די לקיפוח: מתכונים דלי לקטוז לשבועות
אנשים רבים מגלים לפתע כי הם רגישים ללקטוז, סוכר החלב. אם גם אצלכם יתארחו כמה כאלה בחג השבועות, הנה כמה מנות עם גבינות בעלות אחוזי לקטוז נמוכים יחסית, שיקלו עליהם בהשתתפות בחגיגה
תכולת הלקטוז במוצרי חלב אינה אחידה. מוצרי חלב רבים מכילים כמויות מזעריות של לקטוז באופן טבעי כתוצאה מתהליך הייצור בו מופרש הלקטוז החוצה, כגון: גבינות בשלות כמו צהובה או פתית טל העמק וגבינה בולגרית (לא מעודנת) וכן מוצרים שיוצרו מראש כדלים בלקטוז".

החומרים (20 לביבות):
ללביבות:
½ 2 כוסות חלב דל לקטוז
200 גרם פולנטה אינסטנט
1/2 חבילה (50 גרם) חמאה
100 גרם גבינת עמק ו/או טל עמק של תנובה, מגורר
מלח ,פלפל
לסלט:
1/2 חבילה (800 גרם) גרעיני תירס
1 פלפל אדום, קוביות
2 כפות שמיר קצוץ
1 שן שום, קלופה וקצוצה
1 כפית מיץ לימון
1 כפית שמן זית
מלח ופלפל
לטיגון:
1 כוס קמח
1 כוס פירורי לחם מוזהבים
2 ביצים, טרופות
1/4 כוס שמן לטיגון
להגשה:
1 גביע (250 גרם) גבינה דלת לקטוז
ההכנה:
1. הלביבות: יוצקים את החלב לסיר ומביאים לסף רתיחה. מוסיפים את הפולנטה ומבשלים, תוך בחישה מתמדת, עד הסמכה. מוסיפים את החמאה ומערבבים. מבשלים, תוך בחישה, כ-5 דקות נוספות. מוסיפים את הגבינות ואת המלח והפלפל. מערבבים ומסירים מהכיריים. מצננים כשעה.
2. הסלט: מבשלים את גרעיני התירס בסיר עם מעט מים במשך כ-3 דקות עד להפשרה. מסננים. מוסיפים את כל שאר חומרי הסלט, מערבבים.
3. מניחים ב-3 כלים נפרדים את הקמח, פירורי הלחם והביצים. מחממים את השמן במחבת רחבה. יוצרים מתערובת הפולנטה לביבות. טובלים אותן ראשית בקמח, אחר כך בביצה ולבסוף בפירורי הלחם. מטגנים עד הזהבה.
4. מגישים חם לצד הגבינה והסלט.

החומרים (8 מנות):
3 כפות שמן זית
1/4 חבילה (50 גרם) חמאה מלוחה
3 שיני שום, קלופות וקצוצות
1 קישוא, חתוך לקוביות קטנטנות
1 פלפל אדום, חתוך לקוביות קטנטנות
1 כוס ברוקולי מפורר לפרחים קטנים
1/2 חציל, חתוך לקוביות קטנטנות
2 עגבניות, קלופות וחתוכות לקוביות קטנות
1/2 כוס מים
מלח ופלפל שחור גרוס
500 גרם פסטה קצרה (מסוג פנה או פוזילי), מבושלת לפי הוראות היצרן
1/2 קופסה ( 125גרם) גבינה בולגרית 5% מסדרת פיראוס, מפוררת
50 גרם גבינת טל עמק של תנובה, מגוררת גס
עלי בזיליקום
ההכנה:
1. מחממים את השמן והחמאה במחבת רחבה. מטגנים את השום, מוסיפים את כל הירקות הקצוצים ומטגנים כ-5 דקות. מערבבים ומוסיפים את המים. מתבלים במלח ובפלפל ומבשלים כ-5 דקות נוספות.
2. מניחים את הפסטה בקערה גדולה, יוצקים מעליה את הירקות החמים ומערבבים בעדינות. מוסיפים את הגבינות ואת עלי הבזיליקום ומגישים.
באדיבות עמית דונסקוי לספר המתכונים של תנובה

החומרים (6 מנות):
6 פקעות שומר נקיות, חתוכות לרבעים
1/2 כוס סילאן
1/2 כוס דבש
1 כף סוכר חום
1כוס יין לבן
מלח ופלפל שחור
1 חבילה (100 גרם) חמאה מלוחה
3 שיני שום, קלופות וקצוצות
1/2 באגט, פרוס
1/4 כוס שמן זית
1/2 קופסה (125 גרם) גבינה בולגרית (לא מעודנת), 5% "פיראוס", פרוסה
ההכנה:
1. מחממים את התנור לחום בינוני (170 מעלות) ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. מניחים את השומר החתוך בתבנית. מערבבים את הסילאן, הדבש, הסוכר, היין, המלח והפלפל. יוצקים על השומר ומערבבים היטב, כך שהשומר מצופה ברוטב.
3. ממיסים את החמאה במחבת ומטגנים את השום, עד הזהבה. יוצקים את החמאה והשום מעל השומר ואופים כ-40 דקות. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום (כדי למנוע חריכה),מנמיכים את הטמפרטורה בתנור לחום נמוך (150 מעלות) ואופים כשעה נוספת, עד שהשומר רך מאוד. מוציאים מהתנור. מעלים את הטמפרטורה בתנור לחום בינוני (170 מעלות).
4. מרפדים תבנית תנור נוספת בנייר אפייה. מסדרים את פרוסות הבאגט בתבנית, יוצקים מעליהן מעט שמן זית ומניחים פרוסת בולגרית מעל כל פרוסה. אופים כ-10 דקות, עד שהגבינה נמסה מעט. מגישים מייד יחד עם השומר החמים.

החומרים (6 מנות):
250 גרם בורגול
6 דלוריות קטנות
1 כף שמן תירס
1 בצל, קלוף וקצוץ דק
1 פלפל אדום, קצוץ דק
1/2 קופסה (125 גרם) גבינה בולגרית (לא מעודנת), 5% מסדרת פיראוס, מפוררת
1/4 שקית (50 גרם) פתיתי גבינת "עמק"
50 גרם גבינת טל העמק, מגוררת
מלח ופלפל
1/4 כוס שמן זית
בצל ירוק , קצוץ
ההכנה:
1. מניחים את הבורגול בקערה גדולה, מכסים ב-1 ליטר מים קרים ומניחים לשעתיים, עד שהבורגול מתרכך וסופח חלק מהנוזלים.
2. מחממים את התנור לחום בינוני (170 מעלות) ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
3.חותכים ומסירים את החלק העליון של הדלוריות, מרוקנים את הגרעינים ומעט מהתוך ומניחים בצד (אין צורך לקלף).
4.מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל, עד הזהבה. מוסיפים את הפלפל ומטגנים כ-3 דקות, עד שהפלפל מתרכך מעט.
5. מסננים את הבורגול ומעבירים לקערה. מוסיפים את הבצל והפלפל, את הגבינות והתבלינים ומערבבים היטב. ממלאים את הדלוריות בתערובת הבורגול ומניחים בתבנית, יוצקים מעליהן את שמן הזית ואופים כשעה, עד שהן מתרככות.
6. מפזרים את הבצל הירוק ומגישים חם.
המתכונים באדיבות עמית דונסקוי לחוברת המתכונים של תנובה