ראשי > בריאות > תזונה וכושר > כתבה
בארכיון האתר
משחקי פירמידה
איזה אינטרסים עומדים מאחורי "פירמידת המזון" המפורסמת? צמח זוהר חושף את האינטריגות הפוליטיות של האוכל
לכתבה הקודמתדפדף בבריאותלכתבה הבאה
צמח זוהר
15/8/2006 9:50
בראשית בראו תאגידי המזון האמריקאים את פוסטר "ארבע קבוצות המזון". פוסטר מנייר כרומו עמיד ומשובח. בנדיבות לב נתרמו הפוסטרים לבתי הספר, וכך כל כיתת לימוד זכתה להתקשט בכרזה הצבעונית המלמדת שעלינו (וכולל כמובן התלמידים הצעירים) לאכול מדי יום ביומו מזונות המשתייכים לכל אחת מאותן ארבע קבוצות המזון. ואלו הן הקבוצות:

1. בשרים, עופות, דגים, שעועיות יבשות ואפונים, ביצים, ואגוזים
2. מוצרי חלב, כגון חלב, גבינה, ויוגורט
3. דגנים
4. פירות וירקות

עד 1992 ההנחה הרווחת בקרב הרוב הכמעט מוחלט של האוכלוסיה הייתה שקומבינציית המזונות הזו היא הפסיקה המוחלטת של החינוך התזונתי. לפי אותה פסיקה (והפוסטר) עלינו לאכול מדי יום ביומו כמות נכבדת של מוצרים מהחי, כולל הקפדה על צריכה יומיומית של מוצרי חלב. דגנים הושמו לקראת סוף הרשימה ופירות וירקות הוזכרו כמיקשה אחת.

תעשיות הבשר ותעשיות החלב האמריקאיות הפגינו נדיבות לב במימון הדפסת הפוסטר וההפצה במוסדות החינוך. האם הדאגה לבריאות האוכלוסיה וציבור התלמידים היא
אשר פתחה את כיסם של תעשיות המזון? הפוסטר חינך דורות שלמים של ילדים להפוך לצרכנים נאמנים של מוצרי בשר וחלב, באמונה תמימה שזוהי הדרך הנכונה והיחידה לבריאות טובה. ואמנם בארה"ב,  בין השנים 1950 ו-2000 גדלה צריכת הבשר האדום השנתית הממוצעת לנפש ב-22% וצריכת העופות השנתית הממוצעת לנפש יותר משילשה את עצמה. נתונים אילו נמסרו ע"י משרד החקלאות האמריקאי. ואם לא די בכך, גופים לא ממשלתיים טוענים שהגידול בצריכת הבשר והעופות אף גבוה מכך.

ב-1992, בעקבות לחץ של קבוצות צרכנים ושל ארגוני בריאות, עבר הפוסטר מטמורפוזה והפך ממלבן למשולש. משרד החקלאות האמריקאי נפרד לשלום מ"ארבע קבוצות המזון" והתגאה להציג את "פירמידת המזון."

פירמידת המזון, המציגה בבסיסה הרחב פירות, ירקות, ודגנים, מדגישה את חשיבותם התזונתית של מזונות אלו. אולם, הפירמידה מציגה מוצרי בשר וחלב בחלקה העליון והקטן יותר, בדיוק מתחת לשמנים, מתוקים, ושומנים, ומעודדת צריכה יומית של מזונות מקבוצת הבשר ומוצרי החלב.

מבולבלים? זוהי רק ההתחלה.

פירמידת המזון הממשלתית
על השפיץ
מהציבור הוסתרה העובדה, שבתכנון המקורי אמורה הייתה הפירמידה לעמוד על השפיץ, כלומר צרה בתחתית ורחבה בחלק העליון. הבשר ומוצרי החלב ימצאו קרוב לתחתית הפירמידה. תעשיות הבשר ומוצרי החלב חששו שמיצוב מוצריהם בתחתית יפגע בסקס אפיל שלהם ויגרום לירידה בצריכה.

