היהודים חוזרים: מאנדרדוג מצונזר לעונה שנייה
היא בוטלה, החליפה בית, עוכבה וקיבלה כאפה מצנזרת עוד בטרם עלייתה, אך כל זאת לא מנע מ"היהודים באים" לזכות בשבחי המבקרים ואהדת הקהל ולהמשיך לעונה שנייה שתעלה בקרוב. "להגיע ממקום של תוכנית גנוזה לתוכנית שזוכה בפרס האקדמיה הייתה תחושה של אופוריה וגם 'אמרנו לכם' קצת"
"היהודים באים" תחזור בקרוב לעונה שנייה בערוץ הראשון. עדיין אין תאריך רשמי לחזרת התוכנית המצליחה למסך, אך הקרנת טרום בכורה של מבחר מערכונים מהעונה החדשה במסגרת פסטיבל הקולנוע היהודי, הכריחה אותנו לבדוק את הסחורה. טוב, לא באמת "הכריחה". אנחנו מעריצים ותיקים.עוד כותרות ב-nrg:
• שופט "הכוכב הבא": אירוויזיון זה לא בשבילי
• האזינו בעצמכם: אדל העתיקה משיר כורדי?
• המלט באדידס: מאור זגורי מרים לשייקספיר
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
בעונה החדשה, כמו הקודמת, כל פרק בסדרה בנוי ממספר מערכונים, המציגים באופן סאטירי את ההיסטוריה של העם היהודי ומדינת ישראל, מתקופת התנ"ך ועד היום. צוות השחקנים כולל את מוני מושונוב, יוסי מרשק, יעל שרוני, עידו מוסרי ויניב ביטון.

מי הגה את הרעיון לסדרה?
"שנינו יחד" ענו בייזר ומרכוס בבת אחת. "ידענו שערוץ 10 מחפש תכנית מערכונים. ישבנו יום אחד בחדר וחשבנו על רעיונות. אנחנו אוהבים מערכונים היסטוריים, אז זה ככה זה התחיל, ותוך כדי העבודה הבנו שאנחנו חייבים להתמקד, לעשות את זה רלוונטי למציאות שלנו ומעניין באותה המידה. ברגע שבא השם של הסדרה, זה, מה שמיקד אותנו בעצם".
ואם כבר בהיסטוריה עסקינן, "היהודים באים" אמנם תוכננה לשידור בערוץ 10 אך הפקתה בוטלה בעקבות הקשיים הכלכליים אליו הוא נקלע, מאוחר יותר הערוץ הראשון לקח על עצמו את הפקתה.
עוד לפני שעלתה לשידור, פרומו לסדרה עורר סערה תקשורתית. בפרומו נראים יגאל עמיר וברוך גולדשטיין שרים את השיר "אבל אני, רוצח ימני" במנגינת השיר "אבל אני, תמיד נשאר אני". בעמוד הפייסבוק של תנועת "אם תרצו" דרשו הגולשים להסיר את הפרומו. בקשתם נענתה ומנכ"ל רשות השידור הורה על הסרתו.
כעבור זמן קצר, התכנית נגנזה והסדרה כולה שודרה באופן חצי מחתרתי במועדון ה"אוזןבר" בתל-אביב. בספטמבר 2014, במסגרת פירוק הערוץ הראשון, הוחלט לשדר את הסדרה, לאחר שמספר קטעים מתוכה צונזרו.
בפברואר 2015 הסדרה שכמעט נגנזה בטרם שודרה, זכתה בפרס האקדמיה הישראלית לטלוויזיה, תוך שהיא נוטלת את הכתר מתכניות בידור וותיקות שהחזיקו בו שנים רבות, כמו "ארץ נהדרת" ו"גב האומה", המשודרות בפריים טיים של הערוצים המסחריים.
איך הייתה ההרגשה לזכות בפרס האקדמיה?
"זה היה מאוד מרגש ומחמיא, אבל תכל'ס - מגיע לנו!", אמר חביה בגאווה. "אני גם חושב שבאנו בתור אנדרדוג ואנשים אוהבים לפרגן לאנדרדוג".
"אני באתי ממש לא לבושה לזה", הודתה מרכוס. "לא קניתי שמלה, הייתי עם ג'ינס וחולצה מכופתרת ואחרי זה קיללתי את עצמי...".
"'היהודים באים' מבחינתי ומבחינת נטלי זאת לא תכנית טלוויזיה, זה מסע". אמר בייזר. "זה מסע שלוקח אותנו לנקודות שפל ולנקודות פסגה והנקודה הזאת של הזכייה באקדמיה, זאת הייתה נקודה שלא הייתה מתוכננת במסע הזה בשום צורה מבחינתנו. להגיע מהמקום של תכנית גנוזה למקום של תכנית שזוכה בפרס האקדמיה, זאת הייתה תחושה של אופוריה מבחינתנו וגם תחושת 'אמרנו לכם' קצת, אני חושב".

