לפני הקינוח: המסעדות הבולטות בתל אביב ב-2011
2012 תאופיין בעיקר במלחמת קיום של מסעדות. זמן טוב להיזכר במוסדות הקולינריים הטובים בתל אביב ב-2011, בתקווה שכולם יהיו כאן גם בשנה הבאה
מלחמת ההישרדות היום-יומית של מרבית המסעדות בישראל מסתיימת לא אחת בשברון חלום של הבעלים ובאסון כלכלי עבורו (פלוס בריחה מנושים) ועבור העובדים (שעוד ירדפו אחריו במשך שנים כדי לקבל את המשכורות שלא שולמו להם). היום, יותר מתמיד, כדאי לחשוב לא פעם ולא פעמיים לפני שפותחים מסעדה חדשה - יהא הביטחון העצמי באוכל או בקונספט גבוה ככל שיהיה.
ובכל זאת, באופן מפתיע ומנוגד לכל היגיון, יש מסעדות מלאות, עמוסות ומצליחות, שהמשימה לתפוס בהן שולחן פנוי בערב שישי היא על גבול הבלתי אפשרי. מי שיעבור בקרבת "המזללה" של מאיר אדוני, ב"סלון" של אייל שני (הוא מרוויח 6,000 שקל בחודש, פסדר), ב"רפאל" של רפי כהן, ב"אחד העם" של יונתן רושפלד וברבות אחרות, יתקשה להאמין שיש כל כך הרבה אנשים שמוציאים בערב אחד סכום המשתווה למשכורת ממוצעת במשק.
האם צריך להיות סלב כדי להצליח? ובכן, רצוי, אבל המציאות מוכיחה שמסעדה טובה מצליחה לשרוד גם בלי תעלולי יחצנות. ומהי מסעדה טובה? היא צריכה לעמוד בכמה קריטריונים: אוכל טרי ומנות עם טוויסטים - לא כאלה שכבר טעמנו באלף מקומות אחרים; כמויות נדיבות ופינוקים על חשבון הבית: לחם, חמאה וזיתים יתקבלו בברכה - ללא תשלום של עוד 15 שקלים, צ'ייסרים בסוף הארוחה הם מאסט, ולא יזיק גם קינוח על חשבון הבית (כל אלה עולים לבעל הבית גרושים, והשפעתם על הלקוח עצומה); ומחירים שפויים. ובתל אביב, לפחות, רצוי שיהיה איזשהו הסדר לחניה. אז אילו מסעדות הפתיעו אותנו השנה, ונתפלל שלא ייסגרו בשנה הבאה? הנה רשימת המסעדות שעשו לנו את 2011 לשנה טעימה קצת יותר.

זו השנה השנייה ברציפות ש"חדר האוכל" זוכה בתואר כבוד בעיתון זה, והנימוקים לא השתנו. השף הקיבוצניק החצוף עומר מילר מגדיר מחדש מאכלים ממסעדות פועלים ומנות רחוב ועושה בהם שפטים. הוא מוסיף להם טוויסט מרתק, טעם חדש, חומר גלם שלכאורה לא קשור כלל, ומרכיב מנות חדשות שגורמות לרכבת הרים של טעמים בתוך חלל הפה. למרות הספסלים הלא נוחים, למרות הפלייסמנטים מנייר ולמרות האווירה היותר מדי משוחררת, המנות כאן מנצחות כל מסעדת גורמה בעיר, והמחירים - שפויים והגיוניים. אי אפשר לדבר על "חדר האוכל" בלי להזכיר את מנת הדגל - קרם חצילים (18 שקל בלבד), המורכבת גם מדבש תמרים, צנובר קלוי וחלמון ביצה. יש אנשים שנשבעים שהם יכולים להתקיים 24/7 רק מהקרם דה לה קרם הזה. אם זה מה שמגישים בקיבוץ, הפריטו אותנו מיד.
חדר האוכל, שדרות שאול המלך 23, טלפון : 03-6966188

