איבדו את הצפון
בעוד שבמרכז מוקמים כל הזמן קומפלקסים עצומים של בתי קולנוע, באזור הצפון נסגר החודש בית הקולנוע האחרון שעוד היה פעיל מצפון לחיפה ולקריות, בעיר כרמיאל. לפני כשמונה חודשים נסגר גם בית הקולנוע בקריית שמונה. "נכון שסרטים אפשר היום לראות אפילו על צג המכשיר הסלולרי, אבל הפחד שלי הוא שהחוויה של הקולנוע תלך לאיבוד אצל דור שלם שיגדל בצפון הארץ", אומר הבמאי המצליח שמי זרחין
לעומת זאת, אם מדובר בתושב הצפון - צפייה בסרט קולנוע היא משימה לא פשוטה. בית הקולנוע הצפוני ביותר במדינת ישראל מצוי כרגע באזור חיפה והקריות, לאחר שבחודש האחרון נסגרו חמישה בתי קולנוע בכרמיאל - האחרונים באזור הצפון שעוד פעלו. לסגירה שלהם קדמה הסגירה של שלושת בתי הקולנוע שפעלו בקריית שמונה - סגירה שנעשתה כחודש וחצי לפני שפרצה מלחמת לבנון השנייה. למה? כי בתי הקולנוע הללו אינם רווחיים עוד.
כך קרה שכרבע מיליון אזרחי המדינה נותרו ללא בית קולנוע בקרבת ביתם. תושבי קריית שמונה ויישובי אצבע הגליל החושקים בצפייה בסרט קולנוע, נאלצים לנסוע מרחק של יותר מ-100 קילומטר כדי ליהנות מבילוי כזה. מאחר שמדובר בבילוי שאמור להיות זול יחסית, הוצאות הנסיעה הארוכה מייקרות אותו והופכות אותו לבלתי כדאי בעליל למשפחות המשתכרות הרבה פחות מהשכר הממוצע במשק. שלא לדבר על חוסר הנוחות ובזבוז הזמן. התוצאה: תושבי הצפון נאלצים ברובם לוותר על חוויית הקולנוע.
עכשיו בטח יאמרו חלקכם: "אז מה, בעידן הדי-וידי והמחשבים מי צריך בכלל קולנוע? " אבל זהו, שצריך. הקסם שבקולנוע הוא משהו שקשה להסביר במילים. דווקא באולמות הדחוסים נוצרת האינטימיות הגדולה ביותר בין הקהל לבין הבמאי והשחקנים, כמעט כמו באולמות התיאטרון. ועובדה, בשנים האחרונות הוקמו במרכז הארץ מרכזי קולנוע משגשגים כמו "סינימה סיטי" בצומת גלילות או "יס פלאנט" בקניון איילון, ובתוך פחות משנתיים יוקמו מרכזים דומים גם בראשון לציון, בירושלים וככל הנראה גם בדרום הארץ. מתברר שעדיין חלק ניכר באוכלוסייה מעדיף לראות סרטים דווקא מול מסך ענק ומערכת סראונד משובחת, ולא על הספה ובכורסה הנוחה בסלון הבית. אבל לתושבי הצפון, שגם כך לא נהנים מהיצע תרבותי נרחב במיוחד ביחס לתושבי המרכז, אין אפשרות ליהנות מהבילוי הזה.
ראש עיריית כרמיאל עדי אלדר שמכהן גם כיושב ראש השלטון המקומי, ניסה בשבועות האחרונים לבטל את רוע הגזירה של סגירת בתי הקולנוע בעירו.
"לצערי, הגענו למצב שבו לא קיימים יותר בתי קולנוע ביישובי הגליל", אומר אלדר. "מבחינתי, יום סגירת הקולנוע בכרמיאל הוא יום עצוב לכל הצפון. בשמונת החודשים האחרונים היתה כרמיאל העיר היחידה בגליל שעוד היו בה בתי קולנוע פעילים, אבל גם הם נסגרו בהחלטה שרירותית ומסחרית נטו.
"מאחר שנושא פתיחה וסגירה של בתי קולנוע הוא עניין מסחרי לחלוטין, לא היתה לי היכולת להתערב בזה. הטענה של החברה היתה שנגרמו לה הפסדים כבדים - ומול תירוץ כזה לא נשאר הרבה מה לעשות. אני חושב שהמלחמה תרמה תרומה מכרעת להאצת תהליך הסגירה. מאז סיום המלחמה, אנשים בצפון יוצאים פחות לבלות. תושבי הצפון איבדו כנראה את החשק, והמורל הנמוך שקיים אצל חלק גדול מתושבי המדינה, בא לידי ביטוי הרבה יותר גדול בצפון".
