הרשת הטבעונית: מתכונים טבעוניים מפייסבוק
הטבעונים החדשים משתפים בפייסבוק לא רק בתמונות שגרתיות אלא גם באלבומי מתכונים מגרים שמבהירים לכולם: כן, יש לנו מה לאכול, וזה גם טעים ממש
בירור קצר לימד אותי שה-V היא סימן מוסכם שבו משתמשים טבעונים, Vegans, המצהירים קבל עם ופייסבוק על ההעדפות הקולינריות שלהם. חפירה נוספת לימדה אותי שאצל רבים מטבעוני הרשת החברתית אפשר למצוא אלבומים שבהם הם משתפים בנפלאות המטבח שלהם, שאין בו בשר, חלב ביצים ודבש, אבל הוא מלא ביצירתיות, צבע ואוכל מגרה. צילומי האוכל גוררים תגובות, שאלות, לייקים ובאופן כללי פרגון גדול ותחושה של קהילתיות וירטואלית. הנה כמה מהאוצרות של חמישה טבעונים עבריים שמבשלים, משתפים ורק אז אוכלים.

האלבום של עידן קורנבלום (בפייסבוק: Idan Korenblum), סטודנט לרפואה בן 24 שמתגורר בימים אלה בעיר האיטלקית פאביה שנמצתא בסמוך למילאנו, גדוש בתמונות תקריב שממש מעוררות תחושה של קרבה אינטימית אל האוכל שלו. הוא טבעוני בערך שנה וחצי, אחרי שנה של צמחונות.
הכי מתגעגע ל: עד לא מזמן התגעגעתי לשווארמה ושרימפס, אבל בתקופה האחרונה אני הולך ועובר טוויסט תודעתי חריף מאוד וכל מה שקשור לאכילת בעלי חיים דוחה אותי. נכון להיום אני לא מתגעגע לשום דבר, ומברך את הרגע שבו החלטתי לעבור לטבעונות.
מנה מועדפת כיום: בתור אוהד של המטבח האסיאתי, סושי הוא ללא ספק אחת הבחירות הראשונות שלי כשמדובר באוכל מועדף. אבל ממש קשה לי לבחור רק דבר אחד. אני אוהב את הסלטים של המרוקאים, את המרקים של הסינים, את המוקפצים של התאילנדים, את הפלאפל של הירושלמים, את הפסטות של האיטלקים, וזאת רק ההתחלה.
מה הביא אותך לשתף בפייסבוק: אני באמת מקווה ליצור תדמית שונה ומיוחדת לטבעונות. להראות שיש לנו מה לאכול. שאנחנו כן מבינים בדברים כמו תרבות האוכל, אופנה, מוזיקה וכד'. מעבר לזה שאני נהנה להתגרות בקרניבורים עם האוכל שלי ולנפץ את סטיגמת ה-אין-לטבעונים-מה-לאכול, אני גם מאוד נהנה להראות לעולם שאנחנו לא היפים מובטלים. טבעוני וטוב לי.
החומרים:
חופן בריא של עלי תרד (כ-300 גרם)
קופסת שימורים בינונית של תירס
כ-150 גרם טופו
גבעול בצל ירוק
קומץ זרעים מעורבים (חמנייה, דלעת ועוד)
קורטוב מלח-פלפל
ההכנה:
1. במעבד מזון מעבדים את התירס, הטופו והתרד (מומלץ לחתוך את הטופו לחתיכות קטנות יותר לפני) עד לקבלת עיסה סמיכה ואחידה. אם יש בעיה אפשר להוסיף קצת מים. גם כמה טיפות של שמן זית לא יזיקו. מוסיפים את התבלינים ומספר טבעות של בצל ירוק פנימה.
2. כשהממרח מוכן, לפני ההגשה מפזרים מעל את הזרעים. אפשר לקשט גם עם גרגירי תירס וכמה טבעות של בצל ירוק.
3. אל תדאגו לגבי דיוק בכמויות. אפשר לשחק עם זה, וזה יוצא טעים בכל מקרה. תתחילו בצורה מתונה ובכל פעם תטעמו ותוסיפו עד לקבלת מרקם וטעם שמוצאים חן בעיניכם.

