עניין של כבוד: דנה ועמית אוהבים למרות הכל

עמית חזר בתשובה, דנה נותרה חילונית. הוא היה רוצה שהיא תפסיק ללבוש גופיות, היא הייתה רוצה מישהו שיעזור לה, כמו שהרבי עוזר לו. אחרי שעברה את שלב הסלידה וההלם, היא הבינה שהכל מושתת על כבוד ושאפילו לאיסור לחטט באף בשבת יש הצדקה, ובכל זאת לא הייתה ממליצה לזוג מעורב לצאת להרפתקה הזאת

עידוא דגן | 1/5/2015 13:31
תגיות: זוגות
בשעה שכל המדינה החסירה פעימה ביחס לגורל הזוגות הישראלים בנפאל, שודר בערוץ 2 הפרק השלישי בסדרה "זוגות" (יום א' ב'קשת'), וזימנה לצופים הצצה אינטימית לחייהם של זוגות במשבר מגילאים משתנים ורקעים מגוונים. אחד מהזוגות הבולטים והמרגשים בסדרה הם דנה ועמית כץ, זוג שהתחתן לפני כשש שנים ולהם שני ילדים.

עוד כותרות ב-nrg:
ווסטרוז: תכרתו ראשים, רק בלי פדופיליה!
מצעד ההופעות המצופות בקיץ 2015
• יוצרים ואמנים נפרדים מ'קפה תמר'
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בשנה שעברה חזר עמית בתשובה והיום הוא חרדי ברסלבי, דנה נותרה חילונית. הפער החדש שנוצר בחייהם מוביל אותם להיאבק על הערכים שלהם מבלי לפרק את הבית שבנו. כך מצאו עצמם בתהליך מתמשך של חיפוש אחר עמק השווה בשאלות של זוגיות, גידול הילדים, טהרה וצניעות, שמירת מצוות ופרנסה, תחת עינם הפקוחה של המשפחה והסביבה, שלא מפסיקה לבחון אותם.
 
צילום: באדיבות קשת
דנה ועמית בתוכנית ''זוגות'' צילום: באדיבות קשת

חזרתי עכשיו מחברים ודברו על "זוגות", מישהו שבא מרקע חרדי אמר שהוא מאוד הזדהה עם הסיפור שלכם. איך היו התגובות ברחוב אחרי שידור הפרק הראשון?

דנה: "אני פגשתי מישהו ברחוב שמאוד התרגש ואמר לי שאנחנו מהווים עבורו מקור השראה".

עמית: "אני חייב לתת קרדיט לדוד אופק הבמאי. שנינו מאוד חששנו בהתחלה, בכלל לא רצינו להצטלם, וקבלנו שכנועים מעמותת 'התקשרות זוגית' וגם מהרב שלי ומדוד אופק. הוא עשה משהו שבאמת, אפילו מהתגובות אנחנו קולטים, שהוא לא לקח צד, הוא ניסה לתאר תמונה כמה שיותר אמיתית".

הזוגיות שלכם בעצם מגשרת על שתי תרבויות, שני מגזרים מנוגדים, עבודה יומיומית ומו"מ מתמשך של על ערכים.

דנה: "כמו שאמרת, זה מצריך עבודה יומיומית, זה נכון. יש בזה גם צד קשה ומתיש לפעמים, אבל מצד שני זה העניק לנו הזדמנות שאני חושבת ששנינו יודעים להעריך אותה וזה קירב בינינו מאוד".

עמית: "זו האהבה, עם כל הקשיים. היינו נשואים עוד לפני שדעותינו התפצלו. ככה מתנהל הבית שלנו, קודם כל באהבה ואחר כך נכנסת המחלוקת וכך גם מתייחסים לזה, זה יכול להפוך לאיזה מכשול אבל גם למדרגה לשלב הבא של עומק הקשר".

לחזק את החברות ולגלות אותה מתחת ל'מוסד הנישואין'?

עמית: "הייתה חברות, נפלאה, גם לפני הנישואין".

