העולם כולו כפר: ההצלחה של יקב ויתקין
קונדיטור, מומחה שיש ובחורה מצפת פותחים יקב. לא, זו לא התחלה של בדיחה, זו דווקא תחילת סיפורו של יקב ויתקין, שהפך לשם דבר עולמי הודות ליין הקריניאן שלו

הצלחתו של יקב ויתקין נובעת מגלישה נכונה על גלי רוח הזמן, שמכוונת את כל האירועים בחיינו. בשנים האחרונות מסתמנת נטייה שלא פסחה אפילו על מסעדות וחנויות היין של פריז: להתנכר מעט ליינות הגדולים של בורדו. מחיריהם של היינות הבורדולזים כה האמירו, שאפילו האוליגרכים החלו לחפש תחליפים זולים יותר. "למה לשתות בקבוק יין טוב בכמה אלפי אירו, אם יש לו תחליף הולם במחיר כמה מאות?", שאלו את עצמם אלה שהדילמה הזו רלוונטית לגביהם.
רלוונטי, משמעותו טעים, מוערך מקצועית ובעיקר ממותג חברתית כיין צמרת. כך עלו ופרחו לצד יינות הצמרת של בורגון היינות מעמק הרון, ואחריהם הולכים ומבססים את מעמדם יינות דרום צרפת, שאפילו הצרפתים לא הכירו את שמם בדור הקודם.
>> אפשר גם לשתות גראפה ישראלית
הם מופקים מזנים פחות מכובדים בקרב אניני היין. מי חלם בסוף המאה שעברה שבקבוק יין צרפתי שמופק מענבי קריניאן ופטיט סירה יעלה יותר מ-50 יורו? היחס מעלה את המחיר והתמורה שמגיעה ליקבים מאפשרת להם לשדרג את הטיפול ביינותיהם - ואז גם איכותם עולה.

"עבדתי שם כמה שנים והתרגלתי לשתות בכל ארוחה את הנוזל האדום שהוגש בכד לשולחן, בלי שהזמנת אותו", הוא נזכר. "זה לא היה דומה ליינות שהכרתי בישראל. פשוט, טעים וזול יותר מהלחם שהוגש באותה ארוחה". כשדורון חזר ארצה הוא הכיר את שרונה, בחורה צפתית שגדלה אמנם מול הכרמים המקיפים את עירה, אבל לא חלמה שיין יהיה יום אחד כל עולמה. אחיה, אסף פז, עבד אז כקונדיטור במלון מצפה הימים. הקונדיטור שרצה להתקדם בחייו הלך ללמוד הנדסת מזון בפקולטה לחקלאות ברחובות והתאהב בתעשיית היין. שרונה התחתנה עם דורון ואחיה נסע ללמוד בבורדו. שם הכיר סטודנטים ספרדים שפתחו את פיו לזנים העממיים והלא מוכרים.
>> המפורסמים נזכרים ביין בלתי נשכח
וכך, בלב בורדו, בין כרמי המרלו והקברנה סוביניון, נולד הרומן בין אסף ליינות ה"אחרים". באחת החופשות בארץ הוא התגורר בחדר קטן באחוזה הוותיקה של המשפחה בכפר ויתקין. "אתם עוד תראו", הוא הבטיח לאחותו ולגיסו, "אני אעשה בישראל יינות מכובדים מסוג חדש".
הגיס הרים מיד את הכפפה. "קח את הרפת שלנו. תגיד מה אתה צריך ונקים בה יקב", אמר לאסף. הם נטעו כרם קטן ליד הבית, שישמש כחלקת ניסויים לזנים החדשים. ב"ויתקין קלאסי" הראשון הם כללו, בזהירות עסקית, גם קברנה סוביניון, אבל האתגר המקצועי ביטל את השתתפותו של הזן הנפוץ מהר מאוד. הממסך הזה שינה את שמו במשך השנים ל"מסע ישראלי", וגרסת 2010 האדומה מורכבת מקריניאן, סירה ומעט קברנה פרנק. יופי של יין ישראלי.
נושאי הדגל של היקב הם היינות הזניים, שמורכבים מזן אחד. בכרמים שטופי השמש הם מדללים את האשכולות ומקדימים את בציריהם כדי לשמור על חומציות היין ועל עוצמת הפרי שלו. "כשהתחלנו להפיץ את יינות הקריניאן הראשונים נתקלנו ביחס של בוז, אפילו עוינות", נזכר דורון. "אנשים זכרו אותו מיינות הפטישים שהם שתו כאן בדורות הקודמים, ולא האמינו לנו שאפשר להפיק מהזן הזה יין טוב. הפריצה הייתה בתערוכת ישראווינאקספו 2007. בארוחה שארגנו לכל עיתונאי היין שהגיעו מרחבי העולם קיבל הקריניאן 2004 שלנו מחיאות כפיים. פתאום הישראלים חזרו להתעניין בברווזון המכוער הזה שפרח מול כל הזנים האצילים והמוכרים".
>> מהפוליטיקה ליקב
הפטיט סירה והקברנה פרנק 2008 של ויתקין הם לא רק טעימים ומעניינים, אלא גם נושאים תקווה שאולי יהיה פה פעם יין ישראלי טוב בעל טעם מזוהה ומאופיין. בקרוב יופץ גם שורשים 2008, יין הדגל של היקב, שמעורבים בו כמעט כל זניו האדומים עם מעט זן לבן, פרנץ' קולומבר, שנותן לו חומציות טבעית מרעננת.
אפשר לומר שמדובר בחוצפה ישראלית שמעדנת את הכובד האדום הזה. היום שרונה, דורון ואסף מתענגים מההצלחה המקומית ומופתעים מההערכה בחו"ל. ביריד היין הבינלאומי "פרווויין" בדיסלדורף הגיע לדוכן שלהם מישהו בריצה. "שמעתי שאתם מציגים פה. אני מחפש אתכם כבר כמה שנים. הייתי חייל או"ם בישראל ופעם שתיתי ויתקין במסעדה בירושלים. מאז אני מחפש אותו בכל אירופה", אמר האיש. "אני מבקש שתשלחו לי בכל שנה שני ארגזים של האדום שלכם". היין הכחול-לבן מאדים מגאווה.