ארוחות במסעדות איטלקיות הן המשתלמות ביותר. הפסטות למיניהן אינן נחשבות חומר גלם יקר (זה לא אומר, אגב, שהרווח עליהן מצד הבעלים הוא אדיר), ומשפחה שלמה יכולה לאכול ארוחה עשירה ועדיין לשלם רק מחצית מהסכום שהייתה משלמת במסעדת גורמה. יש בעיר איטלקיות רבות משובחות - "פסטה מיאה" האהובה, "אלורה" הסימפטית ו"קוצ'ינה תמר" האיכותית - ועל כולן מתעלה "בליני" בנווה צדק. המסעדה, במבנה חד-קומתי, מסתתרת באחת מפינותיה הקסומות של סוזן דלל, בתוכה כיסאות עץ, מפות משובצות ו - שימו לב לאומץ - מוזיקה איטלקית בוקעת ממנה. את הפסטות מביאים מ"זוקה", מפעל ביתי לייצור פסטה טרייה, ועל הרטבים, התוספות והשילובים המרתקים אחראי השף המקומי שמצליח ביד ענוגה לעורר כל פנה וכל פפרדלה לכדי שלמות.
"בליני", רחוב יחיאלי 6, מרכז סוזן דלל, טלפון: 03-5178486
מה שנחשב תחילה כמו צדקה למטרה טובה, ובמקרה הרע גימיק, מתברר כחוויה עוצמתית וחד-פעמית. "בלק אאוט" היא מסעדת חושך - שאי אפשר לראות בה דבר. המטרה: לדמות את עולמו של העיוור. בתוך המסעדה חושך מוחלט, וכמובן שחל איסור על הכנסת טלפונים סלולריים. בזה אחר זה מוגשות מנות על ידי מלצרים עיוורים, והסועדים רשאים לאכול אותן בידיים (מזל שאף אחד לא רואה). בזמן שחושי הראייה מתבטלים, חוש הריח והמגע מתחדדים, והתוצאה מפעימה, אין מילה אחרת לתאר זאת. האוכל עצמו, אגב, מפתיע לטובה ויכול בקלות להיות מוגש בכל מסעדת גורמה אחרת. זהירות: לא לקלסטרופובים.
בלאק אאוט, מרכז "נא לגעת", רציף העלייה השנייה, תיבה 6, נמל יפו, טלפון: 03-6330808

אחרי שנים של הבדל תהומי בין יופייה המיוחד של המסעדה לבין האוכל הבינוני המוגש בה, החליט הבעלים גולן דור (ומי שהתפרסם כאקס המיתולוגי של ננה שרייר ב"מחוברות 2") לרענן את השורות. במטבח, לפחות. התוצאה: קאמבק מרשים, למשל מנת טרין כבד עוף וברווז (55 שקל), שמוגשת עם ג'לי גרנד מריניה וצנים בריוש. לא רק השילוב עם הברווז בירווז את עורנו, אלא גם ההגשה המקורית - בתוך צנצנת שקופה, כשבפקק קונפיטורת עגבניות שרי משובחת. ליתר הדוגמאות מומלץ פשוט לגשת ולטעום.
"ננה בר", רחוב אחד העם 1, נווה צדק, טלפון: 03-5161915

טריפולי בוערת. בירת לוב דווקא נרגעה לאחרונה, אבל מטבחה של לאה גואטה עדיין בוער: מנות טריפוליטאיות שמריחות נפלא, משופעות בתבלינים דומיננטיים ומוגשות, כמו שמדברים אצלנו בשכונה, ביד נדיבה ועם כל הלב. הקוסקוס, שמוגש בשלושה טעמי מרק - ירקות, שעועית לבנה ושעועית אדומה עם בשר - הוא המנה המנצחת נגד המורדים, ואפילו התה המיוחד פה,( המיוצר מבוטנים) ממכר, חזק ומתוק. לא מפתיע שרוב רובם של הלקוחות הם דווקא בני עדות אשכנז.
"גואטה", שדרות ירושלים 6, מתחם נוגה, יפו, טלפון: 03-6813993

כמה עדינות יש במסעדה הקטנטנה בכיכר המדינה, כמה רוגע משרה האווירה, כמה מנחם פה האוכל. "שה קורין" היא ביסטרו בלגי המושפע מניחוחות ארץ ישראל. נשמע מבלבל? אולי המנות הבאות יעשו לכם סדר: פילה בקר על קרם ערמונים (130 שקל), סלט שומר וארטישוק ירושלמי עם קרם פרש (33 שקל) וטארט טאטן אגסים, גבינת עזים וכרישה (52 שקל). ואם לא סדר, הן בטח פתחו לכם את התיאבון. ויש גם קינוחים, חלקם מושתתים על היצוא המפורסם ביותר של בלגיה. לא, לא פדופילים. אנחנו מדברים, כמובן, על שוקולד.
"שה קורין", ז'בוטינסקי 110, כיכר המדינה, טלפון: 03-6968581