דנה: "בזכות החברות שהייתה מעבר לזוגיות, פרידה לא הדבר הראשון שמחפשים אחרי משבר, אלא דווקא איך כן נשארים יחד, כי אתה לא רוצה לאבד חבר טוב".

צפיתם בפרק ששודר ביחד, על הספה?

דנה: "אנחנו לא רואים טלוויזיה".

אתם מפסידים.

עמית: "ברוך השם. ראינו לפני ההקרנה בטלוויזיה את כל הפרקים והסצנות שלנו כי היה ברור שאנחנו לא נראה את זה בטלוויזיה, אבל אנחנו לא יודעים כל כך מה יצא עם שאר הזוגות בסדרה".

אז מה צפוי לנו בהמשך אחרי פרק פתיחה סוחט דמעות כזה?

עמית: "אני לא יודע מה היה בפרק...".

אתה הלכת להתבודד ואת נשארת ברכב. רואים אותך מדבר עם השם כשדנה ברכב, ואתה מספר לאלוהים שחבל לך שהיא לא מתבודדת גם כן, אבל יש לך איזו הארה והבנה, אתה מקבל את הבחירה שלה ובסוף אתה יוצא מה'שיחה' מבסוט כולך.

דנה: "אני רק יכולה להגיד שיש עוד הרבה עליות ומורדות בהמשך הסדרה".
צילום: באדיבות קשת
פרידה היא לא הדבר הראשון שחושבים עליו. דנה ועמית צילום: באדיבות קשת
אין כפייה ברוחניות

באחת הסצנות, עמית משתתף בשיעור עם הרבי ודנה יושבת על הספה בצד עם אחד מהילדים שלהם על הזרוע. עמית מספר לרב שאישה מושלמת מבחינתו תהיה מי שתקבל עליה את ההלכות ותהפך לצדיקה כמעט, ודנה מגיבה מהספה, נטולת ציניות ותומכת, אבל עומדת על המשמר שלא לזרום אחרי בעלה ומלינה על כך שלה אין רב שיגיד לה מה לעשות.

מה שיצא מהסצנה הזאת, שדנה ייצגה חילוני שלא מתבייש בעצמו בסביבה דתית ולא לועג לה אלא מכבד, ושהמסע הרוחני שלה הוא לא פחות משמעותי ותובעני משלך.

עמית: "בהחלט, בהחלט, אפילו במידה מסוימת זה מסע הרבה יותר קשה, כמו שאשתי אמרה קודם, החוזר בתשובה הוא הרבה יותר מוקף וחווה 'אורות של תשובה' מה שנקרא ובן הזוג נותר יותר לבד, זה משהו אחר לגמרי, זה בעצם משוה שנכפה עליה כביכול ודורש תעצומות נפש רבות".

בסצנה אחרת מתפתח ויכוח על הלבוש החושפני של דנה, בעיני עמית, עם הגופיות הקיציות, ואנחנו נחשפים לפרקטיקה של אותו משא ומתן מתמשך, שבא לבסוף על פתרונו החלקי, תוך פשרות הדדיות.

בכנות, אתה וויתרת על השאיפה שלך לראות את דנה בשביס, חצאית מקסי וגרביונים שחורים? או שהבת אולי שזה אולי רצון הבורא, שדנה תישאר עם הגופיות שהיא אוהבת?

עמית: "אני לא מוותר על השאיפה שלי לראות את דנה בלבוש דתי, לא קשור למראה החיצוני דווקא, אני לא מוותר על השאיפה הפנימית לראות את אשתי מתענגת על השם כמו שאני מתענג, ועל העומק שהיהדות מציעה, אף על פי כן אני כן מוותר על הדחף שלי להשפיע על זה בצורה חיצונית, לעודד ולדחוף אותה לכיוון הזה, כי באמת אין כפיה ברוחניות. זה הדבר הכי חשוב שלמדתי בתהליך הזה, שזה ההיפך הגמור מעצם הרצון של הנשמה לבחור באופן חופשי, בשביל זה היא באה לעולם. אז אין לנו שום עניין לבחור אחד בשביל השני. רק שיש דברים משותפים שחייבים לבחור בהם יחד, ואז עושים את זה בצורה מכבדת שנותנת מקום לרצון של שני הצדדים"

מה שמביא אותי לסוגיית חינוך הילדים, גם בתחום הזה מצאתם פשרה מפא"יניקית.

עמית: "ההגדרה שלנו בבית זה שזה נתון לשליטה של אשתי אבל בידיעת שנינו, יש משא ומתן, אבל בסופו של דבר, אחרי תהליך של שנים, הגענו למסקנה ששנינו מעוניינים שהילדים שלנו יתחנכו להיות אמוניים, שומרי תורה ומצוות, רק השאלה שנותרה היא באיזה רמה? כל אחד רוצה רמה אחרת, אבל ברמה כזאת או אחרת שנינו מעוניינים בחינוך יהודי ערכי, נצטרך למצוא מסגרות מתאימות שישקפו את הדרך הזאת"

אולי הכיוון הדתי- לאומי עשוי להתאים.

עמית: "אני לא מאמין בזה".

דנה: "אנחנו לא רוצים לגלות לך מה יקרה בהמשך".

עמית: "מדברים על זה בהמשך הסדרה".

צילום: באדיבות קשת
זוגיות של פשרות הדדיות. דנה ועמית צילום: באדיבות קשת
הקו האדום הוא כבוד

עוד במהלך הסדרה, פונים בני הזוג לייעוץ זוגי המותאם למצבם המיוחד כדי להימנע מהצפוי מראש - גירושין.

דנה: "יאמר לזכות המשבר הזה שהוא דחף אותנו לייעוץ זוגי וכך הגענו לעמותת "התקשרות זוגית", זו עמותה שבדיוק מכוונת זוגות שנמצאים במצב שלנו, וזה נתן לנו הזדמנות לעשות עבודה זוגית שלא היינו מגיעים אליה אחרת. בלי כל העבודה הזאת היינו מגיעים לגיל 40 ומוצאים את עצמנו מתגרשים, מסיבות כאלו או אחרות, כמו כל זוג שני בישראל. עצם זה ששמענו על זה שקיים ארגון כזה, אותי זה כבר מאוד עודד כי עד אז הייתי במצוקה והייתי לבד ולא מצאתי שום מסגרת שעשויה לתמוך.

"החוזר בתשובה, הוא מאוד מוקף, יש לו חברים חוזרים בתשובה, ויש לו רבנים ואתרים באינטרנט, ואילו אני בזמנו הרגשתי שאני לבד בעולם. דבר נוסף, עצם זה שהחלטנו שנינו ללכת ולהירשם לסדנאות, זה כבר נתן איזו מסגרת של אחריות משותפת להצלת הקשר. הסדנאות התקיימו רחוק מהבית ועצם הנסיעות שלנו לשם הפכה להיות הדייט השבועי שלנו, שם הכרנו גם עוד כמה זוגות כמונו ונהיינו החברים הכי טובים".

לא יוצא לקהל הרחב להכיר הרבה זוגות מעורבים, מעבר למלאכת הזוגיות הסיזיפית, זה יכול אפילו להוות סמל לגישור בין שני מגזרים מקוטבים בעם שתהום פעורה ביניהם. אני מבקש מכל אחד מכם להגיד מה הקו האדום שלו מבחינה אמונית או ערכית, והשני יודע על זה וזה מה שהיווה את גבולות הגזרה של המסע המשותף שלכם.

דנה: "בוא נעשה את זה יותר מעניין וכל אחד יענה מה הוא יודע על הקו האדום של השני. אני יודעת על עמית שאין לי מה להתערב לו, אבל זה לא רק בגלל שזה הקו האדום שלו, זה יותר ממקום שאני מכבדת את התהליך שהוא עובר. בעלי עובר תהליך רוחני, אמוני ואני מתייחסת לזה בכבוד. אם הוא היה בקטע רוחני של אשראם, נגיד, בקטע של מדיטציות או יוגה צחוק, אז פעם בשבוע הוא היה נוסע והייתי כנראה מכבדת את זה, אז מאותו מקום, אני נותנת לו להתפתח בכיוון שלו ומשתדלת להתעניין ולהתערות, ולא לשבת על הגדר ורק לצחוק או להעביר ביקורת".

