קליק פייט: הנשים החזקות של עולם ההיטק
שריל סנדברג מפייסבוק ומריסה מאייר מגוגל ויאהו מככבות ברשימות הנשים המשפיעות ביותר בעולם. שתיהן פרצו דרך בתחומן. הן חברות, אבל שונות מאוד: האחת פוליטיקלי קורקט, השנייה שערורייתית. האחת פמיניסטית, השנייה מתכחשת לשיקולי מגדר. האחת סולידית, השנייה שיקית. אז מי יותר שווה?

רק לאחרונה התראיינה מאייר לגיליון ספטמבר של "ווג" האמריקאי. לצד הראיון פורסם צילום על גבול הפרובוקטיבי, שבו מאייר משתרעת בתנוחה נועזת על מיטת שיזוף בחצר ביתה שבפאלו אלטו, קליפורניה, לבושה בשמלה צמודה בכחול רויאל של מייקל קורס ובנעליים של איב סן לורן, כשטאבלט בידיה. סנדברג, לעומתה, זכתה במרס האחרון להיות נערת שער סולידית במגזין "טיים" (לצד הכותרת "אל תשנאו אותה בגלל שהיא מצליחה"), כשהיא מונצחת בפוזה קלאסית, בשמלת בורדו מכסה מרפקים וברכיים.
בעוד סנדברג קידמה דרך הראיון את ספרה החדש "לפרוץ קדימה", שיצא בימים אלה גם בישראל, ואת האג'נדה הפמיניסטית שלה - חלק בלתי נפרד מהטיקט שלה כאשת עסקים אמריקאית - מריסה מאייר דיברה ב"ווג" על קוקטיילים, מסיבות ואורח חיים ראוותני. אף שהשתיים מופיעות ברשימות "הנשים המשפיעות ביותר בעולם" למיניהן, ומתחזקות חברות יציבה ואחוות נשים, הן נחשבות לאנטיתזה זו של זו. ראש בראש, הבלונד מול הברונט, מאריסה מאייר vs שריל סנדברג.
מאייר, 37, היא בוגרת תואר שני במדעי המחשב מאוניברסיטת פרינסטון. ב-1999 התחילה לעבוד כמהנדסת בחברה קטנה בתחילת דרכה, גוגל. הקריירה של מאייר בענקית הטכנולוגיה נסקה, ואצבעות הזהב שלה נגעו כמעט בכל יישום שמיליוני משתמשים בעולם לא יכולים לחשוב על החיים בלעדיו - החל ממנוע החיפוש הפשוט ומעורר הקנאה של גוגל, ועד לדואר האלקטרוני הפופולרי בעולם, ג'ימייל. אחרי 13 שנים בגוגל מאייר הודיעה להנהלת החברה שהיא עוזבת, ועוברת לנהל את המתחרה שנשארה מאחור, הספינה שהתחילה לשקוע, יאהו כיום, שנה אחרי מינויה, יאהו הצליחה לעקוף את גוגל והייתה לאתר הנצפה ביותר בחודש יולי.
סנדברג, 43, שלמדה שנה בתיכון בהוד השרון, הגיעה לעמק הסיליקון מעולם העסקים. היא סיימה תואר ראשון באוניברסיטת הרווארד, ועבודתה הראשונה הייתה בחברת הייעוץ העולמית מקינזי. בימי ממשל קלינטון כיהנה כראש הסגל של שר האוצר של ארצות-הברית דאז, לארי סאמרס, וב-2001 עברה לעבוד בגוגל כמשנה לנשיא. השמועה מספרת שאת מארק צוקרברג, הבוס לעתיד שלה, היא פגשה בזמן מינגלינג במסיבת חג המולד ב-2007, ולאחר סבב פגישות עימו לאורך מספר חודשים, שבעלה הגדיר כדייטים לכל דבר, ב-2008 הצטרפה סנדברג לפייסבוק, והפכה לאשה הבכירה בחברה. כיום, רק המניות שלה בפייסבוק, שאת חלקן מימשה לאחרונה, שוות כ-962 מיליון דולר. אגב, לאחרונה נפוצות שמועות על רצונה לעזוב את פייסבוק לטובת הפוליטיקה, אך סנדברג בינתיים מכחישה.