רגע לפני הקרנת המערכונים מתוך העונה החדשה, תפסנו את מושונוב ושרוני, שהמתינו נרגשים לצפות בחומרים לראשונה. מושונוב נראה היה לחוץ מהתוצאה וביקש שנדגיש שזוהי הקרנת "טרום-טרום-טרום בכורה".
"זה עדיין לא מוכן, זה בעריכה. זה לא 'השקת היהודים'", הדגיש השחקן הוותיק, שעל אף הרזומה המפואר שלו ניכר כי מדובר בתוכנית שקרובה ללבו מאוד.
האמנתם שהתכנית תתפוס?
"אני כבר לא ידעתי. זה היה כל כך מבלבל כל התהליך", הודתה שרוני. "זה שפתאום זה הוקפא וגם שזה ערוץ אחד ואתה לא יודע בדיוק מי יצפה וכמה יצפו. אז מצד אחד, ההצלחה הגדולה הייתה הפתעה מאוד נעימה ומצד שני, אני האמנתי שזה דבר מצוין מההתחלה". - "יפה!", הגיב מושונוב על האמון שהביעה הקולגה שלו בתכנית.
"אני יודע שאנשים אהבו את זה והם מחכים לדברים חדשים ומרעננים", טען מושונוב. "הצימאון הזה, למשהו שיתייחס למציאות שלנו ולעבר שלנו, מתברר שהיה חזק וגדול".
ציפיתם שתהיה עוד עונה?
"אני באופן אישי לא הופתעתי. זה היה טוב, היה לזה רייטינג מצוין ביוטיוב", צחקה שרוני, והוסיפה - "וגם בערוץ עצמו. באיזשהו שלב, העונה השנייה כבר לא הייתה הפתעה. החומרים בעיני היו מצוינים, היה נורא כיף לעבוד עליהם".

סמוך לסיומה של העונה הראשונה, כבר ניתן אישור להפקת עונה שניה של הסדרה, שצפויה לעלות בתחילת 2016 ותכלול 15 פרקים. חביה חזר לתפקיד במאי הסדרה, על ההפקה אחראים יואב גרוס שיצר את הסדרה יחד עם בייזר ומרכוס.
"זאת הייתה אחת מהתקופות המאושרות בקריירה שלנו", התייחסו היוצרים לכתיבת העונה השנייה של התוכנית.
"מצד אחד, ההתלהבות נורא גדולה, לצלול שוב לחומרים ולעבוד עם הצוות והקאסט, זה כמו משפחה שמתאחדת וחוזרת לעבוד יחד", תיארה מרכוס, "מצד שני, מאוד מפחיד, אתה נכנס לכתיבה עם הרבה יותר מודעות לצופה. כי בעונה הראשונה אתה כותב ואומר 'מה שיהיה יהיה, אולי זה לא יקרה בכלל, מי יודע', ובעונה השנייה יש את נקודת המבט של הצופה. פתאום אתה יותר ביקורתי כלפי עצמך. ממש כמו משבר האלבום השני", סיכמה מרכוס בהשאלה מעולם המוזיקה.
מה שונה מבחינת החומרים?
"העונה השנייה קצת יותר אינפנטילית, בעיניי", טען בייזר. "מבחינת הפורמט אנחנו ממשיכים על אותו קו של מערכונים על ההיסטוריה, עם הרבה דמויות חדשות ומגניבות".
"המינונים בין התנ"ך לציונות קצת השתנו", מרכוס הוסיפה, "כי הגענו לאיזשהי תקרה עם הסיפורים המוכרים יותר אז הלכנו לכיוונים של יותר פיקנטריה ואזוטריה, שלא חייבים להכיר את הסיפורים כדי לצחוק. זה היתרון של העונה השנייה, יש לנו כבר את הקהל שלנו אז יכולנו להשתולל יותר עם הנושאים".
יהיה צורך לצנזר קטעים גם בעונה הזאת?
"מקווה שלא", ענה חביה. "אני לא חושב שצריך לצנזר דברים. בוא נגיד ככה, לא שמעתי על מערכון שהרג מישהו או שגרם למישהו לשנות את דעתו".

בשיאו של הערב הוקרנו מספר מערכונים מתוך העונה החדשה הקהל, שהרעים בקולות צחוק את האולם.
במערכון הראשון שהוצג, מוסרי גילם את דמותו של יהורם גאון בפרודיה על הסרט "קזבלן". השחקנים מופיעים במערכון כשהם לבושים בחולצות עם הדפסים ססגוניים, חבושים בפאות מסולסלות ומפזזים בצעדי ריקוד לשיר "כל הכבוד", מתוך המחזמר. לצד הפן הבידורי, כיאה לסאטירה משובחת, המערכון לועג לממסד האשכנזי, אשר מדכא את המזרחים, תוך שהוא מציג את שני הצדדים באופן מגוחך.
שאר הקטעים עסקו בסיפורים מתוך המקורות היהודיים, כמו סיפור יציאת מצרים, ובדמויות כמו אשת לוט, בני נוח ודוד המלך. מערכון נוסף שהוצג, מתרחש בתקופת מלחמת העולם השנייה, במהלך השואה. מעבר לטוויסט הלא צפוי בעלילת המערכונים, התפאורה, הצילום, העריכה והמשחק - מדויקים להפליא.
באופן מפתיע, למרות שתוכנית הסאטירה מנפצת מיתוסים ושוחטת כל פרה קדושה שנקרית בדרכה, הקהל הדתי דווקא פרגן לה (למעט, כאמור, ההתנגדות לפרומו מצד התנועה הציונית). האומץ של יוצרי הסדרה, שהעזו לעסוק בחומרים שנחשבו עד היום לטאבו, תוך יצירת סדרה שאינה עוסקת ישירות בנושאים פוליטיים ואקטואליים אלא מקשרת בין ההיסטוריה למציאות בימינו באמצעות הפחת רוח חיים בדמויות תנכיות והיסטוריות, ללא ספק השתלם לכולנו, ועושה רושם שימשיך להצחיק, גם בעונה השנייה.