המנצח העולמי קיבל אזרחות ישראלית
"מדובר בהגשמת חלום", מודה המנצח והצ'לן בעל השם העולמי דמיטרי יבלונסקי, שקיבל אזרחות ישראלית והצביע לראשונה בארץ. העילוי סרגיי נקריאקוב, יהודי שעלה ארצה בגיל צעיר, פחות מתלהב להצביע אך בהחלט מתרגש מהקונצרטים המשותפים עם המאסטר
שני מבצעים רוסים בעלי שם עולמי יתארחו אצל הסימפונט רעננה. הראשון - דמיטרי יבלונסקי, מנצח וצ'לן שניגן וניצח על התזמורות החשובות בעולם. לא פחות מאשר 70 הקלטות באמתחתו בחברות מהמרכזיות והגדולות במוסיקה האמנותית.עוד כותרות ב-nrg:
• למי הדמויות של זגורי הצביעו בבחירות?
• מנצחת ברורה: ארץ נהדרת או מצב האומה?
• הפיוז'ן הישראלי-פלסטיני של דויד ברוזה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
השני - סרגיי נקריאקוב, צעיר ממנו בהרבה, נחשב לעילוי בכל הקשור לחצוצרה. נקריאקוב עלה ארצה ב-1988, אך זמן לא רב לאחר מכן עזב את הארץ והוא מתגורר בעיקר באירופה. בסופו של דבר, השניים התחנכו בתקופות מאוד שונות ברוסיה – עובדה הניכרת העולה בראיון איתם, מהתייחסותם השונה ליהדות ולארץ.
בקונצרטים הקרובים עם הסימפונט, ינצח יבלונסקי על הסימפוניה השנייה של בטהובן, ינצח וינגן את הקונצ'רטו לצ'לו של היידן וינצח על עמיתו הצעיר יותר נקריאקוב. יבלונסקי, מציין כעת גם את קבלת האזרחות הישראלית שלו.

הקונצרט הקרוב של יבלונסקי עם סימפונט רעננה מסמן אולי את קבלתה של האזרחות הישראלית שלו: "האזרחות מבחינתי היא הגשמה של חלום – זה אולי בנאלי לציין זאת, אבל אחרי השואה, כולם במשפחה שלי רצו להפוך לאזרחים ישראלים.
"אבל זה היה קשה מאוד לעזוב את רוסיה. הפלו אותנו לרעה בגלל שהיינו יהודים. תמיד הייתה לנו זיקה ליהדות, עוד בשנות ה-20, סבתי סייעה בהקמתו של קיבוץ אפיקים. כל המשפחה שלי רצתה להיות פה – אז זה חלום שהתגשם מבחינתי".
יבלונסקי נולד למשפחה מוסקבאית יהודייה – והוא בהחלט מזהה עצמו עם מורשתו היהודית: "בפסח סבתי הייתה לוקחת אותי לבית הכנסת והיינו עושים אחר כך מצות ביחד. המסורת היהודית בקרב סבי וסבתי הייתה חזקה מאוד. אבל בזמנו, ברוסיה, דתות באופן כללי הוחרמו".
יבלונסקי, הוותיק, הופיע כבר בגיל 9 כסולן בקונצ'רטו לצ'לו של היידן. ב-1975, הוא ביקש לעזוב את רוסיה עם אמו, ונענה בשלילה על ידי השלטונות הרוסים. למעשה, רק התערבותם של פוליטיקאים ומוסיקאים רמי דרג, ביניהם לאונרד ברנשטיין, שכנעו את השלטונות לאפשר לו לעזוב. הוא המשיך את לימודיו בג'וליארד ובייל, היכן שלימדה אמו הפסנתרנית אוקסנה יבלונסקה - גם לה קריירה בינלאומית, והשניים הופיעו לעתים יחדיו.
כמנצח, התחיל את דרכו כבר ב-1979, בהיותו בן 26, אך התפתח יותר בכיוון זה רק מ-1990.בין השאר מונה להיות מנצח אורח ראשי של הפילהרמונית של מוסקבה, איתם ערך גם הקלטות לחברת נקסוס.
במרוצת השנים, יבלונסקי הופיע באולמות הקונצרטים החשובים בעולם כגון הקרנגי הול, לה סקאלה, והלובר. הוא שיתף פעולה גם עם מוסיקאים חשובים כמו שלמה מינץ, יורי בשמט ובוריס ברזובסקי. ההקלטה שערך עם ואדים רפין וברזבוסקי לטריו של צ'יקובסקי נחשבת למופתית, וכך גם ההקלטה לסוויטות הג'אז של שוסטוקוביץ'.
יבלונסקי אורח קבוע למדי בארץ: "את מחצית השנה אני עושה בארץ – אני משתף פעולה עם מוסיקאים רבים בארץ. יש לנו פרויקט נהדר עם תזמורת ירושלים, נופיע ביחד בארזבייג'ן, וסיבוב הופעות גדול בארה"ב".
הופעת עם התזמורת הגדולות בעולם, איך העבודה עם סימפונט רעננה?
"זה נהדר והם חברים טובים שלי – כבר 15 שנה ויותר נמשך שיתוף הפעולה בינינו – אם כסולן ואם כמנצח. אנחנו עורכים כעת חזרות לקראת הקונצרט – נקווה לטוב".
ביחס למצב הנוכחי ברוסיה, מסיבה זו או אחרת, הוא אינו שש להביע את דעתו: "אני עזבתי את רוסיה לפני 40 שנה. אני עובד כרגע בקייב. אנשים מתים כל יום וזה פשוט נורא". אך על השאלה אם בכוונתו להצביע ביום הבוחר ענה ללא היסוס - "כן ודאי – אני אזרח ישראלי ואני רוצה להצביע".
מה דעתך על כל המתרחש כאן?
"כיהודי, הלב שלי פתוח לסבל של אנשים אחרים. אבל ככל שאתה מתבגר, אכפת לך יותר מהעם שלך. לא שיש לי משהו נגד אחרים. מה שקרה בעזה במבצע האחרון היה נורא. וגם ההתקפות על יהודים באירופה – מה שקרה בצרפת, וההתקפות על בתי כנסת".

בניגוד ליבלונסקי שעוד חש את המורשת היהודית שלו בעיקר דרך סביו, לנקריאקוב אין זכרונות כאלה והוא משקף אולי את גישתה של רוסיה המודרנית, זו של החצי השני של המאה ה-20, זו שהשילה מעליה את האנטישמיות מסיבות שונות: "אנחנו גדלנו כולנו כסובייטים.כולנו היינו דומים".
אך בדומה ליבלונסקי, גם סרגיי נקריאקוב היה 'וונדרקינד' אמיתי. הוא נחשב בעיני רבים לפגניני של החצוצרה וכל מה שצריך זה להאזין לו לרגע או שניים ומיד מכירים בכישרון הנדיר שלו. אולי זה לא מפליא לראות כי עשרות אלפים צפו כבר בסרט תיעודי עליו:
נקריאקוב עלה ארצה עם משפחתו ב-1988, והוענקה לו אזרחות ישראלית כבר ב-91: "אני מתגורר כעת באירופה, אבל אני מבקר בארץ בכל שנה – גם לקונצרטים וגם על מנת לראות את הורי המתגוררים בארץ. אני מאושר לא רק לנגן פה, אלא גם להיות פה – את זה אתה יכול לרשום", הוא אומר.
במידה מסוימת, נראה כי הוא פחות מעורה בנעשה בארץ. לגבי הבחירות מציין נקריאקוב: "אני אלך להצביע – אני מתכנן לעיין במצעי הבחירות הערב והלילה, אחליט, ואז אלך להצביע. אני לא יודע יותר מדי על הפוליטיקה בישראל כרגע".
סימפונט רעננה עם דמיטרי יבלונסקי מנצח וסולן: בטהובן סימפוניה שנייה, היידן קונצ'רטו לצ'לו, מנדלסון קונצ'רטו לכינור וכלי מיתר ברה מינור – עיבוד לחצוצרה עם סרגיי נקריאקוב: רביעי, ה-18 במרץ 2015 וביום חמישי, ה-19 במרץ. המשכן למוזיקה ואמנויות רעננה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg