מני פאר שתה יין בפריז ולא התרושש

הזמנתם חופשה בבירת צרפת? אפשר ליהנות מהאוכל ומהיין בלי לקרוע את הכיס. בקרו בברי היין בעיר ותיהנו מארוחה נפלאה ומיין מצוין במחירים נוחים. אם תרצו לשתות דווקא מים, זה כבר סיפור אחר

מני פאר  | 30/7/2013 10:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בסוף העשור הקודם ערך העיתון "לה מונד" סקר שנועד לברר איך צמצמו עשירי פריז את הוצאותיהם בעת המשבר הכלכלי. רק 13 אחוז הודו שהם קיצצו בהוצאות של אחזקת המאהבת, ואחוז קטן יותר דיווח על קיצוץ בשתיית יין טוב. הצמצום הגדול חל בביקורים במסעדות הצמרת היקרות.

השפים הגדולים של פריז, ובראשם ז'ואל רובישון, קלטו את רוח הזמן ופתחו ברי יין. לבשורה הקולינרית הזו יש משמעות לכל הנוסעים לפריז. אפשר היום לאכול טוב מאוד בלי להתקשר למנהל הבנק בבקשה להגדיל את החריגה.
מני פאר
בר יין בפריז מני פאר
לשתות בכוסות

בראש רשימת בתי האוכל של פריז ניצבת המסעדה. אחריה בא הביסטרו, מוסד פריזאי ותיק שנועד לספק אוכל קלאסי, טוב ופשוט. אחר כך אפשר למנות את הבראסרי, שנועד לנשנוש קל או לפגישות עסקיות, ושמשמש את התיירים, שהתייאשו מפענוח רזי התפריט הצרפתי.
ולרשימה הזו נכנסו בשנים האחרונות ברי היין, שהפכו ממקום שבו היה אפשר פעם לשבת, לקרוא עיתון, לעשן ולשתות כוסית, למוסדות קולינריים שמתחרים באיכותם עם מיטב המסעדות.

ברוב ברי היין של פריז אפשר לאכול ארוחה מכובדת בת שלוש מנות בפחות מ-30 יורו , וכדאי להסתפק במנה אחת או שתיים אפילו במחצית המחיר. והעיקר - אם כבר הגעתם לפריז ואתם נוסעים במונית או במטרו, למה שלא תשתו כוס יין או שתיים? אחת המעלות של ברי היין היא ההיצע הגדול של יין בכוסות. גם אניני היין מתקשים לבחור בקבוק במסעדה. הרצון לנסות משהו חדש מתנגש עם ההכרח להזמין בקבוק שלם. זה יקר ויש אפשרות לנפילה איומה עם יין שהוא לא לטעמכם. לעומת זאת, מחירי הכוסות בברי היין נעים בין שלושה לעשרה יורו בלבד. בשלושה גביעים כאלה באתם על סיפוקכם בארוחה שלמה ולא הגעתם למחצית המחיר של בקבוק יין בינוני במסעדה.



מעלה נוספת של הברים האלה היא ההזדמנות שהם מספקים לנו לעקוב אחר התנודות החדשות בעולם היין. וילי'ס בר(des Petits Champs 01 42610509 Willi ' s Wine Bar, 13 rue) היה הראשון שאיתר את מגמת ה"אנטי בורדו" של ברי היין. אם תחליטו לבלות אצל הבריטי הזה, שהפך למוסד יין מכובד בפריז, אל תתפתו לאכול במסעדה שלו. במחצית הסכום תתענגו על אוכל טוב והיצע ענק של כוסות בבר היין שלו.

שאלתי את בעל המקום למה פרסם בלוח היינות שלו, שמתגאה ברשימה בת כמה מאות יינות מרחבי העולם, פחות מעשרה יינות מבורדו. תשובתו היתה: "זה למקרה שייכנס תייר אמריקאי שיתעקש על בורדו".


המגמה הזו נובעת מהמחירים הגבוהים של היינות שמגיעים מהטירות של בורדו. הצרפתי, שתמיד שתה כוס יין הוגן מאחד הכפרים של בוז'ולה (לא הבוז'ולה נובו שצץ אחרי הבציר), או ממסך נאה של קוט די רון בשליש המחיר מהיינות עתירי התהילה של בורדו, גילה בשנים האחרונות גם את האזורים האחרים של צרפת. הכוכבים החדשים באים בעיקר מהדרום.

