סדר עולמי: כך חוגגים ליל סדר בקהילות היהודיות

מעוף נוסח קיווי בניו זילנד ועד קציצות בשר בחצילים בבולגריה, שליחי הסוכנות בעולם הגדול מציגים סדר פסח ברחבי תבל

סופ
רותי רוסו | 6/4/2012 8:49 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
קטרינה רבינה
בתמונה, למעלה, מימין לשמאל: סשה וולוביק (35), מבקר הקהילה היהודית ''אש התורה'' וסגן מנהל של תוכנית חקלאית בחברה פרטית; נתן קיטיקישר (40), מנהל של תוכניות לימודיות בקהילה יהודית ''אש התורה'' ומנהל של תוכניות בסוכנות היהודית; ויקטוריה טולצ'ינסקי (31), מורה לעברית בסוכנות היהודית. למטה, מימין לשמאל: סופיה (3), הבת של ויקה ונתן; דימה וולוביק (6), תלמיד בבית ספר לאמנות, הבן של סשה וסביטלנה; סביטלנה וולובי (26), אשתו של סשה, מורה ורופאת שיניים, סופיה וולוביק (שנה וחצי); אנה קרסיק (65), אמו של נתן, עוזרת בקהילה יהודית בברנדנבורג, גרמניה; בוריס שטרוימיש (73), מאמן ספורט בעברו וכיום עוזר קהילה יהודית בברנדנבורג, גרמניה קטרינה רבינה
משפחת קיטיקישר קייב, אוקראינה

המשפחה. ויקה ונתן, שמתגוררים היום בקייב, אינם קייבים מלידה. ויקה מגיעה ממחוז דונצק שבמזרח המדינה, נתן מחרלמצינצקי. הם רחוקים מההורים ומהמשפחה המורחבת ונאלצים לחגוג את ליל הסדר בלעדיהם זו השנה החמישית ברציפות. אבל השנה מגיעה אליהם אמו של נתן שמתגוררת בגרמניה. לבני הזוג ילדה בת שלוש, סופיה.

יהדות. בקייב קיים מרכז תרבות יהודי בשם "אש התורה". על פי נתן, המרכז נועד ל"אנשים בעלי רמת השכלה גבוהה שרוצים ללמוד ולחוזרים בתשובה, אבל הוא משמש גם כמקום הסעדה לקשישים יהודיים נזקקים". נתן הפעיל את מרכז "אש התורה" בעיר הולדתו, אבל אז, כשניתנה לו האפשרות לנהל את הסניף הגדול בקייב, הוא קפץ על ההזדמנות. גם נתן וויקה חזרו בתשובה.



חזרה בתשובה. נתן גדל בבית של סבתא שלו שהייתה מאוד דתייה. כשחזר לבית הוריו החילונים הוא התרחק מהיהדות ואיבד כל קשר עם הדת. בגיל 23 הוא פגש אנשים מ"אש התורה" והתחבר בחזרה לתרבות ולדת של סבתא שלו. כדי לעודד אותו היא נתנה לו במתנה את הטלית ואת הכיפה של סבו. הוא משתמש בהן באירועים מיוחדים.

המבנה. בית פרטי בן שלוש קומות, כ-500 מטר רבוע. בקומה הראשונה יש ספרייה ובית כנסת. בקומה השנייה חדר אוכל ומטבח, ובקומה השלישית חדרי מגורים שבהם מתגוררים יהודים שאין להם אפשרות לשכור במקום אחר. נתן וויקה מתגוררים בדירה קטנה בקומה השלישית, סמוך לעוד שמונה דיירים.

הסדר הראשון. ויקה חגגה את ליל הסדר הראשון בחייה לפני חמש שנים. בבית היו מציינים את האירוע בארוחה, מצות וקצת שירים, אבל מעולם לא קראו בהגדה. "הפעם הראשונה שחגגתי את ליל הסדר הייתה גם הפעם הראשונה שהרגשתי יהודייה", היא אומרת.

