תערוכה מציגה את טרזן כאקולוג
מוזיאון בפריז מקדיש תערוכה דווקא לפרא האצילי. "טרזן שונה מגיבורי-העל שעליהם גדלנו, כיוון ששאב את כוחו מתוכו", אומר האנתרופולוג שאצר את התערוכה

טרזן מתעופף בג'ונגל צילום: מתוך הסרט
אבל האגדות השונות שטופחו במשך שנים רבות בדבר דמותו רבת-הפנים של הגיבור משתקפות וגם מנופצות, במוצגי התערוכה שבמוזיאון קיי ברנלי. "אצלנו טרזן הוכנס מתחת למיקרוסקופ", הדגישו המארגנים. בין המוצגים כל ספרי סדרת טרזן הקלאסיים, סרטי הקולנוע והטלוויזיה, חוברות הקומיקס היקרות, הצעצועים שנוצרו בדמותו, הפוסטרים הצבעוניים, תצלומים ישנים, ניתוח בכלים חדישים של שפת הקופים, אחת מ-12 השפות בהן שלט, וגם פרסומת לבושם לגברים שבה מופיעה דמות של חצי-אדם וחצי-חיה.
רק ב-1912, אחרי כישלונות תעסוקתיים שונים, עלה הסופר האמריקאי אדגר רייס-בורוז (1950-1875) על הרעיון של טרזן. עד שהלך לעולמו הספיק רייז-בורוז לכתוב 26 סיפורי טרזן, ילד הפרא שנולד באפריקה ללורד גרייסטוק האנגלי ושננטש בידי הוריו במהלך מרידה ביבשת. היוצר הגדול, כמובן, לא דרך מעולם באפריקה, והוא הושפע בעיקר מ"ספר הג'ונגל" של רודיארד קיפלינג, ומגיבורו מוגלי, ומביקור ביריד שיקגו שנערך ב-1893,
ושם הוצגו לראווה בני היבשת השחורה.
עד היום הודפסו למעלה מ-15 מיליון עותקים של ספרי טרזן, ב-56 שפות. אבל הפרסום הגדול הגיע עם הקולנוע: עד כה הופקו 42 סרטי טרזן, בנוסף לסדרות טלוויזיה. טרזן נולד בקולנוע ב-1916 בגילומו של אלמו לינקולן הנשכח. כשג'וני וייסמילר, השחיין האולימפי, לקח על עצמו את התפקיד, הוא כבש את העולם, בעיקר בזכות שאגתו האינסופית. את בת זוגו, "אני טרזן, את ג'יין", גילמה כאמור מורין או' סליבן, שבגד הים המצומצם שלה עורר בזמנו שערורייה רבתי.
רייס-בורוז כתב על טרזן: "הוא הרבה להרהר עד כמה שברירי קו הגבול בין הפרימיטיבי לתרבותי", וגם תיאר אותו כמי שאיבד אמונו בחברה המערבית ולכן העדיף לחזור לטבע. אוצר התערוכה, האנתרופולוג רוג'ר בוליי, אמר בפתיחתה: "טרזן שונה מגיבורי-העל שעליהם גדלנו, כיוון ששאב את כוחו מתוכו, בעוד שבאטמן, סופרמן ודומיהם הביאו אלינו את כוחות-העל שלהם מגלקסיות אחרות".
טרזן מוצג בפריז כלוחם סביבה מושלם: אוכל רק מה שהוא צד לצרכיו, מקפיד לשמור על הטבע, נלחם בציידים החמסנים וסוחרי השנהבים, העבדים ובעלי החיים. המארגנים טוענים שמטרת התערוכה לגרום לאנשים לחשוב על התרבות שלנו ועל הטבע, ולשאול את עצמם אם טרזן היה באמת סקסיסט, קולוניאליסט, מאצ'ו וגזען, או שמא נפל קורבן לאי-הבנה של תרבות אפריקה. מצד שני, יש כנראה רבים שיגיעו דווקא בשביל חוברות הקומיקס.