המלצרים יסבירו על מעלות היין. לה נובל מארי, פריז
המלצרים יסבירו על מעלות היין. לה נובל מארי, פריז מני פאר
ליד הפנתיאון משגשג בר יין צעיר בשם לה נובל מארי (Jacques, 01 44070441 La Nouvelle Mairie, 19 rue Fosses st) שמציע לצד מנות האוכל המצוינות שלו מבחר אדיר של יינות מעניינים מהדרום. בנז'מין פורטי עבד במקום כמלצר ולפני כעשר שנים רכש אותו עם שותף. בזמן ששותפו עובד במטבח, מיסייה פורטי הצעיר משרת בסבלנות את לקוחותיו. אל תיבהלו מלוח היינות או מהתפריט שהמלצרים נושאים בין השולחנות על לוח שחור. רובם יסבירו לכם באנגלית איטית את המעלות של כל יין וכל מנת אוכל.

לצד נתח בשר מעולה התענגנו על חמישה גביעי יין במחירים שנעו בין שלושה לחמישה יורו בלבד. בנז'מין הסביר לי את הנטייה שלו להתרכז ביינות אורגניים בלבד. מעולם לא שתיתי קריניאן וסירה כל כך עדינים כמו אלה שהוגשו בגביעיו.

הם הגיעו מהגבול הספרדי של צרפת לרגלי הפירנאים ומהגבעות שמעל הים התיכון בפרובנס. הקברנה פרנק, שהיה מעורב בזן צרפתי לא מוכר בשם גרולו, הגיע מהכרמים שעל חוף הים התיכון והיה מתובל בעדינות. אני מוכן להעיד בבית משפט שהוא היה כמעט מלוח, כיאה למי שגדל על חוף הים.

ברומו של עולם

יש צדק בטענה שאין לנו חלק ונחלה במרד הצרפתי נגד יינות בורדו. עד שחסכנו כסף לחופשה בפריז, איך נימנע משתיית היינות הקלאסיים של בורדו? הנה שני מקומות לטעימת יינות בורדו שלא יכבידו על תקציבכם.

הראשון עממי וזול ונמצא ליד השוק הישן של סנט הונורה. השוק נעלם ובמקומו הוקם בנק גדול. בר היין הוותיק "לה רובי" של אלבר פרט (Le Rubis, 10 rue Marche Saint Honore 01 42610334)שהיה משרת את באי השוק, עוד ניצב במקומו. בצהריים אשתו מבשלת ולכל יום יוחדה מנת בשר במחירים שנעים בין עשרה ל-20 יורו . בערב המקום מתפקד כבר יין קלאסי. אפשר לקבל פלטת גבינות או נקניקים ולחמים טעימים שיהוו ארוחה נהדרת לצד כוסות היין.

פרט פתח את המקום ב-1982 ומאז הוא בקשר אישי עם כמה יקבים בבורדו. הם מספקים לו את היין בחביות והוא מבקבק אותם בעצמו במרתף שמתחת לבר. על הבקבוקים מופיעות תוויות ביתיות שלו ובמחירים שנעים בין ארבעה לשישה יורו לכוס אפשר לשתות שם יינות נהדרים מהיקבים של סנט אמיליון או פומרול בבורדו.

כשאלבר שואל אם אתם רוצים את היין שלכם "frais", אל תחפשו את הפירוש במילון. המילה צונן או מקורר נראית כסותרת את כל מה שלמדנו על בורדו אדום, שיש לשתות אותו בטמפרטורת החדר. לתיירים שמתעקשים אלבר מחזיק את יינותיו גם על המדף. לצרפתים שמבינים הוא שומר את היין במתקן שנראה כמו שוטף כוסות בקיוסקים של פעם.

הבורדו טעים יותר בחום יולי-אוגוסט, כשהוא מצונן לטמפרטורת החדר של החורף הפריזאי. בין 4 ל-24 באוגוסט אלבר ואשתו סוגרים את הבר ונוסעים לחופשה. גם הם צריכים להצטנן בקיץ החם הזה.
מקום קצת יותר מהודר לשתיית יינות בורדו בכוסות הוא בר היין של רשת ל'אקלוז)L ' Ecluse ( בכיכר מדלן במרכז העיר. מחירי הכוסות שם של מיטב יינות בורדו כבר גבוהים יותר - בין 7 ל-15 יורו . המטבח ברמה של ביסטרו מעולה ואתם נמצאים ממש ברומו של עולם. בכיכר מדלן מרוכזות כל המעדניות וחנויות המזון הטובות ביותר בפריז.
אל תזלזלו בברי היין של בירת צרפת. לחלק מהם כדאי להזמין מקום מראש גם אם התכוונתם לשבת ליד הבר. שתיית יין היא טקס קדוש בעיר הזאת. בבר היין של ז'אק מלאק (Frot 01 43705927 Jacques Melac 42 rue Leon) יש שלט שמודיע: "מי שרוצה לשתות מים, חייב להזמין יום מראש".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...