מי מבשל. ויקה: "את כל האוכל. הרבה מאכלים שלמדתי מסבתא שלי, כי אמא שלי לא כל כך מבשלת. אני מתחילה ערב קודם, כי יש דברים מורכבים. הפעם אמא של נתן איתנו והיא בשלנית מעולה ומכירה כל מיני מאכלים חגיגיים. חשוב לי שהכל יהיה מושקע".

אוכל מושקע. סלט בקליפות תפוז: מרוקנת את קליפות התפוז, והן משמשות ככוסות שמכילות את הסלט. "אני מתעניינת כל הזמן באוכל ואוהבת להתעדכן. אני צופה בערוץ האוכל באוקראינה וגם אוהבת לקרוא מגזינים. רק שאני מכינה את הכל כשר".

סלט דמיון: מצע חסה שעליו פרוסות דקיקות של סלמון מעושן ומעליהן גרגרי רימון וויניגרט. "המצאתי את הסלט מהדמיון שלי".

שולחן ערוך. ויקה: "אני עורכת את השולחן כבר בבוקר עם הסרוויס החגיגי שלנו שמקושט בפרחים. קנינו אותו קצת אחרי החתונה ואנחנו כל הזמן מוסיפים לו כלים".
נתן: "יש לנו גם סט שקיבלנו מסבתא שלי אבל הוא מאוד עתיק ובעיקר מאוד כבד, אז אנחנו לא מוציאים אותו בכלל".

ההגדה. נתן, שמנהל את הסדר, משתמש בהגדה ישנה שהודפסה מיד אחרי פירוק ברית המועצות. זהו עותק היסטורי שנכתב מהר מהר ויש בו שגיאות. אבל הוא קשור אליו.

לפני סיום. הסדר נגמר בערך ב-12 בלילה. ויקה פורשת קודם להשכיב את הילדה שכבר מתנמנמת על הספה.

מי מפנה?
ויקה (ברמז עבה שלא משתמע לשתי פנים): "בעלי מאוד עוזר".

והשנה נתן מדיח את הכלים גם?
"כן, בטוח".

תפריט

- סלט בסלסילות תפוזים עם אננס, סלרי ואגוזים

- סלט "דמיון" מסלמון, רימון, חסה ורוטב מיוחד

- סלט עוף עם שזיפים ובצל מטוגן

- פשטידה בשרית עם תפוחי אדמה מטוגנים ופטריות

- בשר מתוק עם שזיפים מיובשים

- קיגלח (מצה וביצה מגוררות ומטוגנות)

- מוס אוכמניות ותפוזים עדין

קטרינה רבינה
בשר חמוץ מתוק עם שזיפים מאוקראינה קטרינה רבינה
בשר חמוץ מתוק עם שזיפים

החומרים:

2 ק"ג בשר בקר המתאים לבישול מהיר (סינטה, ראמפ סטייק, אנטרקוט)
1 ק"ג בצל קלוף ופרוס
4-3 כפות שמן
4-3 שיני שום, קלופות ופרוסות דק דק
150-100 גרם שזיפים מיובשים
1 כף סוכר
מלח

ההכנה:

1. מחממים את השמן במחבת סוטאז' גדולה. מוסיפים את הבצל ומטגנים כחמש דקות עד שהבצל מתרכך ומזהיב. מוסיפים את הבקר ומטגנים עד שהבשר מוכן.
2. מוסיפים את השום, הסוכר והשזיפים וממליחים לפי הטעם. מבשלים עוד 3-2 דקות ומגישים.

קהילתנו / בילנה שחר

הקהילה היהודית באוקראינה, אחת הגדולות במדינות ברית המועצות לשעבר, מונה כ-200 אלף איש בתוך אוכלוסייה של 46 מיליון תושבים. במשך 70 שנות השלטון הקומוניסטי נאסרה כל התארגנות יהודית בברית המועצות. לאחר פירוקה עלו ארצה כ-330 אלף מבני הקהילה. כיום הקהילה היהודית באוקראינה משגשגת וקמו בה הרבה גופים שעוסקים בסיוע לנזקקים ובהעצמת דור העתיד. שליחי הסוכנות מסייעים בחיזוק הקשר עם ישראל, בלימודי עברית ובפרויקטים לבני נוער וסטודנטים. בשנים האחרונות מגיעים לארץ כ-2,000 יהודים מאוקראינה מדי שנה.




