סדאם אמיתי: ראיון עם יוצר "בית סדאם"

מה מסתתר מאחורי דמותו האניגמטית של סדאם חוסיין? אלכס הולמס, המפיק/תסריטאי/במאי שאחראי למיני סדרה "בית סדאם" מספר בראיון בלעדי איך הגיע ליצור סדרה על השליט האכזר ומה הוא למד בתהליך

נמרוד דביר | 7/10/2010 14:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
איך מגיעים ליצור מיני סדרה שעוסקת כולה במשפחתו ומורשתו של סדאם חוסיין? וקשה מכך - איך משכנעים את הרשת הבריטית BBC ואת הרשת האמריקאית HBO להשקיע בפרויקט כזה?


המפיק/תסריטאי/במאי הבריטי אלכס הולמס, שאחראי למיני סדרה "בית סדאם" (שמשודרת בישראל ב-HOT V.O.D) מסביר שהוא הגיע לנושא די במקרה. "כתבתי תסריט על סיפור שהתרחש בפאלוג'ה", הוא מספר בשיחת טלפון. "כדי לחקור את הנושא דיברתי עם אנשים שהיו בכירים בעיראק, ואז נכנסתי לכל הקונטקסט הפוליטי.

"ככל שחקרתי על סדאם נהייתי יותר מעוניין בסיפור שלו. כשחלקתי את רשמיי עם אנשי ה-BBC הם אמרו לי לעזוב את מה שעבדתי עליו ולעשות סרט על סדאם, כי זה יותר מעניין. כתבתי טיוטה ראשונה ומיד ה-BBC החליט שהוא רוצה לחלוק עם HBO. הם רצו להצטרף ובסוף ההפקה היתה פיפטי פיפטי, חצי הם וחצי BBC".

למה בחרת לעבוד עם שחקנים ולא לעשות פשוט סרט דוקומנטרי? 
"אני יוצר דוקומנטרי ומודע לנקודות החוזקה והחולשה של הז'אנר. אנשים רואים יותר דרמות מאשר תעודה וחשבתי שזה סיפור חשוב שאנשים צריכים לדעת ממנו. לעשות דרמה זו דרך להגיע אל הקהל. בנוסף, הייתי מעוניין לחקור את המאפיינים הפסיכולוגיים של הדמות. חשבתי שהאישיות של הדמות יותר מעניינת מאשר פשוט תיאור של מה שהיה. דרמה היא דרך טובה להגיע לפסיכולוגיה הזו".

והגעת אל השחקן הישראלי יגאל נאור, שמגלם את סדאם.
"נכון. על יגאל שמעתי כשהוא עשה סרט אחר והמפיקים אמרו לי שהם מאוד התרשמו מההופעה שלו. נפגשתי איתו מפגש קצר, ומהשנייה שהייתי איתו בחדר ידעתי שאני רוצה אותו. לא היה אכפת לי שהשחקן יהיה עיראקי או ישראלי, רציתי את השחקן הטוב ביותר שאפשר לקבל. לא היו הרבה שחקנים שהתאימו לתפקיד".
יח''צ
לא היה הרבה שחקנים שהתאימו לתפקיד. ''בית סדאם'' יח''צ
חסר רחמים

כדי להגיע אל נפשו המיוסרת של חוסיין, שוחח הולמס עם אנשים רבים. "יצרנו קשר עם הבנות של סדאם", הוא מספר. "הן לא רצו לדבר איתנו ישירות, אבל מסרו מסרים עקיפים. דיברנו גם עם אנשים שהכירו אותו. דיברנו עם פוליטיקאים, עם חברי צוות שלו, עם המזכירות שלו, עם משרתים מהארמון.

"בסוף, נוצרה תמונה שכל אחד חשב שיש לו מערכת יחסים מורכבת ואינדיבידואלית עם האיש. כולם חשבו שהם הבן אדם היחידי שסדאם סומך עליו, כשבפועל הוא

לא סמך על אף אחד. ככל שחקרתי גיליתי אדם שלא הייתה לו יכולת לסמוך על אנשים. זו הייתה נקודת החוזקה שלו, כיוון שהיה ביקורתי וחסר רחמים, וגם חולשה כיוון שהוא לא יכול היה לסמוך על אנשים סביבו. כשמישהו התקרב אליו יותר מדי הוא השמיד אותו. בסוף הוא השמיד את כולם, במקום לסמוך עליהם. הוא בידד את עצמו. הדימוי שלי עליו היה של אדם שחותך את הענפים של העץ שהוא יושב עליו, עד שהוא נשאר מבודד בפסגה", הוא מוסיף.

 
מבודד בפסגה.
מבודד בפסגה. "בית סדאם" יח''צ
הסדרה ביקורתית כלפי דמותו של חוסין, ולא מתייחסת כמעט לעזרה הבריטית והאמריקאית שניתנה לו בהתחלה.
"זה לא היה ניתוח פוליטי. המטרה היא לראות את העולם מנקודת המבט שלו. מדינות המערב עזרו לו כשהוא הועיל להם. כשהוא לא הועיל, הן היו מוכנות להעיף אותו. הייצוג בסדרה הוא של סדאם שלנו. אנשים אחרים היו מייצגים אותו בצורה שונה. אני בטוח שבשלב מסוים צוות עיראקי ייצג אותו בצורה שונה. ככה הוא היה - שונה לכל אחד". 

אתה קצת מעריך אותו?
"יש דברים בו שהיו מרשימים, אבל הם תמיד היו מאוזנים ונמצאים בצל של הדברים השליליים והנוראיים באופי שלו, שהרסו אותו כמנהיג פוליטי ושהביאו לנפילה שלו. אני בהחלט חושב שהוא אחראי לנפילה של עצמו. הדמות שלו, הגישה שלו, השיטה הפוליטית שלו, יצרו ואקום בעיראק. יכול להיות שהמערב מבחוץ גרם לזה לבסוף, אבל הנפילה הייתה בלתי נמנעת".

איפה צילמתם?
"צילמנו בתוניסיה. זה היה אתגר כי רוב הסצנות בארמונות, והיינו צריכים למצוא לוקיישנים מתאימים. למזלנו יש שם ארמונות גדולים שבנו עבור תיירים. יכולנו לצלם שם, יש שם הרבה שיש".

נראה שסדאם נגע בהמון אנשים, לפחות מבחינה פוליטית.
"נכון. זה מה שנתן לי השראה. כשהתחלתי לחקור אותו הבנתי כמה מעט ידעתי על האדם ומאיפה הוא בא. מוזר, כי גדלתי במדינה שפעמיים בתקופה חיי יצאה למלחמה עם האיש הזה. הרגשתי שיש לי אחריות להבין אותו ולעזור לאחרים להבין אותו".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_tarbut/tv/ -->