זה רק פורט: יין הפורט הוא הקינוח המושלם

חג הפסח הוא הזדמנות מצוינת ליהנות מיינות פורט משובחים. אם אדום או לבן, ישראלי או מפורטוגל, הטעם המתוק יאפשר לכם לסיים היטב כל ארוחה

מני פאר  | 6/4/2012 9:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: יין פורט,פסח
על-פי ההלכה, יין הפורט לא יכול להמזג לאחת מארבע כוסות ליל הסדר מכיוון שחוזק באלכוהול. עם זאת, כדאי בהמשך החג להתענג מהיין הטעים והדשן הזה. יקבים ישראלים רבים החלו בשנים האחרונות לייצר יין בסגנון פורט. למעשה, אסור לקרוא ליין ישראלי בשם פורט מכיוון שזה מותג רשמי המוענק רק ליינות הפורטוגלים שמופקים מהכרמים שעל גדות נהר הדואורו, שנשפך לאוקיינוס שבנמלה של העיר פורטו.

לא רק שמה של פורטוגל נגזר מעיר הנמל הזו - גם המושג אופורטוניסט נולד שם. הספנים הקדמונים נהגו לשוט לאורך החופים ורק האמיצים שבהם העיזו להרחיק את ספינתם לעומק הים. הקברניטים שדבקו בדרך הבטוחה, היו זועקים: "או פורטו", בכל פעם שפיסת חוף הזכירה להם נמל מוכר. מאז קוראים לכל מי שמחפש את הדרך לחוף מבטחים בכל פעם שהוא מזהה בו נמל, אופורטוניסט.
שאטרסטוק
פורט מקורי מופק בעמק הדואורו שבפורטוגל שאטרסטוק
מתוק וחזק

עם כל הכבוד לפורטוגלים, האנגלים הביאו לעולם את יין הפורט. כשהאנגלים איבדו את השלטון בבורדו, הם חיפשו יינות שיחליפו את אלה שהם התרגלו לשתות. פורטוגל הייתה יעד קרוב לספינותיהם אך רחוק מדי להובלת יין בתנאים הימיים של אז. היינות האדומים היבשים היו מתחמצנים בדרכם משם. לכן הוחלט שבפורטו "יעשו ליינות בית ספר", כפי שהפורטוגלים מכנים זאת.

ליד הנמל הקימו יקבי חיזוק שבהם היין הפורטוגלי חוזק בברנדי טוב, שהכשירו לצאת למסע הימי ללא חשש לחמצון וקלקול. האנגלים התאהבו בטעם המתוק שהאלכוהול העניק ליין, שהפך לחלק בלתי נפרד מהתרבות הבריטית.

בפורט יש כ-20 אחוזי אלכוהול. הוא לא משכר כמו ג'ין או וויסקי ומתיקותו העדינה מאפשרת לו ללוות מנות גבינה, פשטידות בשר או להיות משקה חברתי עם סיגר או בלעדיו. למעשה, האלכוהול מוסף לפורט פעמיים. בפעם הראשונה ביקב, אז האלכוהול עוצר את תסיסתו הטבעית ומוכן למסעו לאורך נהר הדואורו, אל הנמל, ובפעם השנייה לקראת הכשרתו הסופית לפני הפלגתו לארצות העולם.



יש דרגות שונות של פורט שנובעות מזמן שהייתו בחביות העץ או מייחודן של שנות בציר מעולות במיוחד. בגלל יכולת ההתיישנות הארוכה, ברוב הפורטים יש גם כמה שנות בציר שחוברו מחביות בנות חמש או עשר שנים.

אל תזלזלו בפורט הלבן. בפורטוגל נפוץ לאחרונה קוקטייל פופולי המורכב מפורט לבן, מי טוניק, קוביית קרח ופלח לימון. פשוט, זול ומחייה נפשות. מכיוון שקשה למצוא בארץ משקאות לבנים טובים ברמת אלכוהול של 20 אחוזים (לא מרבים לייבא את הפורט הלבן ארצה), זו יכולה להיות המתנה שלכם לפסח שתקבלו מאלה שבחרו לחגוג את הסדר בחו"ל.

יקבי רמת הגולן השיקו השנה יין עם שורשי פורט מקורי. מדובר באדום שנקרא T2 והוא הישראלי הראשון בסגנון פורט שמופק מזני ענבים פורטוגלים שגדלים ברמת הגולן - טוריגה נסיונל וטינטה קאו, ומכאן שמו.

כמו שלא כל יין תוסס הוא שמפניה, כך גם לא כל יין מחוזק הוא פורט. כבר היו בארץ, בימי שלטון היחיד של כרמל מזרחי, ניסיונות להתחכם ולקרוא ליינות פורת או פרתום. היום מפיקים ביקב זכרון יעקב של כרמל מזרחי, יין בסגנון פורט שזוכה לשם ההולם: "כרמל ווינטג'", שמרמז על כך שהוא מופק בסגנון הפורט ווינטג' הפורטוגלי, רק בשנות בציר טובות. בכרמל בחרו בענבי פטיט סירה שגדלים בהרי יהודה, במזג אוויר דומה לזה של הגבעות המתנשאות מעל נהר הדואורו.

לדאבוננו, אין לנו נהר שוצף וקוצף שיוביל את היינות לפני חיזוקם הסופי אל השפלה שלאורך הים. בקבוק הווינטג' הזה יישמר במקרר שלכם שנים רבות בזכות האלכוהול שבו, וכוסית אחת ממנו תשדרג את סיומה של כל ארוחה. ביקב ויתקין ערבו ביין הזה כמה זנים וקוראים לו פשוט ויתקין מחוזק. הוא מתקתק וחומצי כהלכה. ביקב הר אודם קוראים לו "שני" והם מפיקים גם פורט לבן בשם ענבר. שניהם דשנים וטעימים. ביקב פסגות התחכמו וקראו לו פרת.

ביקבים רבים בישראל ממשיכים להדפיס את שם המותג פורט על תוויותיהם. בפורים רשאי כל אחד לשתות אותם עדלאידע את החוק ולהמשיך עד שיבוא המכתב מעורכי הדין הפורטוגלים בפסח.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...