ארי בלייר
בתמונה, בשורה האחורית, משמאל לימין: שלי רוזנברג (42), עובדת בכוח אדם, חברת משפחה; איתן סילברמן (38), הבן של איליין, עובד בשיווק; מייק סילברמן (64), יושב ראש של קבוצת תקשורת דיגיטלית; מיה סילברמן (39), הבת של מייק, עקת בית; ניקי סילברמן (37), הבת של מייק, עובדת בשיווק; יזי סילברמן (63), אשתו של מייק, פנסיונרית. יושבות, משמאל לימין: איליין סילברמן (61), עובדת בבית הספר היסודי יהודי קדימה; איזבלה סילברמן (3), הבת של איתן; מונטי סילברמן (2), הבן של מיה; אשלי סילברמן, (6) הבת של איתן ארי בלייר
משפחת סילברמן אוקלנד, ניו זילנד

המשפחה. איליין סילברמן היא ילידת ניו זילנד וכך גם הוריה, אבל במקור הגיעה המשפחה מרוסיה ומאנגליה. איליין והגרוש שלה ממשיכים לחגוג את סדר הפסח יחד (על אף שהוא לא הצליח להגיע לצילום) ומנסים לאגד את הבנים שלהם לכבוד האירוע. מייקל ואיתן גרים גם הם באוקלנד במרחק כמה דקות נסיעה. הבן השלישי חי עם אשתו הטרייה באוסטרליה, מרחק שלוש שעות טיסה. מדובר בשכנות של ממש בקנה מידה ניו זילנדי, וההורים מודים לאלוהים שהוא לא עבר למקום רחוק יותר כמו אנגליה. השנה רק איתן חוגג איתם.

הקשר הישראלי. "אני ובעלי היינו שנינו בתנועת הבונים ובאיזשהו שלב, אחרי החתונה, הרגשנו שהדבר הכי נכון לעשות הוא לעלות לישראל", אומרת איליין. "עשינו עלייה עם הבן הבכור שלנו, מייקל, ובישראל נולד הבן השני. מצאתי את עצמי בקיבוץ, בארץ זרה, עם שני תינוקות קטנים ובלי המשפחה שלי. התגעגעתי נורא הביתה ובסוף חזרנו".

האורחים. "אנחנו חוגגים עם מייק, בן דוד של בעלי לשעבר. הם מאוד קרובים. האמהות שלהם אחיות, והאבות שלהם אחים. למייק נולדו שלוש בנות ולנו שלושה בנים. יש קשר מיוחד בין המשפחות".

האורחים החסרים. "השנה אנחנו חוגגים רק עם בן אחד. הודעתי כבר עכשיו לבנים שלי שבשנה הבאה כולם מתייצבים ואנחנו חוגגים כולנו יחד. צריך לשריין שנה מראש. זה קצת כמו 'בשנה הבאה באוקלנד הבנויה'".

הסדר. "אנחנו משפחה מאוד מסורתית וחשוב לנו להקפיד על ליל הסדר. אנחנו מקריאים את כל ההגדה", אומרת איליין. "את הרוב אנחנו מקריאים באנגלית אבל את הברכות בעברית. כל אחד מקריא פסקה אחת וכרגע, כשיש לנו נכדים קטנים, אנחנו מנסים לשלב גם אותם. אנחנו מנסים לארגן משחקים ושירים, אבל הדבר שהכי חשוב להם הוא כמובן האפיקומן".

אתם שרים?
"אנחנו לא שרים. כולנו שרים גרוע".

