אין תקציב: המסך יורד על תיאטרון בית שאן
תושבי העיר הצפונית חלמו להעלות בתיאטרון המקומי הצגה על ספינת המעפילים "אגוז". בדיוק שהכל התחיל להסתדר, נגמר הכסף

מחאת קבוצת התיאטרון בבית שאן צילום: יגאל לוי
כדי לקיים תיאטרון קהילתי בפריפריה צריך משוגעים לדבר. ניסים פרץ, תושב בית שאן ובוגר סטודיו "ניסן נתיב", עונה לקריטריון. לפני שנתיים וחצי הוא הקים את "טיכה - העמותה לקידום התיאטרון בבית שאן", וייסד ארבע קבוצות תיאטרון מגוונות על טהרת תושבי העיר: קבוצת נוער עולה מאתיופיה, צעירים, ילדים, וגם ותיקים יוצאי מרוקו. עשרות אנשים שחלמו על הבמה הצטרפו למהפכה התרבותית ובקבוצות הקטנות שפרץ הדריך הם הגשימו את החלום הזה.
הם הספיקו להעלות שתי הצגות, במרוקאית ובעברית. "על מי מנוחות", שנכתבה והוצגה על ידי תושבי בית שאן, הייתה סיפור הצלחה בשנה שעברה. אבל מהר מאוד הבין פרץ שלא די בתשואות ובהתלהבות, מישהו צריך לשלם. הוא פנה לגופים שונים וביקש שיפתחו את הארנק, ונדחה. גם מעיריית בית שאן, שסובלת מקשיים כלכליים, לא הגיעה הישועה. במשרד התרבות דווקא רוצים לעזור, אבל פרץ לא עומד בקריטריונים שנדרשים לקבלת תמיכה.
המצב הולך ומידרדר: שלוש מתוך ארבע הקבוצות שפרץ הקים כבר התפרקו. אך הוא לא נכנע, המשיך לשלוח מכתבי תחינה לעזרה וגם לחלום על ההצגה "קינת אגוז", זו שהעלתה יהודים ממרוקו באופן פיראטי בשנות השישים על ידי המוסד, עד שטבעה בדרכה לישראל, כשעליה 44 עולים, אלחוטן ואנשי צוות ספרדים, ששלושה מהם שרדו. כל היתר טבעו. 22 גופות בלבד נמצאו.
"אני רואה את חלומי מתנפץ בגלל הבירוקרטיה"
למשימה גויס יצחק קינן, לשעבר ראש עיריית בית שאן ומי שכתב את השיר "ים השיבולים" ואת הספר "אגוז". קינן , היום תושב מרכז הארץ, נרתם למשימה והמחיז את ההצגה על פי ספרו הנלמד גם בבתי ספר. המערכה הראשונה כבר הושלמה על ידי הבמאי ניסים פרץ, אבל אם לא יקרה נס, ההצגה תיפול עוד לפני שתזכה לראות קהל. החזרות הופסקו, השחקנים פוזרו, ואם התיאטרון לא יזכה בקרוב לסיוע חירום, הוא ייסגר רשמית.
אתמול, לאחרי זמן רב שלא נפגשו, התכנסו השחקנים לתמונה משותפת, אולי אחרונה. "דרישות הסף לקבלת תמיכה לעמותה הן להציג מסמכים המעידים על מחזורי כספים כלשהם, בעוד שלעמותה שלנו אין כלל מחזור כספי", מסביר פרץ את הפלונטר. "אני רואה את חלומי
מתנפץ בגלל בירוקרטיה ולבי כואב.'אגוז' הייתה משאת נפשי. דווקא כאן, בבית שאן, חשוב להעלות את ההצגה על אירוע שהשאיר פצע פתוח וכואב בקרב עולים רבים ממרוקו".
גם המחזאי-סופר יצחק קינן מתפלל לנס. "אגוז היא חלק מהמורשת של עם ישראל וזו פעם ראשונה שהצגה שלמה מתמקדת בסיפורה ההירואי והטרגי", הוא אומר. "אני מקווה שיימצא פתרון".
ממשרד התרבות נמסר בתגובה: "המשרד הנחה באופן מפורש את הפונה בדרך בה יש להגיש את בקשות התמיכה, אולם הפונה בחר לא לעשות זאת והגיש את פניותיו בניגוד לנוהלי המשרד. הובהר לו כי על העמותה לעמוד בתנאי הסף הבסיסיים לקבלת התמיכה, שהוא הוכחת קיום פעילות למשך שנתיים, בהתאם להוראות החשב הכללי".