מסעות הסברה ממומנים היטב ופגישות גלויות ונסתרות שיכנעו את משרד החקלאות האמריקאי להפוך את הפירמידה כך שתעמוד על בסיסה הרחב. הבשר ומוצרי החלב הועברו לשכון במרומי הפירמידה, בשכנות טובה עם דיירי הפנטהאוז (קומה אחת מתחת לאדונים שמני, שומני ומתוקי).

באופן מעשי אין כל הבדל בכמות צריכת הבשר ומוצרי החלב היומית עליה ממליצה הפירמידה, בין אם  היא עומדת על השפיץ או עומדת על בסיסה הרחב. אולם בתת המודע המצאות הבשר ומוצרי החלב במיקום גבוה בפירמידה מתרגמת לראייתם כחשובים יותר, וכתוצאה מכך כמות צריכתם עולה. הדרך לכוונות טובות רצופה בפירמידות הפוכות.

אחד הנימוקים שבו משתמשות תעשיות הבשר ומוצרי החלב, כדי לזכות בסיבסודים ממשלתיים ובפירסומי בריאות בשבחי בשר ומוצרי חלב במימון ממשלתי הוא שהן מספקות מקומות עבודה רבים ואם תהיה ירידה בצריכת מוצריהם, עובדים רבים יאבדו את מקומות עבודתם. אבטלה היא בהחלט נושא חשוב וכאוב, אך האם נכון הדבר למנוע אבטלה על ידי הטעיית הציבור לאכול מזון אשר איכותית וכמותית אינו בריא עבורו? תופעה זו חוזרת על עצמה גם עם תעשיות מזון אחרות, כגון תעשיית הסוכר (על הסוכר והשפעותיו הבריאותיות נדון בכתבה נפרדת בעתיד).

כמו במקרים אחרים, הישועה מגיעה בעזרת פעילויות של אירגונים פרטיים וחוץ ממשלתיים אידיאולוגיים התלויים פחות באינטרסים כלכליים. "ועדת רופאים לרפואה אחראית" (PCRM) הוא ארגון, כפי שמרמז שמו, שמורכב מרופאים המבקשים לספק לציבור מידע ממחקרים מדעיים על תזונה בריאה, ללא פגיעה מיותרת בבעלי חיים (הן בתעשיות הבשר והחלב והן בתעשיות המבצעות ניסויים בבעלי חיים). ארגון זה, הזוכה להכרה הולכת וגדלה, כבר חדר לועדות קונגרס אמריקאיות ואף זכה בעתירות משפטיות בנושאים תזונתיים.

"המכון לתזונה משולבת" בניו יורק פועל לשינוי תודעת הבריאות על ידי הסמכת יועצי בריאות הוליסטיים המפיצים את המסר המתון שבעזרת שינויים קלים בפירמידת המזון הממשלתית ניתן ליצור שיפורים משמעותיים בבריאותנו. בכתבה הבאה נרחיב את הדיבור על הפירמידה המשופצרת ועל התיחסותה לתזונה מלאה ולזכות (וחובת) הציבור לגלות ולהחליט מה מזין אותו באמת.
צמח זוהר
על המחבר
צמח זהר הוא מורה ויועץ תזונתי המנחה סדנאות ברחבי העולם המשלבות תזונה, רוחניות, מדיטציה, וחגיגת החיים.  מייסד מרכז Alok Holistic Health בניו יורק.  ב-21 באוגוסט ינחה צמח זהר סדנא בת"א. לפרטים

קהילות
חדשות ומחקר
בריאות הגוף
בריאות הנפש
רפואה טבעית
תזונה וכושר
  מדד הגולשים
מדינה קטנה בלי...
                  22.28%
פאנצ'ה קארמה: ...
                  20.83%
6 מתיחות לפני...
                  10.6%
עוד...

תזונה וכושר
הבשורה על פי מני  
בשבילי סלט, עשוי מדיום  
לחיות את שנות ה-80 פעמיים  
עוד...
סקר
הנקה בפומבי: מי מתנגד יותר?
גברים
נשים