האוכל . איליין מבשלת לבד את ארוחת הסדר. "אני מכינה גפילטע פיש, מרק עם קניידלך, כבד קצוץ, עוף".

את מכינה לבד את הגפילטע פיש?
"כן. מפארידה. קל להשיג אצלנו. ואז אני מוסיפה תפוחי אדמה, בצל, ביצים, גזר וקמח מצה, מגלגלת קציצות ומטגנת או מאדה".

ואיך את מכינה את העוף?
"בנוסח קיווי".

כמנהג יהודי קיווי?
"זה קל נורא והילדים שלי מתים על זה. אני קונה ערימה ענקית של כרעיים ומכינה אותם בסגנון המקומי. יש בעוף הזה רוטב ווסטרשייר, לימון, זיתים שחורים, פטריות ועגבניות ואז צולים אותו בתנור".

קינוח. איליין מכינה מרנג מיוחד עם קצפת ופירות. ובעברית: פבלובה. "זה קינוח בסגנון קיווי. קינוח ניו זילנדי אמיתי".

אבל גם האוסטרלים טוענים שזה קינוח שלהם.
"ובכן, הם טועים לחלוטין".

כיף לחיות במקום שבו רבים על מקור הפבלובה.
"באמת שקט פה ומאוד יפה, אבל כמו בכל מקום יש כאן פלוסים ומינוסים".

תפריט

- כבד קצוץ
- מרק עוף עם קניידלך
- גפילטע פיש
- עוף בנוסח קיווי
- עוף שלם צלוי בתנור
- קומארה (בטטות במאורית) בתנור
- ירקות צלויים עם שמן זית ומלח
- סלט ירוק
- פבלובה

ארי בלייר
צ'יקן קיווי, עוף צלוי בסגנון ניו זילנדי ארי בלייר
צ'יקן קיווי - עוף צלוי בסגנון ניו זילנדי

יש בו הרבה תבלינים טריים, זיתים ופטריות, ואיתם הוא שוהה בתנור לפחות לשעתיים וחצי. איליין מכינה אותו מהשוקיים.

החומרים:

12 שוקיים
5 ענפים טריים של אורגנו
3 ענפים טריים של בזיליקום
1 בצל בינוני, קלוף ופרוס
3 שיני שום קלופות ופרוסות
4 כפות שמן
3 כפות חרדל גרגרים
קליפה מגוררת מחצי לימון
פלפל שחור גרוס
3 כפות רוטב ווסטרשייר
½ כוס זיתים שחורים מגולענים
½ כוס יין לבן
2 בצלי שאלוט קלופים וקצוצים
20 פטריות שמפיניון חצויות
4 עגבניות בינוניות חתוכות ל-4

ההכנה:

1. במחבת גדולה או בווק צולים את השוקיים עם הבצל, השום, הבזיליקום, האורגנו והשמן עד שיש לשוקיים צבע זהוב ויפה. מעבירים לכלי המתאים לצלייה. מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים.
2. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) ואופים בכלי סגור לשעתיים וחצי. אפשר לפתוח את הכלי בחצי השעה האחרונה כדי לקבל צבע יפה. מגישים עם פירה תפוחי אדמה.

קהילתנו / אסנת דבורקין

אחת הקהילות היהודיות שממוקמות גיאוגרפית הכי רחוק מישראל היא הקהילה היהודית בניו זילנד המונה כ-10,000 איש מתוך אוכלוסייה כללית של ארבעה מיליון תושבים. ראשיתה של הקהילה עם תחילתו של השלטון הבריטי בניו זילנד ב-1840. כיום ישנם ארבעה מרכזים של הקהילה היהודית- בערים אוקלנד, וולינגטון, כרייסטצ'רץ ודנדין. יהודים נוספים פזורים במקומות קטנים יותר, עיירות וכפרים, ברחבי המדינה. בשנה האחרונה מתמודדת הקהילה בכרייסטצ'רץ עם אתגרים רבים בעקבות רעידות אדמה חוזרות ונשנות, וחבריה ממשיכים להיפגש במקומות מפגש אלטרנטיביים עד שניתן יהיה לשקם את בית הכנסת המקומי. פעילות הסוכנות היהודית בניו זילנד מתמקדת בעבודה חינוכית יהודית וציונית.