מי מנצחת:סנדברג. בכל זאת, בכירה יותר.
סנדברג נתפסת כקרייריסטית קלאסית, ומתחזקת בהתאם תדמית שמרנית למדי. אם, אשה, חברה, שרוצה לקדם נשים. עם זאת, הבית החדש שבנתה לאחרונה במנלו פארק, סן פרנסיסקו, סודק את תדמיתה ומפנה אליה אש בגין הרהבתנות. הסיבה: סנדברג בנתה בחצר מפל, ועל הגג מעין גינה שנראית מרחוק כמו הלוגו של פייסבוק.
מאייר מצטיירת כילדה הכמעט פרועה של תעשיית ההיי-טק. זו שלא מפחדת לקבל החלטות ניהוליות קשות (והיא קיבלה) גם אם הן חורגות מגבולות הפוליטיקלי קורקט, או עלולות לעורר מיני שערוריות (והן עוררו). היא ידועה בסגנון שלה, בעניין שהיא מביעה בתחומי אמנות ותרבות שונים, ובאהבתה את אור הזרקורים. גם הזוגיות שלה עם שחקן רוגבי לשעבר, נאה ושרירי, מושכת תשומת לב. ואגב, מה שמושך את תשומת הלב בחצר שלהם בפאלו אלטו הוא דגם מיניאטורי של דיינר פופולרי בקרב הסטודנטים באוניברסיטת סטנפורד.
בעוד סנדברג מתחזקת את דימוי השכנה ממול, מאייר נראית כמו מישהי שבקלות יכלה להיות מלכת בית האחווה באוניברסיטת ליגת הקיסוס שבה למדה. וכך, בהתאמה, כל פיפס שמוציאה סנדברג מהפה מגיע לעיתונות הכלכלית, בעוד מאייר, בנוסף לכך, היא גם אורחת של כבוד במגזיני הלייף-סטייל השונים.
מי מנצחת: מאייר. איתה פשוט יותר מעניין.
הביקורת הציבורית שגרר הצילום הנועז של מאייר ב"ווג" היא רק חוליה אחת בשרשרת ה"שערוריות" של מאייר, ונראה שהיא כבר רגילה לחטוף אש. עם כניסתה לתפקיד המנכ"לית של יאהו,
בהיותה בחודש השישי להריונה, החלו להישמע קולות המבקרים. כשלקחה חופשת לידה בת שבועיים בלבד, וכשבנתה במשרד הצמוד תינוקייה לעולל החדש, התחזקו הקולות והפכו לצעקות המאשימות את מאייר במתן דוגמה נשית רעה בכך שהיא "מרגילה" את השוק, הגברי גם כך, להתעלם מצורכי הנשים בשוק העבודה.
כמה חודשים לאחר מכן, הכותרות זעקו שוב בגנותה של מאייר בעקבות החלטתה לצמצם באופן חד את אפשרות העבודה מהבית שהייתה נהוגה בחברה. רוב הביקורות נבעו מהחשש שהצעד הזה יפגע במיוחד באמהות, שגמישות העבודה מהבית מאפשרת להן גם לטפח קריירה וגם לתפקד כאמהות פעילות.
מי שיצאה להגנתה אז הייתה לא אחרת מסנדברג, שעל אף שנשמעה פעמים רבות לפני כן מצדדת בגמישות שמאפשרת העבודה מהבית, טענה שלעולם לא היו מגנים כך צעד ניהולי כזה אם היה נעשה על ידי מנכ"ל גבר. אך סנדברג, שעד עכשיו הצליחה כמעט לא ליפול מחבל התקינות הפוליטית בדבריה, נתפסה במערומיה לאחר שבספרה המליצה לנשים להיות נחושות, לשבת סביב שולחן המשא ומתן ולדרוש משכורת ההולמת את כישוריהן וזמנן, אך באותו זמן ממש היא העסיקה מתמחה שלא קיבלה משכורת. אופס.