בקריית שמונה היתה זו חברת "גלובוס גרופ" שסגרה את שלושת בתי הקולנוע שבבעלותה בקניון נחמיה. זה היה מיד לאחר חופשת הפסח האחרונה. ראש עיריית קריית שמונה חיים ברביבאי מפנה אצבע מאשימה כלפי הממשלה. "מדינת ישראל ממשיכה להזניח את הצפון, וזה מתבטא בכל התחומים. לא יכול להיות שמחיפה וצפונה לא תהיה אפשרות לתושבים ליהנות מצפייה בסרט באולם קולנוע נורמלי", הוא אומר. "נכון שקולנוע זה עסק מסחרי, אבל במקרה כזה המדינה צריכה להתערב ולסבסד את הקולנוע לטובת התושבים, שלהזכירכם, שהו שישה שבועות במקלטים".
בעיריית קריית שמונה גיבשו בשבועות האחרונים תוכנית להקמת בית קולנוע פרטי במימון קבוצת אי-די-בי, במסגרת תרומתה למען תושבי הצפון. על פי התוכנית יירכש בקרוב מקרן קולנוע ויוצב בהיכל התרבות העירוני של העיר. חברת אידי-בי תשלם תמורת המקרן וגם תממן את הסרטים שיוקרנו במקביל לעלייתם בבתי הקולנוע בכל רחבי הארץ. "בעזרת גופים עסקיים אנחנו ננסה לפתוח בעצמנו קולנוע שיפעל במחיר סמלי לטובת תושבי קריית שמונה וכל האזור", אומר ברביבאי. "בית קולנוע בפריפריה הוא אחת האפשרויות הבודדות של התושבים לספוג תרבות. אסור לשכוח שהפריפריה אינה אזור של שפע מבחינת ההיצע התרבותי שלה".
מי שכואב במיוחד את סגירת בתי הקולנוע באזור הצפון הוא הבמאי שמי זרחין, שגדל בטבריה ואחראי לסרט המצליח ביותר בישראל מבחינת מספר צופים, הכנסות וכמות הקרנות ב-2006 - " אביבה אהובתי". גם בטבריה, שעומדת במרכזו של הסרט, לא קיים בית קולנוע אמיתי, אלא אולם תרבות שמקרין סרטים זמן רב לאחר שהם עולים להקרנה במרכז הארץ. באותו קונספט עובדים גם ב"בית אלון" שבעיר צפת.
זרחין מאמין שהתשובה למצוקת הקולנוע בצפון נמצאת במשרד התמ"ת ובמשרד התרבות, המדע והספורט. "עצוב מאוד שהגענו למצב הנוכחי שבו הקולנוע בצפון פשוט נמחק", אומר הבמאי המצליח. "אפשר לקוות שהמדינה תסבסד את הקולנוע בצפון כפי שהיא עושה עם תיאטראות ועם תזמורות בכל רחבי הארץ. מעבר לכך, צריכים להפנות את הנושא גם לחברות שבבעלותן בתי הקולנוע בישראל, הרי הן עושות קופה נאה בלא מעט מקומות, ולא יקרה כלום אם הן יפסידו מעט באזור אחד. בסופו של דבר גם לחברות הללו יש אחריות לכך שתרבות הקולנוע לא תימחק מאזור שלם במדינה.
"נכון שסרטים אפשר היום לראות אפילו על צג המכשיר הסלולרי. אבל הפחד שלי הוא שהחוויה של הקולנוע תלך לאיבוד אצל דור שלם שיגדל בצפון הארץ. בסופו של דבר זה עלול לגרום לכך שפחות אנשים ירצו לעסוק בתחום".
מנכ "ל רשת "גלובוס גרופ" ישראל הורביץ אמר בתגובה כי ההחלטה לסגור את בית הקולנוע בקריית שמונה התקבלה לאחר התייעצויות רבות ומסיבות כלכליות בלבד. "גלובוס גרופ היא חברה שעובדת על רווחיות ובמקום הזה הפסדנו", אמר .
מחברת "תיאטראות ישראל" נמסר כי "החברה, בשיתוף הנהלת הקניון, החליטה על סגירת הקולנוע בכרמיאל בשל חוסר כדאיות להמשך הפעלתו. לצערנו, מספר המבקרים בקולנוע פשוט לא הצדיק את המשך הפעלתו ".