מוני פרנסס
בתמונה: מימין לשמאל: סבטוסלב ניקולוב וולצ'בה (54), מהנדס בניין; לורה סבטסלבובה וולצ'בה (24), מעצבת גרפית ומתנדבת בארגון לנוער בקהילה; לאון לוי (84), פנסיונר, בעבר מנהל במפעל טקסטיל; ריקה לוי (80), פנסיונרית, בעבר מומחית במשאבי אנוש; טילדה לאון וולצ'בה (54), רואת חשבון; תמרה סבטוסלבובה וולצ'בה (27), עיתונאית ומתנדבת בארגון לנוער בקהילה; פטייה ארוייו (26), כלכלנית ומתנדבת בארגון לנוער בקהילה, חברה של תמרה מוני פרנסס
משפחת וולצ'בה סופיה, בולגריה

המשפחה. משפחת וולצ'בה היא בולגרית אותנטית שהגיעה למדינה לאחר גירוש ספרד ולכן שולטת גם בבולגרית וגם בלדינו. הסבים והסבתות משני הצדדים הם ניצולי שואה. אף שקהילת בולגריה הייתה מוגנת יחסית במלחמה, בני המשפחה נאלצו לעזוב את הבתים שלהם ולעבוד בעבודות כפייה. ריקה ולאון לוי, ההורים של טילדה, עשו עלייה לפני עשר שנים בעקבות הבת שלהם. אבל אחר כך לאון חלה ורצה לחזור למולדתו.

המארחים. סבא לאון וסבתא ריקה. ריקה גם אחראית לבישולים. תמרה ואחותה עוזרות קצת על תקן סו-שפיות ואילו ריקה היא השפית שמחלקת הוראות.

ההגדה. תמרה: "סבא שלי מקריא את ההגדה בעברית אבל אנחנו משפחה חילונית ואנחנו לא קוראים את כל ההגדה מההתחלה ועד הסוף. אני מניחה שחלק מהמסורת שלנו השתבש בגלל כל האיסורים שהיו כאן על ניהול חיי קהילה יהודיים במשך שנים. כיום האירוע נסוב על האוכל והמפגש המשפחתי. בתקופה שסבא וסבתא לא היו בארץ, היינו חוגגים באחת המסעדות הכשרות שיש בסביבה או במרכז הקהילתי היהודי".

שולחן ערוך. תמרה: "על פי המסורת שלנו, צריך שיהיו על השולחן צלוחיות עם מגוון גדול של סלטים: קיופולו, שזה סלט חצילים ופלפלים ועגבניות קלויים על האש, אורז, אפונה, כדורי בשר עם חצילים, פלפלים ובשר ועוד. במטבח הבולגרי יש המון בשר חזיר ואצלנו, מטבע הדברים, אין. לכן, כמו אצל הטורקים, גם אצלנו יש המון ירקות טריים או מבושלים קלות והרבה מנות צמחוניות. תמיד יש חצילים, פלפלים, סלרי וזוקיני".

מנין המתכונים?
"כל המתכונים הם במקור של אמא של סבתא שלי ועוברים במשפחה מדור לדור. אני מכירה את המתכונים אבל עוד לא מכינה בעצמי. עדיין לומדת. בעצם, חוץ ממרציפן שאני כבר מכינה לבד".

אורחים. מאחר ששולחן האוכל לא מספיק גדול הסדר מתרחש בסלון סביב שולחן הקפה. תמרה ואחותה מארגנות את המקום. הם מתיישבים לסדר בסביבות השעה שמונה ומסיימים הכל כבר בעשר.

אתם שרים?
"קצת. משהו סמלי. כשאחותי ואני היינו קטנות יותר היינו שרים יותר".

