שווה זהב: מי יהיה הסרט הזר הטוב ביותר?
כולנו נשמח אם "עג'מי" ייקח השנה את הפרס ויביא כבוד לישראל, אבל מולו ניצבים ארבעה מועמדים חזקים: "סרט לבן", "נביא", הסוד שבעיניים" ו-"The Milk of Sorrow". חמישה סרטים, פסלון אחד. אז מי ייקח את האוסקר? כתבה חמישית בסדרה
במאים: ירון שני וסכנדר קובטי
מדינה: ישראל
- בואו להמר על הזוכים באוסקר ואולי תזכו בפרסים
עלילת הסרט: הסרט בנוי מחמישה סיפורים השזורים זה בזה, כולם קשורים לשכונה היפואית עג'מי. קו העלילה המרכזי מגולל את סיפורו של עומר הצעיר, שהוא ומשפחתו מסתבכים בסיפור של נקמת דם. במקביל מתפתח רומן בין עומר לבין צעירה מקומית. הסרט ברובו דובר בשפה הערבית ומרבית השחקנים בו אינם בעלי ניסיון.
דבר הביקורת: הסרט קיבל ביקורות חיוביות הן בארץ והן בחו"ל, והושווה ל"עיר האלוהים" וכן לסרטים של פזוליני האיטלקי. בניו-יורק טיימס ציינו כי הסרט מעט עמוס, אך עם זאת אינטליגנטי ומלא נשמה ובאתר "רוטן טומאטוס" קיבל הסרט 97 אחוז מתוך 100.
הפרסים: "עג'מי" זכה בחמישה פרסים בטקס אופיר, ביניהם הסרט והבמאים הטובים ביותר. בנוסף זכה בציון לשבח בפסטיבל קאן, בפרס וולג'ן בפסטיבל ירושלים ובפסטיבלים נוספים ברחבי העולם.
הסיכויים לזכות: בינוניים. עד כמה שהיינו שמחים לראות את קובטי ושני עולים על הבמה בטקס האוסקר, כרגע הסיכויים של "עג'מי" לזכות לא גבוהים במיוחד. אמנם הסרט קיבל ביקורות חיוביות,

במאי: מיכאל האנקה
מדינה: גרמניה
עלילת הסרט: הסיפור מתרחש בכפר בגרמניה, מספר חודשים לפני מלחמת העולם הראשונה, כששרשרת של תאונות מסתוריות פוקדות את תושבי המקום. כתוצאה מכך, מחליטים התושבים לחקור את הארועים, כשהחשד נופל על ילדי הכפר הבלונדיניים עם העיניים התכולות.
דבר הביקורת: הסרט זכה לתשבחות וחלק מהמבקרים אף ציינו כבר עתה כי הוא עומד להיכנס לרשימת סרטי העשור הנכנס. המבקר רוג'ר אברט כתב שמדובר במאסטרפיס של במאי גאון ובטסי שרקי מהלוס אנג'לס טיימס ציינה לטובה גם את הצילום המצוין. גם בעיתונות הגרמנית אהבו את הסרט. בדר שפיגל למשל נכתב שמדובר בסרט ענק ומענג.
- ומה חשב שניצר על "סרט לבן"?
הפרסים: בין השאר זכה הסרט בפרס דקל הזהב בפסטיבל קאן, בשלושה פרסים בטקס האוסקר האירופאי (הסרט הטוב, הבמאי והתסריטאי הטובים) ובפרס הסרט הזר בטקס גלובוס הזהב.
הסיכויים לזכות: גבוהים. נחשב למועמד המוביל לזכייה. באופן מפתיע, האנקה הוותיק מעולם לא היה מועמד לאוסקר. אולי השנה הגיע הזמן לתקן את המעוות ולהעניק לו את הפרס על סרטו המצוין. בנוסף, העובדה שהסרט יצא לאקרנים בארצות הברית במהלך השנה שעברה נותנת לו יתרון מסוים אצל הבוחרים.

