סקס אחר: על פסטיבל הקולנוע גאה
ה-TLV Fest , הפסטיבל החמישי לקולנוע גאה, ייפתח מחר בתל אביב. ערן קובליק קידר, שמציג בפסטיבל את סרטו "זיוני שכל", מסביר למה צריך בכלל אירוע כזה, על היתרונות של חשיפת הגוף ואם יש מכנה משותף לקולנוע גאה
השנה, בצל הפיגוע בבר נוער והתגברות ביטויי השנאה, מגביר הפסטיבל את היקפו ויקרין מספר שיא של 22 סרטים ישראליים קצרים וחמישה סרטים באורך מלא.
בנוסף, יכלול הפסטיבל אות הוקרה מיוחד ליורגן ברונינג, המפיק את סרטיו השערורייתיים של הבמאי ברוס לה ברוס; אורחים מחו"ל; מופע של אמן הדראג הניו יורקי ג'ואי אריאס; מסיבת פתיחה בשיתוף שגרירות צרפת ועוד.
למרות התוכן הרב מסביב, עיקר הפסטיבל עדיין יהיה הסרטים שיוצגו במהלכו. הדגש השנה יהיה על קולנוע ישראלי, עם סרטים שמייצרים אלטרנטיבה חדשנית ופורצת דרך לקולנוע המיינסטרימי. אחד מהסרטים הבולטים שיוקרנו הוא היצירה הפרובוקטיבית "זיוני שכל", שאותה יצרו הזוג ערן קובליק קידר, 38, שגם מככב בתפקיד הראשי, וריקרדו רויסטשר, 46, שמככב לצדו.
הסרט הפסאודו-דוקומנטרי מגולל את סיפורו של במאי חוזר בשאלה בשם יקי שרוצה לעשות סרט פורנו. יקי, שגדל במשפחה חרדית, פוגש את האמן ריקרדו ומתחיל לייצר עבודות וידיאו שעוסקות בגילוי הגוף ובחיבור הביזארי בין טקסים דתיים לסקס, במה שמקשר בין המיתוסים שעליהם גדל לחרדות שלו.

"זה לא סיפור החיים האמיתי שלי", אומר קובליק קידר. "המצאנו דמות עם סיפור חיים מסוים והלכנו עם זה. למעשה ייצרנו אינטראקציה פיקטיבית בין הבחור הזה, אמן וידיאו בהתהוות, ובין דמויות אחרות. זה סוג של רטרוספקטיבה על החיים שלו".
אז שום דבר לא אמיתי? הסרט נראה תיעודי מאוד.
"לא, כולם שחקנים, שום דבר לא אמיתי. אולי חוץ מהסוף, שבו ריקרדו, שהוא גם בן הזוג שלי, הופך להיות בן הזוג של יקי ועוזר לו בתהליך שלו כאמן וידיאו. זה נכון גם לחיים שלי-ההיכרות שלי עם ריקי עזרה לי לעבור לתחום יותר מופשט. הוא בוגר בצלאל שבא מאמנות. אני למדתי באוניברסיטת תל אביב. המפגש איתו פתח לי את הראש לקולנוע יותר מופשט. יש פה בעצם מיזוג של שתי האסכולות. הסרט משובץ בהרבה מאוד עבודות וידיאו, פיקטיביות כאילו, שנוצרו על ידי יקי בהשראת ריקרדו".
יש בסרט לא מעט עירום ופורנוגרפיה. למה בעצם?
"זה תואם את הרצון של יקי להתעסק במיניות שלו. נושא הסקס היה מודחק אצלו, כיוון שגדל בחברה דתית. היציאה שלו מהארון היא גם מהמקום שבו אתה יכול להתעסק בסקס, בגוף שלך, ביחס למיניות. יש בסרט אלמנטים פורנוגרפיים כיוון שהוא חוקר את המיניות ומתעסק בהתבגרות המינית".
לא הפריע לך להיחשף כך?
"הרצון לעשות פורנוגרפיה הוא אישי שלי. זה מעניין אותי, יש משהו מסקרן בפורנוגרפיה. העיסוק בפורנו היה אחד הנתונים שאיתם התחלתי כשבניתי את הדמות. זה היה נראה לי הגיוני שבחור שחי בהדחקה כל כך גדולה ירצה ללכת לקיצוניות של חוסר גבולות וחשיפת הגוף. לגבי נושא המבוכה, ככל שיראו את זה יותר אנשים כך אוכל לענות יותר טוב. אני לא נראה כמו שחקן פורנו ולא מתיימר להיות כזה. העניין של
כאמור, את הסרט יצר קובליק קידר עם בן זוגו. "בסופו של דבר זה סרט על האהבה שלי ושל ריקי", הוא אומר. "זה כמו הילד שלנו, כי אנחנו לא יכולים לעשות ילד אחד עם השני".
למה צריך פסטיבל קולנוע גאה?
"אני חושב שזוהי פלטפורמה להצגת סרטים שלא היו מתקבלים למסגרות אחרות. אני חושב שהממסד עדיין קצת הומופובי במידה כזו או אחרת. הוא עדיין קצת מפחד מסרטים עם תוכן הומוסקסואלי, אולי מפחד שהם לא יביאו קהל, אלא אם כן מדובר בסרט של במאי מאוד מוכר. צריך פסטיבל גאה בדיוק כמו שצריך פסטיבל סרטי נשים וכו'. זה פסטיבל נושאי, וזה בסדר. יש פשוט הרבה סרטים שעוסקים בהוויה הקווירית, ויש מקום לקבץ אותם לקהל שמתעניין".
יש מאפיינים לקולנוע גאה?
"אין. יש הכל מכל. יש סרטים מסחריים, בעיקר אמריקאים, לפי קונבנציות של קולנוע מיינסטרים, ולעומת זאת סרטים סופר אפלים וסופר אוונגרדיים מאירופה. יש גם סרטים מהמזרח הרחוק, שונים מאוד אחד מהשני. אי אפשר להגיד שיש משהו מאחד, חוץ מאולי העיסוק במיניות, שמשותף לכולם, כיוון שכל העניין הוא המיניות. המיניות שלהם מאחדת. זו קהילה שנרדפה במשך שנים ונושאים כמו יציאה מהארון ומלחמה לזכויות עדיין מעסיקה אותה. אנחנו עדיין נמצאים בתקופה בהיסטוריה שהיא רלוונטית. אולי בעוד 50 שנה לא יהיה צורך בפסטיבלים כאלה".
הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה, 26-22 ביוני , www.tlvfest.com