשנת 1927 ועל שמו קרויה גם כיכר מסריק בת"א וכן רחובות נוספים ברחבי הארץ.

"צ'כוליטא, ככה קראו לקיבוץ שלנו לנו פעם", סיפר זאב, "הגעתי עם משלחת של 40 ילדים מקבוצת השומר הצעיר והיום נשארנו רק אשתי ואני. ההחלטה לשנות את השם נפלה ב-1940, כשקבוצה של חיילים צ'כים הגיעה לביקור בישראל ורמזה שסופו של תומאס מתקרב. חברי הקיבוץ רצו להנציח את שמו כדי שאף אחד לא יישכח את עזרתו לעם היהודי. חברי ואני אפילו הקמנו מוזיאון 'יד מסריק', אותו פתחנו ב-1988 ושם ניתן ללמוד על פועלו".
- קבוצה מועדפת?
"אני אוהד את סלביה פראג. למרות שבשנתיים האחרונות לא כל כך פגענו וספרטה ופילזן שולטות בכדורגל הצ'כי, אני אוהב תמיד את האנדרדוג".
- סיכויים?
"אני זוכר שגם בגמר ההוא מול מערב גרמניה אמרו שאין לנו שום סיכוי לנצח ובסוף השתקנו את כולם. כמו שאמרתי לך, בחיים יש הפתעות...".