במאי: ז'אק אודריאר
מדינה: צרפת
עלילת הסרט: סרט שהוא מסע התבגרות שבמרכזו מאליק הצעיר שנכנס אל בית הסוהר ומסתבך עם כנופיה שמנהיגה שולט בכלא באופן כמעט רשמי. הוא לוקח את מאליק תחת חסותו ומטיל עליו מיני משימות, כשהראשונה ביניהן, המהווה מעין מבחן קבלה, היא לרצוח אדם שאמור להעיד נגד חברי הכנופיה.
דבר הביקורת: הסרט, שיעלה בישראל לאקרנים רק ב-25 במארס, זכה לביקורות מצוינות ברחבי העולם. בין השאר הוא נבחר על ידי קבוצת בלוגרים ומבקרים באתר "IndieWire" כסרט הטוב ביותר שהוצג בפסטיבל קאן, על אף שהפסיד לבסוף את הפרס הגדול ל"סרט לבן". כמו כן, הוא מחזיק בממוצע של 98 אחוז באתר "רוטן טומאטוס" ואף קיבל את מלוא הכוכבים (5) הן על ידי המבקר של סקיי ניוז והן על ידי הדיילי מירור.
הפרסים: "נביא" זכה בתחילת השבוע בפרס האוסקר הבריטי לסרט הזר, וכן זכה בפרס מיוחד בפסטיבל קאן, בפרס הסרט הטוב ביותר בפסטיבל לונדון ובפרס הסרט הזר מטעם תא המבקרים בניו יורק.
הסיכויים לזכות: גבוהים. על פי התחזיות, הסרט נמצא במרוץ אל מול "סרט לבן" של האנקה, וכמו הבמאי הגרמני, גם אודריאר הוותיק לא היה מועמד מעולם לפרס האוסקר. עניין אחד שעומד לצידו הוא העובדה שהסרט זכה השבוע בפרס האוסקר הבריטי, שנחשב לאחד המנבאים של טקס האוסקר.

במאי: חואן חוזה קמפנייה
מדינה: ארגנטינה
עלילת הסרט: דרמת מתח שבמרכזה אספוזיטו, חוקר במשרד המשפטים שיצא לגמלאות ומחליט לכתוב ספר על מקרה אונס ורצח שהתרחש לפני 30 שנה. הוא נעזר בידידתו השופטת, בה הוא מאוהב כבר שנים. במהלך הכתיבה, הוא מנסה לעשות צדק ולפענח את הרצח שהתיק שלו נסגר על ידי השלטונות.
דבר הביקורת: "הסוד שבעינים" קיבל ביקורות טובות ברחבי העולם. הוא עדיין לא יצא לאקרנים בארצות הברית, אך המבקרים שראו אותו בפסטיבלים שונים שיבחו בעיקר את המשחק של צוות השחקנים, את השנינות ואת יכולתו של קמפנייה להחזיק את הצופה במתח במהלך הסרט. במגזין וראייטי אף טענו כי מדובר בסרטו הטוב ביותר של הבמאי.
הפרסים: הסרט גרף כ-12 פרסים בטקס האוסקר הארגנטינאי וכן בתשעה פרסים בטקס קרלין המקומיים. כמו כן, מועמד הסרט לתשעה פרסי גויה.
הסיכויים לזכות: בינוניים. הסרט גרף פרסים רבים בארגנטינה, אך ככל הנראה יסתפק בהם. עם זאת, עדיין יש חוזים שמתעקשים שהסרט ראוי לגמרי לפרס, וביניהם למשל כריסטופר טייפלי, שאמנם מעדיף את "נביא", אך מנבא שהזוכה השנה יהיה "הסוד שבעיניים".

במאי: קלאודיה ללוסה
מדינה: פרו
עלילת הסרט: "The Milk of Sorrow" מספר את סיפורה של פאוסטה שנדבקה במחלה שאמה העבירה לה באמצעות חלב אם לאחר שנאנסה במהלך ההריון בעת המלחמה. כעת נאלצת הצעירה להתמודד עם מות אמה וגם עם הטראומות של חברה אחרי מלחמה.
דבר הביקורת: הביקורות גרסו כי מדובר בסרט חזק וריאליסטי, ויחד עם זאת מאוד מסוגנן. כמו כן, ציינו לטובה את משחקה של השחקנית הראשית מגלי סולייר.
הפרסים: הסרט זכה בפרס דב הזהב בפסטיבל ברלין הקודם וכן בפסטיבלים בגוואדלחרה, מונטריאול ולימה.
הסיכויים לזכות: נמוכים. לעומת ארבעת המתחרים שמולו, "The Milk of Sorrow" יצר הכי פחות באזז בתקשורת ואף זכה בפחות פרסים. עם זאת, הוא עדיין נחשב לסרט מוערך, ובמגזין הקולנוע "Slant" כתב המבקר אד גונזלס כי הוא לדעתו הסרט צריך לזכות בפרס (אך סבור כי "הסוד שבעיניים יקח).