את לא זוכה לתגובות מחבריך החילוניים התל אביבים, שנוהגים להביע סלידה מכל מה שמריח מדת וחזרה בתשובה?

דנה: "אז באמת אחרי שעברתי את שלב הסלידה בעצמי, השוק וההלם, נזכרתי שאני חושבת שבעלי בנאדם מאוד חכם ואני מאוד מעריכה אותו, והחלטתי לדבר על זה לא רק להדוף את זה, וכך נכנסו להמון שיחות שפתאום פתחו לי את הראש לגבי דברים שתמיד נהגתי מאוד לזלזל בהם.

עמית: "תראה, גם אני מגיע מהעולם המזלזל הזה שאתה מדבר עליו, ולא האמנתי מעולם שאני אחזור בתשובה ופתאום זה התהפך".

דנה: "אצל החילוניים תמיד יש תמיד איזו הקטנה של אמירות דתיות, והם צוחקים על זה, כמו למשל- אסור לחתוך ניירות טואלט בשבת, ואז כשאני מדברת עם עמית על זה הוא פתאום מראה כל כך הרבה עומק בדברים שהיו נראים לי מגוחכים, אז אמנם אני לא אסכים עם זה ואני אמשיך לחתוך ניירות בשבת אבל פתאום זה כבר לא מגוחך כמו בעיני מי שהציג לי את זה ככה.

"גם התקשורת חוטאת בזה, למשל בשער האחורי של "מעריב" הייתה תמונה של הרבה עובדיה יוסף עם כותרת- 'אסור לחטט באף בשבת' וכל החילוניים נקרעים על זה ואף אחד לא שואל את עצמו מה עומד מאחורי זה, ולי יש את האפשרות לשמוע בנאדם באמת מעמיק שמסביר לי למה, אז פתאום אני אומרת, וואלה, זה מעניין".

עמית: "דנה הגדירה את זה יפה, הקו האדום של שנינו זה כבוד. כל עוד עושים את הכול בכבוד הדדי ולא מחליטים החלטות ולכל אחד יש את המרחב האישי שלו והוא לא נפגע, ועל המרחב המשותף אנחנו עובדים ביחד, אז בעצם אין גבול אדום מוחלט, כי באמת כל הגבולות של שנינו זזו אלפי פעמים בשנים האחרונות".

דנה, מה היית אומרת לבחורה צעירה שמכירה בחור חרדי חמוד, אבל חוששת מתגובת המשפחה כשתביא אותו הביתה, בעקבות מסרים אנטי דתיים ששמעה בבית?

דנה: "התשובה שלי מאוד ברורה אבל נחלקת לשניים - זוג מעורב שמכיר ככה, אני חד משמעית לא ממליצה על זה. זה להכניס ראש בריא למיטה חולה ולמה לך לקחת עליך את התיק הזה, אולי זו לא עבודה שאת אמורה לעשות בחיים, אולי יש עבודה יותר פשוטה, כי בכל מקרה זוגיות זה תמיד עבודה".

עמית: "צריך כוח מחבר מאוד חזק, נישואין זה כוח חזק, לא כל שכן ילדים, זה דורש הרבה כוחות נפש. אבל השאלה שלך- זה לא כוחות, כי בחור חרדי לא יפגוש אישה חילונית ומליט להתחתן, אלא אם כן הוא פורש מהדרך".

דנה: "לעומת מה שאמרתי קודם, זוג נשוי שאחד מבני הזוג מרגיש שהוא רוצה לחזור בתשובה, אז גם הייתי מעודדת אותו לעשות את מה שהוא צריך לעשות כדי להיות מאושר, וגם הייתי מעודדת את בן הזוג השני להישאר ולעבוד על זה, כי למרות שזה קשה בסופו של דבר הם ירוויחו מזה ואני נגד לפרק משפחות על הרקע הזה".

"זוגות" ימי ראשון ב"קשת", ערוץ 2

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק