גימיק או גאונות? העולם דרך עיניו של ה-iRobot

היוצרת חן צרפתי הרכיבה מצלמת גו פרו על שואב אבק אוטומטי ושחררה אותו לנקות מוזיאונים וגלריות, במטרה לעמוד על הבדלי המעמדות שבין האמן לאוצר. "בחלק מהמקרים הצילום הרצפתי דווקא מחמיא לתערוכות, שלא נפרט כאן את איכותן", אומרת האמנית

רותי קדוש | 30/11/2016 15:20
תגיות: חן צרפתי,איירובוט,iRobot
היוצרת חן צרפתי הרכיבה מצלמת גו פרו על ראשו של שואב האבק האוטומטי המוכר בשמו המסחרי iRobot וביחד נדדו השניים בעשרות גלריות ומוזיאונים, שם היא הניחה את השואב על הרצפה, הפעילה אותו והוא עשה מה שהוא יודע לעשות - לשאוב אבק ולכלוך, כשעל הדרך המצלמה מתעדת גם את התערוכות שבחלל התצוגה.

Pepole You May Know, תערוכה של ליאת סגל, אוצרת: קרני בריזלי, הנסן 2014
 
קטעים נוספים

בהמשך, צרפתי יצרה מתוך חומרי הצילום שהפיק למענה המנקה האוטומטי סרט וידאו ופלטפורמה אינטרנטית בשם DEAR, המציעה בחינה מחודשת של מערכת היחסים בין אמנים וחללי תצוגה, והיא מוצגת ברשת ובגלריה של החוג לתקשורת צילומית במכללה האקדמית "הדסה" ירושלים במסגרת פסטיבל מנופים 2016.

ביקשנו מצרפתי הסבר בגובה העיניים למה שמתרחש על הרצפה. מתברר שגם בתחום האמנות יחסי הגומלין בין בעלי המאה ליוצרים עצמם הוא עסק מלוכלך.

"בשנים האחרונות נוצר היפוך תפקידים בשדה האמנות. האוצר הפך להיות 'המלך', 'השליט', ואילו האמן הוא הפועל, מסוג האנשים השקופים. מתוך תפיסת העולם הזאת, נולד הרעיון לווידאו ארט. החלטתי להכניס את שואב האבק והמצלמה במטרה להפקיע את נקודת המבט מהצופה האנושי ולהעבירה למכשיר המכני והמצלמה שבראשו כדי לבחון את המציאות מגובה הרצפה. לצרוך כך פניתי למנהלי מוזיאונים ובעלי גלריות עם בקשה משעשעת משהו, שיאפשרו לי להגיע עם השואב ולצלם בתערוכות שמוצגות אצלם.
צילום מסך, מתוך DEAR
גלריית אמנות כפי שצולמה באמצעות ה-iRobot צילום מסך, מתוך DEAR

"לכאורה, אני לא מבצעת בפועל את עבודת הניקיון, אלא מביאה את המכשיר הטכנולוגי שעושה את העבודה, שזה רובד נוסף בהסתכלות על המציאות. בעבודה שלי, התכוונתי לשאול שאלות בדבר היחס לתפקידו ולמעמדו של האמן, הן ביחס לעולם האמנות והן ביחס לשימוש בטכנולוגיה כדי ליצור אמנות".

ראשיתו של הפרויקט ב-2013 עת שהתה צרפתי בניו יורק, והספיקה לצלם רק בחמישה מרכזי אמנות. כאן בישראל היא צילמה עד כה ב-32 חללים של מוזיאונים וגלריות ובהם מוזיאוני תל אביב, חיפה, פתח תקווה, בת ים, מרכז הנסן, סדנאות האמנים בירושלים ועוד.

שמו של הפרויקט "DEAR", מקורו באותה התכתבות עם מנהלי הגלריות והמוזיאונים שנפתח תמיד ב-DEAR או מר/גברת יקר/ה. "עבודת הווידאו של צרפתי יוצרת הזרה ייחודית מסוגה לחלל התצוגה כפי שהוא נתפס עד כה" מדגיש האוצר דורון אלטרץ".

"שלום המלכות", תערוכה של רעיה ברוקנטל, אוצרת: סאלי הפטל נווה, סדנאות האמנים 2016
 

קטעים נוספים

אילו תגובות את מקבלת?

"לרוב התגובות שקיבלתי ממש טובות. אחרים טוענים שמדובר בגימיק. אגב, בחלק מהתערוכות הצילום הרצפתי דווקא מחמיא לתערוכות, שלא נפרט כאן את איכותן.

"מבחינתי הפרויקט נוצר מתוך כוונה לאפשר לו להמשיך ולהתפתח. לשם כך הקמתי גם אתר להצגת הסרטונים ובנוסף אפשר יהיה לחשוף את התערוכה הווירטואלית בפני אנשים שאינם יכולים להגיע לצפות בתערוכה בגלריות או במוזיאונים".

חן צרפתי, אמנית, צלמת ועורכת וידאו, בוגרת תואר ראשון ושני בבצלאל באמנויות המסך וידאו וניו מדיה. היא מתגוררת עם בעלה בחיפה, באחת השכונות שבסוף השבוע האחרון האש בערה בהן, והשריפה הגיעה גם לדירתה.

האם יש קשר בין המציאות לאמנות? במקרה הזה נראה שאפילו ה-iRobot לא היה מסוגל לאסוף את כל האבק והאפר שהותירה אחריה השריפה בחללים השונים. "מסביב לנו הכל נשרף. הדירה שלנו לא נשרפה לגמרי, אבל כל החפצים עלו באש בגדים מיטה מזרון, ותריסי הפלסטיק השרופים מפיצים ריח בלתי נסבל. ההלם מוחלט", היא אומרת.

תערוכה של פרנצ'סקו פיניציו, אוצר: יהושע סימון, מוזיאון בת ים 2015
 

קטעים נוספים

הערב (ד', 30.11) תתקיים שיחה עם האמנית בגלריה של החוג לתקשורת צילומית במכללה האקדמית הדסה ירושלים ובנוסף תתקיים סדנת רגיעה נסיונית בהנחייתן של נטלי לביץ' וחן צרפתי המשלבת את מכשירי הסמארטפון של המשתתפים, הקרנת וידאו וצלילי מחשב. הסדנאות בשעות: 15:00, 17:00, 19:00.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק