אופרה ישראלית מקורית: רכטר, עגנון וחנוך לוין
בקיץ הקרוב יעלה בית האופרה הישראלי שתי אופרות מקוריות חדשות, האחת של עגנון והשנייה של חנוך לוין ללחן של יוני רכטר. חיים פרמונט, שהלחין את "האדונית והרוכל", מסביר מדוע הבחירה באופרות ישראליות אינה מובנת מאליה
ביולי הקרוב, לקראת סוף העונה ה-30, מפיק בית האופרה שתי אופרות ישראליות חדשות: חיים פרמונט, מהמלחינים והמורים החשובים בארץ, הלחין את 'האדונית והרוכל' של ש"י עגנון, על פי ליברית שערכה צרויה להב; יוני רכטר הלחין את 'שיץ' של חנוך לוין, מחזה פוליטי חברתי המותח ביקורת על שטחיותה של החברה הישראלית בתקופה שבין מלחמת ששת הימים למלחמת יום הכיפורים, לליברית שערך מולי מלצר.עוד כותרות ב-nrg:
• צפו: מה גרם למירי רגב לבכות?
• הנשים הכי חזקות על מסך הטלוויזיה
• תחנות התרבות של גרייניק ואלתרמן
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
שתי האופרות קצרות למדי ויועלו בערב אחד. הבחירה באופרות ישראליות, אינה מובנת מאליה, כפי שמציין המלחין חיים פרמונט: "לשמחתי, ניאותה האופרה הישראלית החדשה להפיק את "האדונית והרוכל" – הכתובה לשני זמרים בלבד, ולתזמורת.

"הביצוע של 'האדונית והרוכל' הוא גם אתגר מקצועי לזמרים – עידית זמיר וגיא מאנהיים – הנמצאים על הבמה למשך כל היצירה ומתמודדים עם דרישות דרמטיות ומוסיקאליות קיצוניות, וכך גם מהבימאי – עידו ריקלין, והמנהל המוסיקאלי – המאסטרו איתן שמייסר".

"האדונית והרוכל" נחשבת לאחת מיצירות המופת של הספרות העברית, והיא מתמקדת באינטראקציה בין הרוכל היהודי לבין האדונית הנוצרייה.
מה משך אותך לסיפור של עגנון?
"השפע האין סופי של המשמעויות, הסמלים, הדימויים וההקשרים – יחד עם ה'גותיקה' של היצרים האפלים, האכזריות, המיניות, האלימות, הדתיות (היהודית והנוצרית), כל אלה עושים את 'האדונית והרוכל' ליצירה מרתקת, מזעזעת בעצמתה ובמתח הקיים בה – ובאפשריות הדרמטיות–בימתיות שלכאורה טמונות בה. העושר - מבחינת הכמות והעצמה - של ההתרחשויות, והיותן קורות לשני אנשים בלבד, מהווה אתגר גדול לחיבור הליברית והמוסיקה ליצירה המבוססת על 'האדונית והרוכל'".

את ההשראה ליצירה זו שאב פרמונט מאופרה אחרת, המובנת גם היא על העימות בין הגבר לאישה: 'טירתו של כחול הזקן' של בלה ברטוק. "הרעיון לעיבוד יצירתו של עגנון נולד בשעה שחזיתי באופרה של ברטוק באופרה הישראלית, המציגה היפוך עלילתי ל'אדונית והרוכל'. יהודית באה לביתו של כחול הזקן, אשר רצחנותו מביאה עליו את מותו שלו. בסיפור של עגנון, הרוכל היהודי יוסף בא אל ביתה של הלני - האדונית - ורצחנותה מביאה עליה את מותה".
כיצד אתה מגדיר את טכניקות הכתיבה שהנחו אותך ביצירה?
"האופרה כתובה בהשפעת המסורת של האופרה במאה ה-20 בה יש חשיבות רבה מאוד לדיאלוגים, לא פחות מאשר לאריות. התזמורת מלווה את הזמרים כל העת, בדיאלוג בלתי פוסק".
"עלי להודות כי יש לא מעט מעזות המצח להתיימר לתת ביטוי ליצירת הענק של ש"י עגנו, מודה המלחין, "אלא שזהו טבעם של היוצרים... ועם הקהל ההבנה והסליחה".

יולי 2015, בית האופרה - איתן שמייסר ינצח של שתי האופרות, ביים עידו ריקלין, גיא מנהיים ועידית זמיר באופרה של פרמונט; יעל לויטה, אירה ברטמן, נח בריגר ועודד רייך באופרה של רכטר.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg