הנרות הללו
על שלושה דברים עומד חג החנוכה: חנוכייה, נרות ומשפחה, שהרי בשלושתם מצויה תמצית החוויה של חג החנוכה. הנרות הם כבר מזמן לא מוצר ייחודי לחג החנוכה, למרות שמכירותיהם מוכפלות לקראתו. בשוק תוכלו למצוא נרות מכל הסוגים: ריחניים, מעוצבים, יוקרתיים ומנגנים.
המנהג היהודי העתיק מחייב אותנו להדליק נרות חג בכל ערב מערבי החנוכה. ההדלקה היא בבית, במקום הנראה כלפי חוץ. המהדרין אף ימקמו את החנוכייה בפתח הבית בשל מצוות פרסום הנס. בזמן המשנה והגמרא היו מדליקים את הנרות בפתח הסמוך לרשות הרבים, במקום שכל העוברים והשבים ברחוב יוכלו לראותם. בזמן הגלות, הגויים מנעו מהיהודים להדליק את הנרות בחוץ ומאז נשתרש המנהג להדליקם בתוך הבית.
חנוכה היה ונשאר חג הנרות של ישראל, אלא שאופיו הלך והשתנה במהלך הדורות. אם בעבר היינו משחקים בסביבוני עץ, הרי שכיום קיים מגוון רחב ומשוכלל של סביבונים; כאלה עם אורות, אחרים שמתקפלים, או משנים צבעם ושלל ואריאציות נוספות, גם מגוון נרות החג הלך ועלה פלאים – חלק ממדליקי הנרות המסורתיים אף עברו לשמן ושוק הנרות הדקורטיביים הוכפל בשנים האחרונות והוא יודע בחג פריחה עצומה.
את הנרות כידוע מניחים מצד ימין לשמאל ומתחילים להדליקם משמאל לימין. לפי כלל חז"ל – "כל הפינות שפונים צריכות להיות לצד ימין". ולכן ההדלקה משמאל לימין - כלומר הנר שנדליק ביום הראשון ראשון תמיד יהיה הנר שנדליק אחרון - לאחר היום הראשון. את נרות החג מדליקים כ- 20 דקות לפני צאת הכוכבים, והנר צריך לדלוק בין 30 דקות ל 50 דקות.

מה מסמלים נרות החג:
נר ראשון - מכיל את עקרון התגברות האור מן המעט אל המרובה מן האחד אל השמונה, בבחינת "מעלין בקודש". הנר השני - מאיר את מושג הגבורה, גבורת הציבור וגבורת היחיד גבורת הדורות וגבורת דורנו, בבחינת "על הגבורות". השלישי - עוסק במופלא מאתנו, בדברים היוצאים מגדר הטבע ובמעשי ידי אדם שהם בבחינת "על הניסים". הרביעי - נוגע באור הנראה לעין והנסתר בלב האדם. החמישי - מנסה לבדוק האם החבל המתוח כגבול בין תרבות יוון לתרבות ישראל יכול להוות מיתר המפיק מנגינה ערבה בין "אתונה וירושלים". השישי - מעמיק אל מסירות הנפש, אל המחיר היקר ביותר והאחרון שאדם בוחר לשלם על ייחודו ואמיתו, בבחינת "קידוש השם". השביעי - מאזין לסיפור הנשי שבחג, לאש שבאישה, לגבורתה ולתעצומות נפשה של "בת ישראל" והאחרון חוגג את הזדהותנו, יהודים אזרחי מדינת ישראל עם חירות אבותינו.
בהחלט מוצר אופנתי:
כמדי שנה ולקראת ימי החג מתעוררת לה 'סאגת הקניות' ברכישות מוגברת של נרות חנוכה. שוק הנרות בארץ עבר תהפוכות רבות בשנים האחרונות. בעוד בעבר נשלט השוק על ידי נרות הקודש ונרות הנשמה, כיום הוא נשלט על ידי הנרות הדקורטיביים, הריחניים, המעוצבים והצבעוניים. היקף שוק הנרות הדקורטיביים נאמד בכ – 9 מליון ₪ בשנה, והיקף נרות הקודש, ונרות הזיכרון נאמד בכ – 80 מליון.
בין המגמות שתרמו לגידול פופולאריות הנרות הדקורטיביים הינה תורת הפנג שוואי והמבחר הגדול של נרות מסוגים שונים, בריחות שונים ובשלל מחירים. להערכת מנכ"ל חברת הנרות הוותיקה 'מנורה – עולם הנרות', ישראל שיינר, מכירות חודש החנוכה כפולות ממכירות שאר חודשי השנה, בהם, לטענתו, חברתו מוכרת למעלה מ-200 אלף נרות דקורטיביים. לדבריו כיום נקנים הנרות במהלך כל ימות השנה, מאחר שהם נתפסים כיוצרים אווירה בבית. בניגוד לעבר, אומר שיינר הנרות אינם מוגבלים עוד לצריכה עצמית בלבד והם משמשים גם כמתנות פופולאריות. "הנרות הדקורטיביים הפכו בשנים האחרונות לאביזר עיצובי הכרחי, ולחלק בלתי נפרד מסגנון החיים של כולנו. המגוון הרחב של הנרות: נרות ארומאטיים, נרות ג'ל ועוד, העיצובים השונים, ומגוון הצבעים הרחב מאפשרים לנו ליצור את המראה המבוקש כיד הדמיון הטובה.
גם בני מורן, מנכ"ל רנבי הום קוטור מאמין כי בכל בית ישראלי אפשר למצוא היום כמה נרות דקורטיביים על השולחן בסלון, או מעמד מסוגנן לקטורת, וכי טרנד הנרות אינו נחלתו של חג החנוכה בלבד.
כאשר מדובר ביצירת עיצוב חם ונעים, מאמין מורן כי השילוב בין הצבעים והגוונים, העובי, הגודל וניחוח הנרות, הם המפתח ליצירת האווירה המבוקשת. "בל נשכח שמלבד יופיו ועיצובו המרהיב של הנר, תרומתו לעיצוב וקביעת האווירה בחדר הוא בכך שהנר דולק.
הלהבה הגלויה מפיצה חום ואור רך וענוג היוצר בחדר אווירת שלווה ורוגע" הוא אומר ומוסיף"בשנים האחרונות ניכר שמותגי על רבים נכנסים לעולמות עיצוב חדשים ומציעים ללקוחותיהם קשת רחבה יותר של מוצרים.מותג העל 'מיסוני' לדוגמא מעצב בשנים האחרונות ליין של נרות דקורטיביים. 2 סדרות שונות של נרות המיוצרים בעבודת יד, האחת בשיטת השכבות בסגנון כדורי סריגה והשנייה בחריתות. הסדרות של 'מיסוני' מוצעות במבחר רחב של צבעים וגדלים לבחירת הלקוח ומאפשרות טוויסט משמעותי בחללים בהם בחורים להציב אותם. מותג נוסף שנכנס לעולם הנרות ומציע ליינים של נרות דקורטיביים הוא 'ETRO'. בדומה לכל האביזרים של מותג על זה, גם הנרות מתאפיינים במוטיב הפייזלי שבא לידי ביטוי בשילובי צבעים אינסופיים המכניסים צבע וחיים לבית ומאפשרים לשנות את האווירה בכל פעם מחדש."

את תרבות הנר כמפיץ ריח הביאו לארץ התרמילאים ששבו מהמזרח הרחוק, שם נהוג לעצב את האווירה בחדרים גם בעזרת אור נר עמום בעל ריח מרגיע. נרות דקורטיביים - מתאפיינים בעיצוב מסוגנן במיוחד, כשהצבעים האהובים ביותר על הישראלים הם בורדו ושמנת.
האמריקאים, לעומת זאת, אוהבים נרות לבנים. השוק הישראלי מציע מגוון עצום של נרות דקורטיביים, בעשרות גדלים, משקלים, צורות ומחירים. שוק זה כולל גם את נרות הג'ל השקוף, בתוכם מוטבעים פרחים יבשים. הנרות מגיעים בכוסות ובכלי זכוכית מכל הגדלים והצבעים. ניתן להשיג נרות מסוג זה, מיבוא או מתוצרת מקומית, במגוון מחירים, לפי גודל הנר ומקום הקנייה. והנרות המסורתיים- אשר לקראת החנוכה הופכים למבוקשים מאד. בדרך כלל מדובר בנרות פשוטים למדי, מתוצרת מפעלים מקומיים ותיקים.
שובל של ניחוחות:
מחירו של הנר נקבע הן על פי גודלו ואיכותו והן על פי החומרים ממנו הוא עשוי. תהליך הייצור של הנרות יכול להיות באמצעות "טבילה" או עבודת יד. "טבילה" פירושה שיוצרים את הנר במכונה, ובסוף התהליך טובלים אותו בצבע
אז איך תדעו לרכוש נר איכותי? ישראל שיינר, מנכ"ל חברת הנרות 'מנורה – עולם הנרות' מספק לכם מספר עצות: איכות הנר נקבעת על פי משקלו. מסתבר כי ככל שהנר כבד יותר - הוא גם איכותי יותר, וההסבר לכך נעוץ בעובדה שהשעווה לייצורו נלקחה כנראה מהחלק התחתון של התערובת, הנחשב לאיכותי. אם אתם אוחזים נר שנראה גדול אך משקלו קל יחסית, גם איכותו בהתאם. הנר הכבד יהיה בדרך כלל גם יקר יותר. אם קונים נר ריחני, יש ללכת בעקבות האף והריח. ריח נעים שמדיף הנר, גם כשהוא אינו דולק, מעיד על תמצית ריח איכותית. האף יחוש בתמצית שאינה טבעית ומבוססת על כימיקלים.
אגב, הישראלים זקוקים לריח חריף כדי להירגע - ורצוי וניל, שתופס את המקום הראשון בסדרת הריחות האהודים עלינו. אחריו, במרחק עצום, ניצב לו ריח הקינמון. כדי לשמור על אורך החיים של נרות גדולים במיוחד, מומלץ להדליקם עד 3 שעות בכל פעם ולהניחם בעת הבעירה במקום בטוח, הרחק ממשב רוח או מזגן.