ב-47 שנות קיומה נערכו במסעדת "השקד" אין-ספור פגישות חורצות גורל בין פוליטיקאים. עם השנים הפכה המסעדה החבויה לאהובה גם בקרב חוג מצומצם של אנשי עסקים בכירים ואנשי אקדמיה, שחיפשו מנות איכותיות לצד שקט ושלווה, בלי שיציקו להם ובלי שיזהו אותם. היום כבר קשה למצוא מקום פנוי ב"השקד", לאחר שהפכה להיות שם נרדף לאיכות, לטריות ולשפע. המסעדה מבוססת על דגה ים-תיכונית טרייה, בשיטת מהרשת לצלחת, ומגישה לצדן גם מעט מנות יהודיות מסורתיות. יש גם מאזטים טריים ומצוינים, והשירות מקצועי ויעיל.
"השקד", החשמונאים 90, טלפון: 03-5610546

אולי בעוד עשר שנים תיחשב רשת "בנדיקט" לסוג של "ארומה" מיושנת וטרחנית, אבל אנחנו ב-2011 וכרגע זו מסעדת ארוחות הבוקר הטובה בעיר. אומרים שארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום, ואנחנו אומרים שארוחת בוקר ב"בנדיקט" היא הארוחה החשובה במשך כל השבוע. עד כמה שמעצבן לשמוע את ברכות ה"בוקר טוב" שהמלצרים ממלמלים גם בחצות הלילה, ועד כמה שמעצבן לקבל כוסות מים פושרים - כמעט כל ארוחות הבוקר שמוגשות במקום מפתיעות, נדיבות וטעימות. מה שלא תבחרו - אגס בנדיקט, שקשוקה, פנקייקס או ארוחות בוקר מכל העולם - ישראלית, סקנדינבית, מקסיקנית או אנגלית - המנה שתוגש לפניכם תשביע את רצונכם ואת קיבתכם, ותפתח לכם את היום עם שיר קטן בלב.
"בנדיקט", שדרות רוטשילד 29, טלפון 03-6868657; בן יהודה 171, טלפון: 03-5440345

בירת השנה: "פורטר אנד סאנס". מלבד מגוון בלתי נתפס של בירות מרחבי העולם, מוגשות במקום מנות מפתיעות ואיכותיות המתחלקות היטב בגרון.
המסעדה המפתיעה של השנה: "קלמטה". בלב העיר העתיקה ביפו נפתחה השנה מסעדה שלא מגישה דגים, אלא אוכל יווני מרגש עם טוויסטים מרעננים, ויש בה גם חלון עם נוף כחול מפעים.
אמריקנית השנה: "הדסון". אמנם השף התחלף והשינוי מעט מורגש, אבל המסעדה מצליחה להיות הימור בטוח. אין נפילות, האוכל מצוין והשירות הוא המצטיין של השנה.
הצרפתית של השנה: "בניולה". רק בשבוע שעבר כתבנו עליה ולכן לא נרחיב, אלא נדגיש רק את השורה התחתונה: לכו, לכו, לכו
מסעדת הבריאות של השנה: "פרש קיטשן". עם שילובים מרעננים, טריות, התחשבות בקהל הגדול שנמצא רוב הזמן בדיאטה, זה המקום האידאלי לאכול בלי לספור קלוריות.
בית הקפה של השנה: "לולו". ברחוב קטן בנווה צדק מסתתר בית קפה קטן ובתוכו מנות גדולות, עשירות וקסומות.
המסעדה החושנית של השנה: "בוצ'רי דה ברילוצ'ה". גלידה, שוקולד, יין ובשר משתלבים אלה באלה במסעדה הארגנטינאית ברמת החייל ויוצרים מנות רומנטיות מפתיעות.
גימיק השנה: "קוביות". התואר עושה עוול למסעדה הקטנטנה בכיכר רבין המגישה את האוכל פרוס לקוביות, מפני שהבשרים, המיובאים מרמת הגולן, משובחים ויכולים בקלות להיות מוגשים במסעדות גורמה.