מטבח ביתי: גולן גורפינקל עונה על שאלון
גולן גורפינקל, שף מסעדת "דלאל" בנווה צדק שבתל אביב, מאמין שבמטבח צריך להיות בעיקר נוח: "לא צריך לסבול כשמכינים אוכל"

מי מבשל בדרך כלל את האוכל בבית?
אני מבשל, יחד עם בתי מאי, או שאנחנו יוצאים יחד למסעדה. אני נהנה לבשל לה ולחברותיה. כשמאי לא איתי, אז או שאני אוכל בעבודה או שאני לא אוכל בכלל.
מה אתה אוהב לבשל כשאתה בבית?
עוף בגריל עם תפו"א ובצל שרוף, כבד עוף עם פתיתים חריפים, אורז לבן ועליו תבשיל עדשים שחורות ואני מת על סנדוויצ'ים מושקעים, כמו: לחם קל טונה (רק של ריו) עם פסטרמה או חביתה עם בצל ואבוקדו.
מה כלי המטבח שאתה הכי אוהב?
יש לי מחבת ברזל יצוקה כבדה, היא עוד הייתה במטבח של אמא שלי, אני מאוד נהנה לבשל איתה בשרים. זה נותן לאוכל טעם של פעם.
על אלו ספרי בישול אתה ממליץ לשימוש ביתי?
אני כמעט לא קורא ספרי בישול, אולי קצת ספרים מחו"ל, אבל היום אני חי את עידן האינטרנט - בלחיצת כפתור אפשר לעלות כל מתכון לכל מוצר: אני ממליץ רק להסתכל, לבחון את המתכון, לבשל "בראש", ואז בפועל לנסות ליצור משהו משלכם, זה מרחיב אופקים.
מה המוצר שלעולם לא תכניס למטבח הביתי שלך?
מיקרוגל! שנים מנסים לשכנע אותי, ללא הצלחה. גם כשהייתי נשוי וגם מספר פעמים כשאמי הייתה בחנות ואמרה לי: "אני קונה לך מיקרוגל" יש מצב שזו שריטה שלי - אבל אני פשוט לא יכול, אני מסרב להכניס מיקרוגל למטבחים שלי.
מה תמיד נמצא במקרר שלך?
אז ככה: פירות קשים ממש במצב "אבן": אפרסקים, תפוחים, ענבים וכו'. חוץ מזה גם יוגורט, גרנולה שאותה אנחנו מכינים לבד ומאחסנים במקפיא, ביצים וכמובן בארון טונה (רק ריו, בקופסא הוורודה כתומה).
על אלו כלי מטבח אתה לא יכול לוותר?
קרש חיתוך נקי, סכין טובה (ללא סכין, אני מרגיש כמו חייל קרבי בלי נשק), מחבת טובה, מקל בלנדר חשמלי ידני, ההנחה שלי היא שכלי מטבח בסיסיים הם החשובים ביותר לנוחות, לא צריך לסבול כשמכינים אוכל.
איזה תבלינים אפשר למצוא אצלך במזווה?
פפריקה מתוקה, צ'ילי חריף, מלח אטלנטי ורגיל, כמון וכורכום. חוץ מזה בעציצים שלי יש נענע, פטרוזיליה ומרווה אותה אני חולט ושותה.
מה לעולם לא תכין במטבח הביתי?
אין כזה דבר! כל דבר שיבוא לי אני אכין גם אם הוא קשה להכנה, בעיקר אם הוא קשה להכנה בעצם. אני מת על אתגרים.
מי עושה כלים?
בעבר, כשהייתי רווק אני הייתי עושה, עכשיו כשיש לי בת זוג והיא אצלי... אני גם עושה כלים, אני פשוט חולה ניקיון וזה מרגיע אותי.
והנה מתכון של המנה הכי שכיחה במטבח הפרטי של שף גולן גורפינקל:
החומרים:
חצי כוס אורז
חצי כוס עדשים שחורות שטופות
חצי גזר מקולף וחתוך לקוביות בגודל העדשים
חצי בצל מקולף וחתוך לגודל העדשים
ראש סלרי קטן מקולף וחתוך כגודל העדשים
כף כרישה חתוכה כמו השאר
חצי כפית מחוקה של הל טחון
2 ענפי תימין
חצי כוס יין לבן יבש
4 כוסות ציר ירקות/מים
מלח פלפל
4 כפות שמן זית
1 עגבנייה קלופה וחתוכה לקוביות
חופן עלי חמציץ
ראש שום שלם
טחינה לבנה מתובלת (כפית לכל מנה)
לימונים כבושים (ניתן לרכוש מוכנים או להכין מראש ולהוסיף על פי הטעם)
ההכנה:
1. מחממים סיר עם תחתית כפולה ושמן זית ומוסיפים פנימה את הירקות. מטגנים כ-5-7 דקות בערך על אש בינונית. מוסיפים את העדשים ומערבבים.
2. מוסיפים את היין הלבן ומצמצמים כמעט עד סופו. מוסיפים את ציר הירקות, התימין, הל ועגבנייה ומרתיחים. מכפים מקצף ומנמיכים את הלהבה לחום נמוך. מבשלים עד לריכוך העדשים 20-30 דקות (גובה הנוזל צריך לכסות את העדשים + חצי גובה נוזל). לאחר שהעדשים מוכנות מכניסים פנימה את החמציץ, הטחינה והלימונים הכבושים ומערבבים + מלח לפי טעם.