אם לשפוט על פי האלבום, רון רונה (בפייסבוק: Ron Rona), מעצבת גרפית מחיפה, היא בשלנית סקרנית, פורה ונלהבת שתמיד שמחה לחקור ולנסות מתכונים ומוצרים חדשים, ובעצם עושה שירות גדול לבשלנים נועזים פחות ממנה. לעולם הטבעונות נכנסה במאי השנה, לאחר 13 שנות צמחונות.
הכי מתגעגעת ל: גבינת רוקפור
מנה מועדפת כיום: אוכל הודי, טאלי.
מה גרם לך לשתף בתוצרתך הקולינרית בפייסבוק: כשעברתי לתזונה טבעונית חיפשתי מתכונים מקבילים למטבח המוכר שלא כוללים מוצרים מהחי. במהלך חיפושיי הכרתי אנשים עם צרכים דומים ובעזרת טבעונים ותיקים ממני נחשפתי למטבח עשיר ומגוון. משמח אותי לחלוק את המתכונים עם אנשים שמעוניינים לקיים אורך חיים מוסרי ובריא יותר.
החומרים:
75 גרם אגוזי מלך טחונים
3 בצלים קצוצים מטוגנים (מוזהבים)
½ קופסה אפונה ירוקה, בלי המים
מלח, פלפל שחור
1 כף שמן זית
ההכנה:
טוחנים הכול בבלנדר על לקבלת ממרח חלק.

לנעם שטרן (Noam V Stern בפייסבוק), בת 17, יש את אחד מהאלבומים הטבעוניים העשירים והמגוונים ביותר ברשת. שרון, אמה של נעם, היא היד והמוח שמאחורי הבישולים. נעם, טבעונית מזה שנתיים, מתפעלת את האלבום עצמו.
הכי מתגעגעת ל: אם יש משהו מימי טרום הטבעונות שאני מתגעגעת אליו זאת הנעימות בתוך הבועה שהתנפצה לי, אבל הנעימות הזאת באה בעסקת חבילה עם נקיפות מצפון, ולזה אני לא מתגעגעת. כפי שאמר הסופר דרור בורשטיין בראיון לאחרונה: "הרי זה לא שאנחנו צדיקים גדולים, אבל מכל העוולות הקטנות שבני אדם עושים בחיי היומיום שלהם, מבחינתי היחס לבעלי חיים הוא די בראש הרשימה. זה ומלחמה. אבל מלחמה לא עושים כל יום. שניצל כן".
מנה מועדפת כיום: מנגו. מזון מהיר ופשוט זה הכי כיף. מנגו טוב לומדים לבחור אחרי כמה כישלונות, אבל כשהוא באמת מוצלח, מנגו קר זה המעדן הכי נפלא בעולם. המתחרה היא כנראה עוגת הקוקוס-שוקולד סוחטת המחמאות שלנו על בסיס מתכון מהמם של קרין גורן. זה ואבוקדו. כבר אמרתי שאני בעד מהיר ופשוט?
מה גרם לך לשתף את כולם: חברים ומכרים (וגם הרבה זרים) היו פונים אליי ולאמי שרון לקבלת מתכונים לעיתים קרובות מאוד. אז הבנתי שאם אצור אוסף מתכונים שבדקנו ואהבנו ואשתף אותו עם כל מי שירצה, העבודה תהיה קלה יותר וגם נוכל לעזור ליותר אנשים.
החומרים:
1 חופן קשיו לא קלוי
3-2 כפיות טחינה גולמית
3 בננות, קלופות וחתוכות שהוקפאו מראש
1 כפית תמצית וניל
3 תמרים מזן מג'הול, מגולענים
ההכנה:
1. טוחנים את הקשיו (ללא מים) במעבד מזון עד לקבלת מרקם בצקי. מדי פעם יש להוריד פנימה מה שנצמד לדפנות.
2. מוסיפים את יתר המרכיבים וממשיכים לטחון עד לקבלת מוס. מגישים מיד.
לגיוונים: לטעם חלבה מודגש יותר מגדילים את כמות הטחינה. למתיקות רבה יותר מוסיפים עוד תמרים או סילאן. אם ממירים את הבננות בפירות יער, מתקבל קינוח יותר גלידתי ופחות בסגנון מוס.