מי מנצחת: סנדברג. כי המודל האמהי שהיא מציעה יותר אנושי.
מאז 2004 סנדברג חולקת את חייה עם דיוויד גולדברג, שועל היי-טק, שעשה את האקזיט הראשון שלו כשהיה בן 26 ומכר את החברה שהקים ב-12 מיליון דולר ליאהו. הדייט הראשון שלהם היה ב-1996, ארוחת ערב וסרט בלוס אנג'לס. זמן קצר לאחר מכן סנדברג עברה בחזרה לוושינגטון הבירה, והשניים ניהלו מערכת יחסים חברית מרחוק, עד שנפגשו שוב שש שנים מאוחר יותר. היום יש להם שני ילדים, ועל מנת לקיים חיי משפחה מינימליים שניהם מכבים מחשבים כדי לאכול ארוחת ערב יחד.
תפקידיהם הבכירים - כיום גולדברג הוא מנכ"ל חברת הטכנולוגיה- SurveyMonkey לא מאפשרים להם לסיים יום עבודה מוקדם כל כך, ועל כן מיד לאחר ארוחת הערב ואחרי שהילדים הולכים לישון, כל אחד מהם פונה להשלמת עיסוקיו במסך הפרטי שלו. סנדברג הקדישה לו את ספרה, בנימוק שהוא איפשר את הכל.
בינואר 2008 התחילו דיבורים על הצמוד החדש של מאייר, אז עוד בכירה בגוגל. היה זה זקרי בוגו, עורך דין לשעבר ויזם היי-טק. באחד הדייטים הראשונים שלהם נצפו אוחזים ידיים בארוחת ערב במסעדה בסן פרנסיסקו, שבסופה מאייר הוציאה את הכרטיס ושילמה את החשבון. בשנת 2009 השניים נישאו, והתפנו להרחבת המשפחה בשנה שעברה, כשמאייר ילדה את בנם הבכור, מקליסטר.
מי מנצחת: תיקו. כי לתותחיות על יש תותחי-על.
סנדברג בילתה לא מעט שעות במסדרונות הבית הלבן ונראה ששם היא אימצה את הסגנון הסולידי, המונוכרומטי והמתחבא, המאפיין אופיסגירל מהשורה. היא נצפית לרוב בחליפות חצאית קלאסיות, בצבעים כחול-אפורירוק זית ושחור.
לעומתה, קשה להתעלם מהנוכחות הזוהרת של מאייר, שאט-אט בונה לעצמה תדמית של אייקון אופנה בקטגוריית הגיק-שיק. הראיון האחרון שלה ב"ווג" רק תרם לחיזוק התדמית הזו, בעודה חושפת את האובססיה שפיתחה לסריגי הקשמיר של אוסקר דה לה רנטה (שאותם היא מגדירה כמדי העבודה שלה כמעט), לצד העובדה הידועה שפעם שילמה 60 אלף דולר במכירה פומבית כדי לזכות בארוחה עם המעצב האהוב עליה. באותו ראיון היא גם סיפרה על אהבתה לצבעים בהירים ואמנות "שמחה".
על מנת לתחזק את תדמית הפאשניסטה, מאייר אף רשמה נוכחות מכובדת בשבוע האופנה האחרון בניו יורק - ללא ספק המקום הנכון לרכוש לעצמך מוניטין של אייקון אופנה. יש גם מי שמשווים את הסגנון שלה לזה של מישל אובמה (עזרה לכך העובדה שמאייר התחתנה בשמלה של המעצב נעים קאהן, שהתפרסם בזכות שמלה שלבשה אובמה) וקייט מידלטון, אך במחשבה שנייה, כנראה שאף אחת מהשתיים האלה לא הייתה מסכימה להצטלם בפוזיציה הדומה לזו שבה הצטלמה מאייר ל"ווג", ואולי זה מה שמבדיל אותה מהן.