העתיד. "הדור של ההורים שלי, שגדל בתקופה הקומוניסטית, לא לקח חלק בכל המסורת הזו כי זה היה אסור", אומרת תמרה. "הם בקושי חגגו. הדור של ההורים שלהם וגם הדור שלי מכירים את המנהגים הרבה יותר טוב. היום יש כאן בית ספר יהודי, ובכלל כל הקהילה כאן מתחזקת. אנחנו לא שומרי כשרות בבית, בעיקר כי זה מאוד קשה, אבל מנסים לקנות הרבה מוצרים מישראל".

תפריט

- סירות של עלי חסה ממולאות בסלט תפוחי אדמה וסלרי
- תפוחים עם אגוזים ודבש
- אורז ואפונה ברוטב עגבניות טריות
- קיופולו - סלט של חצילים, פלפלים ועגבניות צלויים על האש
- כדורי בשר קטנים ברוטב חצילים
- עוף צלוי בתנור
- עוגה מקמח מצות

מוני פרנסס
קציצות בשר בחצילים בנוסח בולגריה מוני פרנסס
קציצות בשר בחצילים

החומרים:

3 חצילים גדולים או 400 גרם סלט חצילים קלויים נייטרלי ולא מתובל
½ ק"ג בשר בקר טחון (בקר וכבש)
1 ביצה
1 בצל קטן, קלוף וקצוץ
3-2 שיני שום, קלופות וכתושות
½ זר פטרוזיליה קצוצה
2 כפות פירורי לחם
3 כפות שמן זית
1 כף סוכר
כמה טיפות מיץ לימון
מלח ופלפל שחור
½ כוס מרק עוף

אפשרות: בשר משתי עגבניות מרוסקות

ההכנה:

1. קולים את החצילים בגריל או על אש הכיריים מכל הצדדים. כשמוכן, מסירים ומקלפים אותם.
2. שמים בקערה את הבשר הטחון, הבצל, השום, הפטרוזיליה, המלח והפלפל ופירורי הלחם. לשים היטב עד לקבלת תערובת אחידה. קורצים מהתערובת כדורים קטנים בגודל אחיד.
3. חותכים גס את בשר החצילים הקלויים. שמים בסיר עם שמן זית. מוסיפים את הסוכר, מרק העוף והלימון ואם רוצים גם את העגבניות והפלפל.
4. מוסיפים את כדורי הבשר ומכסים. מבשלים על להבה בינונית עם כיסוי חלקי כחצי שעה. מתקנים תיבול לרוטב ומגישים.

קהילתנו / אמיל מגריסו

הקהילה היהודית בבולגריה מורכבת מיהודים אשכנזים ויהודים ספרדים שהגיעו למדינה לאחר גירוש ספרד. במלחמת העולם השנייה ניצלו יהודי בולגריה מזוועות הנאצים, אך יהודי תראקיה ומקדוניה, שהיו תחת שליטת בולגריה, לא הצליחו להינצל. כ-45 אלף מבני הקהילה עלו ארצה בעקבות הקמת מדינת ישראל ובגל נוסף לאחר נפילת המשטר הקומוניסטי.

כיום מונה הקהילה כ-5,000 חברים, מחציתם גרים בבירה סופיה, עוד כ-500 בעיר פלובדיב והשאר מפוזרים בערי פרובינציה אחרות כמו ורנה, בורגס, רוסה, פלבן ופזרג'יק. יהודי בולגריה מנהלים חיי קהילה פעילים ושומרים על קשר הדוק עם ישראל: בסופיה פועל בית כנסת שבו נערכות התפילות ומופעל בית אבות יהודי לקשישים. חינוך יהודי לילדי הקהילה ניתן בבית ספר ממלכתי רגיל.


על סדר פסח בקהילות אוזבקיסטן, אתיופיה, ארה"ב, קנדה, איטליה, ארגנטינה וקוסטה ריקה, תוכלו לקרוא במוסף סופשבוע של מעריב שיצא היום לחנויות

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...