לחיים!: מדריך לשתיין המתחיל
תרבות שתיית היין בישראל התפתחה מאוד בשנים האחרונות והביאה לצמיחה מואצת בענף. לצרכן אנין הטעם יש אפשרות לבחור מבין מגוון גדול של יינות איכות במחירים סבירים, חלקם אף כשרים. מה צריך השתיין המתחיל לדעת כדי למלא את כוסו מבלי לפגוע בכיסו?
מצב זה מצריך התמחות הולכת וגדלה מצד צרכנים המבקשים להשיג את הבקבוק הטוב ביותר במחיר הזול ביותר, ועל-כן מצורף בזאת מדריך לשתיין המתחיל. היינות מתחלקים לקטגוריות שונות על-פי פרמטרים כלכליים ואיכותיים, כמו גם על-פי זני הענבים.
סוגי היין הנפוצים ביותר הם היינות האדומים קברנה סוביניון, מרלו ושירז והיינות הלבנים ריזלינג ושרדונה. יינות אלה נמכרים בכל רמות המחירים. את הזולים ביותר ניתן להשיג גם ב-20 שקל לבקבוק.
רמת מחירים בינונית נעה בין 80 שקל ל-110 שקל לבקבוק, ואילו היינות היקרים ביותר נמכרים ב-200 שקל ויותר - ומובן שבמקרה זה השמיים הם הגבול.
אך מחיר הבקבוק אינו מעיד תמיד על טיבו ועל טעמו של היין, אשר בסופו של דבר אמור לערוב לחכו של טועם מסוים. לכן הערובה הטובה ביותר לרכישה מוצלחת היא התנסות אישית. רועי יצחקי, המייסד והמנכ"ל של יקב טוליפ, מציין כי "בחנויות היין המקצועיות תוכלו להשיג לא רק עצה טובה ומגוון רחב של יינות, אלא גם טעימות מיוחדות הניתנות בסופי שבוע, אשר במסגרתן תוכלו לעמוד בעצמכם על טיבו של יין זה או אחר".
יצחקי מוסיף כי "מקור מידע שני במעלה הוא כמובן עצתם של אחרים - ישנם מבקרי יין מקצועיים באינטרנט ובעיתונות הכתובה, ואם מצאתם אחד שקולע בעקביות לטעמכם הרי שתוכלו להסתמך עליו".
אינדיקציות נוספות הן הצלחה מסחרית של סדרה מסוימת, מדליות מתחרויות אשר שקולות למעשה לעצה טובה ממומחה וכמובן המלצה של מוכר או מלצר בחנויות המקצועיות.

עלייתה של תרבות היין הביאה את הבקבוק הישראלי למקומות שלא היה בהם עד לפני כעשור. לצד רשתות היין המקצועיות כגון דרך היין, חינאווי, ואבי-בן, קיים מבחר רחב של יינות ישראליים גם ברשתות המזון, אם כי בדרך-כלל תתקשו למצוא שם את המותגים היקרים והאיכותיים יותר, וסביר שתמצאו רק את היינות השייכים לקטגוריות המחיר הזולות יותר, עד לרמת המחירים הבינונית.
עם זאת, אם אינכם מחזיקים בטעם מתוחכם או יקר במיוחד, הרי שברשתות השיווק תוכלו להשיג ככל הנראה בקבוק יין מסוים במחיר אטרקטיבי יותר מזה שתמצאו ברשת המקצועית; הפערים מגיעים גם ל-
20-30 אחוז. יוצאת מן הכלל שאינה מעידה על הכלל היא רשת טיב טעם, המבקשת להתמחות במאכלי גורמה ולצד מבחר שונה של מוצרי מזון מחזיקה במחלקות יינות שלא היו מביישות את החנויות המקצועיות.
מחוץ לבית ניתן לצרוך יין במסעדות ובברים, ובהם תשלמו מחיר גבוה בהרבה בעבור כל מנת משקה; ההפרשים מגיעים בקלות למאות אחוזים.
שלא כמו במוצרי צריכה אחרים, ברכישת יין ישנם משתנים נוספים לצד המחיר והסוג, אשר רק העין יכולה לזהות. יש להיות ערים למשתנים אלה בעת הרכישה.

בניגוד לקופסאות שימורים, ברכישת יין ישנה חשיבות רבה לגורם הזמן. יינות צעירים - המוגדרים ככאלה שהופקו בשנתיים האחרונות - נהנים או סובלים (בהתאם לטעמכם) מטעם שונה מזה שיחזיקו בו כאשר יתבגרו או יתיישנו.
לדברי יצחקי, "יין צעיר הוא בדרך-כלל קל ופירותי. יין מתיישן, לעומת זאת, הוא עוצמתי, עשיר בטעמו ובהתאם ראוי יותר לארוחות דשנות". תהליך ההתיישנות מתרחש במרתפיו של היקב, ובו מוחזקים היינות בחביות עץ אלון ולחילופין במקררי יין שנשמר בהם יחס טמפרטורות השומר עליהם מצד אחד ומאפשר את התהליכים הכימיים הנדרשים ליישון היין מצד אחר.

אם אתם מעוניינים להחזיק אוסף יין משמעותי, מומלץ להחזיק מקרר כזה, שעלותו נעה בין 400 שקל למכשיר המחזיק תריסר בקבוקים ל-30 אלף שקל ומעלה למתקנים גדולים ואיכותיים יותר אשר נועדו לתמוך באוספים גדולים.
אם אינכם מעוניינים ברכישה נוספת כזאת, מומלץ כי המלאי שלכם לא ימנה יותר מיינות ספורים, אשר צריכתם תתבצע בטווח של שבועות עד חודשים בודדים - במהלכם כדאי לשמור את היין במצב שכיבה.
פתיחת הבקבוק צריכה להיעשות גם היא על-פי המאורע הקולינרי. יינות אדומים צעירים או יינות לבנים בכל מחזור חייהם, יש לצרוך עם ארוחות קלות יותר שהמנה העיקרית בהן מבוססת על דג, פסטות קלות שהרוטב שלהן איננו מבוסס על שמנת, סלטים וכיוצא בכך. יינות אדומים מבוגרים וכבדים יש לצרוך בלוויית ארוחה הכוללת מנה בשרית כבדה או פסטות שמנת.
אם כבר פתחתם בקבוק כדאי שתסיימו אותו בהקדם. בקבוק יין שנפתח ונחשף לאוויר הוא "פצצה מתקתקת" אשר מאבדת מטעמה ומערכה תוך שעות ספורות. כדי לשמור על טעמו של היין למשך כמה ימים נוספים, מומלץ לרכוש משאבת ואקום אשר מתלבשת כפקק על הבקבוק לאחר פתיחתו תוך שאיבת האוויר שחדר לתוכו, ובכך מאיטה את תהליך ההתחמצנות.
מחירה של משאבת ואקום נע בין 50 שקל ל-100 שקל , והיא מוצעת בדרך כלל במארז הכולל משאבה ושני פקקים שמתלבשים על שני בקבוקי יין בעלי מבנה רגיל.

גם היינן החובב לא ימצא בסדרת רכישות אלה את סופו של הסיפור. מלבד רכישת היין ושימורו ישנה גם תרבות שלמה של צורה וטעם סביב מבנה הכוס, המשפיע על שחרור הטעמים ועל הניחוח, ולפיכך על חוויית השתייה והצריכה של היין.
יינות צעירים ולבנים מומלץ לשתות בכוס מוארכת וגבוהה יותר, ואילו יינות מבוגרים יותר ואדומים מומלץ לצרוך בכוסות כרסתניות יותר אשר מאפשרות ליינות בעלי טעם כבד ומורכב יותר "להיפתח? - בלשון עולם היין - וכך ליהנות משלל הטעמים הגלומים בהם.
כוסות אלה נמכרות בטווחי מחירים רחבים. כוסות זולות ופשוטות יחסית המתאימות לסטנדרטים של צרכני יין חובבים ניתן להשיג ב-20 שקל לכל הפחות. כוסות יקרות נמכרות בטווחי מחירים של 200 שקל לכל היותר. כדי להתאים בצורה הטובה ביותר את הכוס לכיס ולצורך, מומלץ לפנות לחנות יין מקצועית.
רוצים להפסיק להסתמך על עצותיהם של אחרים ולהפוך בעצמכם למומחים? לצד צמיחת תרבות היין קיימים גם קורסים רבים ברמות מחירים ובהיקפים שונים. יקבים מקצועיים מעניקים פעמים רבות הרצאות במחירים אטרקטיביים, שאמורות לחשוף את חובבי היין למותג שלהם ולרכוש צרכן נאמן לטווח ארוך.
לרציניים יותר יש קורסים שמעבירים מומחים. הזולים שבהם עולים 1,000-2,000 שקל לסדרה של כמה מפגשים. גופים המציעים קורסים כאלה הם לדוגמה איש הענבים מיפו ורשתות כגון דרך היין.
הרציניים ביותר יכולים להירשם לתוכניות אקדמיות שנתיות המנוהלות במכללת תל-חי וב מכללת רמת גן. גם יקבים מקצועיים מציעים תוכניות ארוכות-טווח: יקב שורק, לדוגמה, אשר כל כולו בית-ספר מעשי לייצור יין, מציע תוכנית שאורכה שנה שלמה. בסיומה יכול היינן לשוב בגאווה לביתו, כשברשותו בקבוקי יין שתוכנו הוא מעשה ידיו להתפאר.