מי מנצחת: מאייר. בנוקאאוט.
סנדברג היא אשת משפחה. היא יוצאת מוקדם מהעבודה, ומעדיפה לפקוד כנסים ולנאום על קידום נשים וקריירה מאשר להיראות בבגדי מעצבים ובסטילטו באירועים מתוקשרים.
לא אחת נשמעה מאייר אומרת שאחד מהרגעים שבהם היא חווה אושר, הוא כשהיא נשארת בעבודה עד מאוחר. למרות זאת, היא נוכחת בקביעות באירועים חברתיים - בין היתר בקוקטיילים, ערבי גאלה ופתיחות. תדמיתה הבליינית קצת התערערה כשמאייר הודתה ב"ווג" כי היא תמיד סובלת בתחילת האירועים האלה, וכל פעם מחדש צריכה להכריח את עצמה להישאר. בסוף, היא מודה, היא נהנית.
גם הדירקטוריונים השונים שבהם יושבות השתיים יכולים להעיד על המחויבויות החברתיות שלהן. כך, בעוד סנדברג חברת דירקטוריון במעצמת וולט דיסני, ענקית הקפה סטארבאקס ומכון ברוקגינס למחקר מדיניות חברתית - שלושה מוסדות-ענק כמעט אנכרוניסטיים - מאייר בחרה פורומים סקסיים ושיקיים בהרבה, כמו הבלט של ניו יורק, הבלט של סן פרנסיסקו, המוזיאון לאמנות עכשווית בסן פרנסיסקו ומוזיאון קופר לעיצוב עכשווי.
מי מנצחת: מאייר. כי אין כמו קצת קולטורה לנפש.
גם סנדברג וגם מאייר פרצו מעין תקרת זכוכית בתעשיית ההייטק הכה גברית. סנדברג היא האשה הראשונה והיחידה שמכהנת במועצת המנהלים של פייסבוק. מאייר, שעד היום מכונה "עובדת מספר 20" בשל היותה העובדת ה-20 של גוגל, הייתה לאשה הראשונה שעבדה כמהנדסת בענקית הטכנולוגיה. מספר פעמים נשאלה מאייר איך זה להיות המהנדסת-אשה הראשונה של גוגל, ומספר פעמים השיבה שמעולם לא שמה לב לזה. "אני עיוורת למגדר", ענתה פעם. בפעמים אחרות ענתה שזה חשוב שנשים ילכו להיות מהנדסות, והן לא צריכות לוותר על שום דבר בנשיות או בנאמנות שלהן.
בעוד מאייר מגדירה את עצמה כעיוורת למגדר, ה-BFF מהחברה המתחרה חיה ונושמת את קידומן של נשים בשוק העבודה, שוחה בסטטיסטיקות אי השוויון התעסוקתי, ומרצה בפורומים שונים במטרה לקדם נשים בדרכן למעלה השרשרת הניהולית. היא גם טוענת בגאווה שעל נשים לחשוף רגשות במקום העבודה ואף לבכות, ומעידה על עצמה כמי שעשתה זאת לא פעם אחת מול הבוס צוקרברג.
לצד סנדברג, החמה והפוליטיקלי קורקט, מאייר נראית קצת קרה. ייתכן, וסליחה על הסטריאוטיפיות, שמדובר בסך הכל באישיותה האנליטית של מהנדסת ההיי-טק.
סנברג: לפי המגזין פורבס, הונה עומד על 2.7 מיליארד דולר.
מאייר: 300 מיליון דולר, כך טוענת ויקיפדיה.
מי מנצחת: נו, מי?