לאלבום של עינת שגיא (בפייסבוק: Einat Sagi), מדריכה לתזונה נכונה והרזיה בריאה, בת 38 מתל אביב, יש מאפיין שחביב עליי במיוחד – כמעט ואין בו שימוש במוצרים מתועשים והוא כה בריא ופשוט, עד שקשה למצוא תירוץ למה לא לרוץ מהמסך אל המטבח ולנסות את מה שהיא מציעה בו. עינת טבעונית פחות משנה, אחרי ארבע-חמש שנים של צמחונות.
הכי מתגעגעת ל: כדורי ריזוטו של בראסרי
מנה מועדפת כיום: כל מוקפץ עם טופו
מה הביא אותך לשתף בתוצרתך הקולינרית בפייסבוק: אני יודעת שקשה מאוד לעבור לתזונה טבעית, ועוד יותר קשה טבעונית, רציתי להראות שזה אפשרי, ושתזונה טבעונית וטבעית יכולה להיות טעימה.
החומרים:
⅓ כוס אורז בסמטי מלא
בצל גדול מגורד
פלפל אדום מגורד
פטרוזיליה קצוצה
2 כפות טחינה
2 כפות פירורי לחם כוסמין ללא תוספים
מלח, פלפל, כורכום, פפריקה חריפה
ההכנה:
1. מבשלים את האורז בכוס וחצי מים עד שהנוזלים נספגים לגמרי. מצננים.
2. מערבבים את כל המרכיבים יחד.
3. טוחנים חצי מהכמות עם בלנדר מוט ומערבבים הכול שוב.
4. יוצרים קציצות עם הידיים ומניחים בתבנית על נייר אפייה. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ל-30 דקות, או עד שהקציצות משחימות. הופכים את הקציצות ומכניסים לתנור ל-10 דקות נוספות.

רני רותם (בפייסבוק: Rani Rotem), מעצב חווית משתמש, בן 29 מפתח תקווה, הוא בשלן משקיען מעורר קנאה. המתכונים באלבום שלו נראים מדויקים ומקצועיים לעילא והתמונות עושות חשק לצלול אל תוך הצלחות שלו. רותם טבעוני מזה כחצי שנה ושותפתו לבישולים היא בת זוגו, גלית שרייבר.
הכי מתגעגע ל: גבינה צהובה.
מנה מועדפת כיום: פיצה. ולשמחתי הרבה אני מכין טבעונית ויוצא טעים ממש.
מה גרם לך לשתף בתוצרתך הקולינרית בפייסבוק: הרעיון לאלבום עלה בעקבות שאלות כמו מה לעזאזל אתה אוכל חוץ מחסה?! כיוון שאני יודע שהתזונה הטבעונית מלאה במאכלים טעימים, מזינים ומגוונים, התחלתי לצלם ולהעלות תמונות של המאכלים שאנחנו מכינים בבית, באלבום שכונה "הרבה יותר מחסה". האלבום נוצר לטובת טבעונים חדשים שלא יודעים איך להתחיל, לטובת טבעונים ותיקים שתזונתם חד-גונית ולטובת אלו שעוד לא נחשפו לטבעונות. אנחנו חושבים שהחשיפה למגוון המנות שבאלבום תוכל לשנות, ולו במעט, דעות מוטות של אנשים כלפי טבעונות וטבעונים.
המנה הוכנה יחד עם גלית בהשראת מתכון שקבלנו מאמה.
החומרים:
4 חצילונים
מעט שמן זית
למילוי:
1 בצל, קצוץ ומטוגן
1 חופן צימוקים בהירים
1 חופן דומדמניות
1 חופן אגוזי מלך, קצוצים
4 תמרים יבשים, מגולענים וחתוכים לקוביות קטנות
4 תאנים מיובשות, חתוכות לקוביות קטנות
כורכום, אגוז מוסקט
לרוטב:
1 בצל, קצוץ ומטוגן
שאריות המילוי
1 חופן כוסברה, קצוצה
2 עגבניות, מגוררות וללא הגרעינים
3 שיני שום טרי, כתושות
כורכום, פלפל שחור, אגוז מוסקט
1 כפית סוכר
½ כפית מלח
½ כוס מים
מיץ מלימון אחד
ההכנה:
1. מרוקנים את החצילונים, מושחים בשמן זית ומכניסים לתנור עד לריכוך. מוציאים ומצננים.
2. מערבבים את מרכיבי המילוי וממלאים כל חצילון בתערובת.
3. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב (ניתן להוסיף פירות יבשים או אגוזים לפי הצורך).
4. מכניסים את מרכיבי הרוטב ואת החצילונים לסיר ומבשלים יחד בסיר סגור מספר דקות. לקראת סיום פותחים את מכסה הסיר ומבשלים עד שהרוטב מצטמצם.