ולנו יש פלאפל: וגם מתכון להכנת מנה מנה
עם כל הכבוד לחנויות הפלאפל השכונתיות, ויש כבוד, אין כמו הדבר האמיתי, בהכנה ביתית. השף מפשיל שרוולים ומכניס לפיתה חומוס-צ'יפס-סלט
החומרים:
1/2 ק"ג (2 עד 1/2 2 כוסות) גרגירי חומוס
2 כפות מלח גס
1/2 בצל
1/2 צרור כוסברה
1/2 צרור פטרוזיליה
3 שיני שום כתוש
1/2 כף כמון
1/2 כף מלח
1/3 כוס קמח תופח
שמן לטיגון עמוק
אופן הכנה:
1. בוררים היטב את גרגירי החומוס: מפזרים אותם על מגש ומוציאים לכלוכים כמו אבנים, גרגירים שבורים, מצומקים, מעוותים או בעלי צבע משונה. חשוב מאוד לבצע את השלב הזה, מכיוון שגרגירים פגומים יפגעו בטעם של החומוס.
2. שוטפים היטב את הגרגירים, עד שמי השטיפה הופכים לשקופים. מסננים.
3. ממלאים קערה עם מים ושתי כפות גדושות מלח גס. משרים את החומוסים בקערת המים למשך לילה שלם, במקרר. חשוב להחליף את מי ההשריה בכל כמה שעות, או לפחות פעם-פעמיים במשך התהליך. לא לשכוח לשים שוב גם מלח בתחתית הקערה.
4. בסיום ההשריה שוטפים היטב את גרגירי החומוס.
5. טוחנים את גרגירי החומוס עם הבצל, הפטרוזיליה והכוסברה.
6. מוסיפים את השום, התבלינים והקמח ומערבבים היטב.
7. בעזרת שתי כפות, או עם ידיים רטובות, יוצרים כדורים ומניחים בסיר עם שמן עמוק או בצ'יפסר שחומם מראש.
8. מטגנים עד להזהבה ומוצאים.
החומרים:
1/3 כוס קורנפלור
1 כוס קמח
1 כוס בירה שאוהבים
1 כפית כורכום
10 תפוחי אדמה
שמן לטיגון עמוק
אופן ההכנה:
1. מערבבים את הקורנפלור, הקמח, הבירה והכורכום עד לקבלת מרקם חלק ואחיד.
2. מקלפים ופורסים את תפוחי האדמה לפרוסות דקות.
3. טובלים כל פרוסה בבלילת הבירה ומטגנים בשמן עמוק וחם מאוד עד להזהבה של הצ'יפס.
החומרים:
1/2 ק"ג (2 עד 1/2 2 כוסות) גרגירי חומוס
שתי כפות מלח גס
1 כפית סודה לשתייה
4 שיני שום
1 בצל קטן
250 גרם (1 כוס) טחינה גולמית
1 עד 1/2 1 כוסות ממי בישול החומוס
1 כפית מלח
מיץ סחוט מ-2 לימונים קטנים
1 כפית כמון
לקישוט:
מעט פטרוזיליה קצוצה
מעט כמון
מעט פפריקה
שמן זית
אופן ההכנה:
1. בוררים היטב את גרגירי החומוס: מפזרים אותם על מגש ומוציאים לכלוכים כמו אבנים, גרגירים שבורים, מצומקים, מעוותים או בעלי צבע משונה. חשוב מאוד לבצע את השלב הזה, מכיוון שגרגירים פגומים יפגעו בטעם של החומוס.
2. שוטפים היטב את הגרגירים, עד שמי השטיפה הופכים לשקופים. מסננים.
3. ממלאים קערה עם מים ושתי כפות גדושות מלח גס. משרים את החומוסים בקערת המים למשך לילה שלם, במקרר. חשוב להחליף את מי ההשריה בכל כמה שעות, או לפחות פעם-פעמיים במשך התהליך. לא לשכוח לשים שוב גם מלח בתחתית הקערה.
4. בסיום ההשריה שוטפים היטב את גרגירי החומוס.
5. שמים את גרגירי החומוס בסיר. מוסיפים מים עד לגובה של חמישה ס"מ מעל הגרגירים.
6. מוסיפים סודה לשתייה, שיני שום ובצל.
7. מביאים את המים לרתיחה, מקטינים את האש ומבשלים ברתיחה עדינה כ-45 דקות. הגרגירים מוכנים כשהם רכים מאוד (נמעכים בקלות, אבל לא מתפוררים).
8. מוציאים את השום והבצל מהסיר. שומרים את השום. מכסים את הסיר ומכניסים למקרר לכמה שעות, לקירור מלא.
9. מסננים את החומוס מהנוזלים (שומרים את הנוזלים וכמה חומוסים לקישוט. נשתמש בהם בהמשך).
10. שמים את גרגירי החומוס במעבד מזון עם השום ששמרנו וכוס מנוזלי הבישול. טוחנים במשך שתיים עד שלוש דקות, במהירות נמוכה עד לקבלת משחה חלקה. חשוב שהחומוס לא יתחמם בזמן הטחינה לכן טוחנים במהירות נמוכה, הקפידו לעשות הפסקות.
11. מוסיפים חלק מהטחינה הגולמית ומפעילים את מעבד המזון לעוד שתי דקות במהירות נמוכה. בזמן שמעבד המזון עובד מוסיפים את הטחינה שנשארה, ואז את מיץ הלימון, הכמון והמלח בהדרגה (כדי שהחומוס לא יהיה מתובל מדי). כדאי לטעום לפני כל הוספה. אם החומוס מתובל מדי, אפשר להוסיף לא עוד קצת ממי הבישול.
12. מגישים עם שמן זית, פטרוזיליה קצוצה, כמון, פפריקה וגרגירי חומוס מבושלים.
החומרים:
1/2 כרוב לבן קצוץ
1 גמבה אדומה מנוקה וחתוכה לרצועות
2 שיני שום כתושות
מיץ מלימון אחד
1 כף שמן זית
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
מתכונים: שף קונדיטור אמיר בטיטו
צילום: ענבל בר-עוז
כלים: בית נעמן
***
הכתבה המלא ההתפרסמה במגזין 'נשים'
לעמוד הפייסבוק של 'נשים'