ד"ר הלל וקסלר: זירוז לידה - מתי יש צורך ואיך זה מתבצע?
הלידה היא הליך טבעי שמתרחש עם סיומו של ההיריון. הרב המוחלט של הנשים יולדות באופן טבעי לחלוטין וללא סיבוכים. אלא שלעיתים, עקב צורך רפואי, יש לבצע סיום היריון באמצעות זירוז לידה.
הלידה היא הליך טבעי שמתרחש עם סיומו של ההיריון. הרב המוחלט של הנשים יולדות באופן טבעי לחלוטין וללא סיבוכים.לעיתים, עקב צורך רפואי, יש לבצע סיום היריון באמצעות זירוז לידה.
ד"ר הלל וקסלר, רופא, בעל ניסיון רב ברפואת נשים, בעל מרפאה למעקבי הריון, מיילד ומנתח בחדר הלידה של בית החולים לניאדו, מסביר מהו זירוז לידה, מתי מחליטים לבצע זאת ומהן השיטות השונות הקיימות לשם כך.
דוקטור הלל וקסלר מציין כי בכל פעם שקיימת אינדיקציה

הזירוז מתבצע ב-4 אופנים:
1. סיום ההיריון בניתוח קיסרי יזום.
2. השראת (הפעלת) לידה באמצעות תרופות.
3. הפעלת הלידה באמצעות בלון להרחבת צוואר הרחם או עזרים טכניים אחרים.
4. הפעלת הלידה באמצעות שיטות טבעיות.
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
באופן טבעי הריון נמשך 40 שבועות ובסוף השבוע ה-40 נקבע תאריך לידה משוער (284 יום הריון אצל בני האנוש). לתהליך תחילת הלידה הטבעית קיימים מספר הסברים וככל הנראה כאשר חוברים מנגנונים יחד, מתחיל הליך הלידה הטבעית. בכל פעם שהמצב מכתיב עובדה שמוטב לעובר - לבריאותו, לחיותו ולתקינותו, להיות מחוץ לרחם אימו, בטרם תחילת לידה טבעית, נחשב הדבר לסיום מלאכותי של ההיריון.
דר' הלל וקסלר מציין כי הסיבות לצורך בחילוץ העובר מגוונות:
• מסיבה אימהית – רעלת הריון קשה, ירידת מים מוקדמת ו/או דימום אגב היפרדות שלייה או שליית פתח, סיבות אשר מסכנות את חיי האישה ומצריכות פיתרון הכרחי ומיידי את סיום ההיריון.
• סיבה עוברית – בכל פעם שהישארות העובר ברחם אימו אינה מטיבה עימו ואף מזיקה, כגון עובר קטן מאוד מכפי גילו, היעדר צמיחה תוך רחמית של העובר, מצוקה עוברית ועוד.
בכל פעם שהצורך הוא מיידי, ללא אפשרות להשהיה אפילו לא של מספר שעות, יסתיים ההיריון בחיתוך דופן (ניתוח קיסרי) מיידי. "בכל פעם שאין הוראה לסיום מיידי, ננקטים אמצעי זהירות הלוקחים בחשבון את גיל העובר, מצב היולדת ומצבם המיילדותי ובהתאם לאלו נבחר האמצעי להפעלת הלידה", מסביר דוקטור הלל וקסלר.

ד"ר הלל וקסלר מסביר כי האמצעים תרופתיים העומדים לרשות המטפלים קשורים ל-2 חומרים מרכזיים:
ציטוטק - ממשפחת הפרוסטגלנדינים, אשר כמות מזערית הניטלת או דרך הפה או דרך הנרתיק, מתחילה תהליך התכווצויות של הרחם, קרי צירים, והיולדת נכנסת לתהליך של המשך בלידה טבעי. השימוש בציטוטק נעשה בעיקר כאשר התנאים המיילדותיים רחוקים מלידה טבעית (בישופ סקור פחות מ-3). הטיפול עשוי להיות ממושך ולהתפרש על מספר ימים. "ישנם פרוטוקולים מאוד קשוחים לביצועו תוך כדי ניטור הרחם והעובר. תוצאות השימוש באמצעי זה סבירות ביותר", מסביר ד"ר הלל וקסלר.
אוקסיטוצין (פיטוצין) - האמצעי הנוסף בהזלפת האוקסיטוצין לתוך וריד היולדת, ממינון התחלתי נמוך אשר הולך וגובר עד השריית צירים. שיטה זו יעילה יותר כאשר תעלת הלידה מוכנה יותר ללידה (בישופ סקור מעל 5).
בשתי השיטות האלו משתמשים בשגרה במסגרת חדרי הלידה ובמחלקות להריון בעל סיכון גבוה. מקדם הבטיחות שלהם טוב והתוצאות טובות מאוד.
קיימת דעה רווחת כי שימוש בפיטוצין מהווה מקור לכאבים חזקים הרבה יותר מכאבים של צירים טבעיים. "מניסיון רב אין הדבר כך, הצירים, כואבים וזהים עם פיטוצין או בלי פיטוצין. המקור לדעה הוא שממצב של היעדר כאב כלשהו, עם הזלפת הפיטוצין או נטילת הציטוטק מתחילים כאבים בתדירות צפופה, הנתפסים אצל היולדת ככואבים יותר מאשר לידה רגילה", מציין דוקטור הלל וקסלר.
ניתן לזרז לידה באמצעים מכאניים או טבעיים:
1. בלון להרחבת צוואר הרחם - השיטות המכאניות משתמשות בבלון המוחדר לתוך תעלת צוואר הרחם. כאשר מופעל לחץ על ידי הבלון על הצוואר, הצוואר נפתח ומשתחררים פרוסטגלנדינים המשרים לידה. שיטה זו טובה אף היא במקרים ייחודיים.
2. גירוי פטמות האישה - השיטה הנפוצה ביותר להפעלת הלידה באופן טבעי היא גירוי פטמות האישה אשר גורם להפרשה טבעית של פיטוצין אשר גורם להתכווצויות ותחילת הלידה .
3. קיום יחסי מין - לפני מאות שנים, האינדיאנים מצאו כי קיום יחסים טרם הילידה, משחרר את הפרוסטגלדין שבזרמת הגבר זה עשוי לגרום להתכווצויות המשרות לידה.
4. עיסוי ידני של צוואר הרחם - שיטה נוספת היא עיסוי ידני של צוואר הרחם (על ידי צוות רפואי) אשר גורם אף הוא לשחרור של פרוסטגלדינים אשר משרים לידה.
ד"ר הלל וקסלר מציין כי שיעור הצלחתן של שיטות אלה נמוך יחסית וניתן להשתמש בהן כאשר קיימת הוראה יחסית קלה ולא דחופה לסיום ההיריון. (הצליח - יפה! לא הצליח - גם יפה!). לסיכום, ניתן להשתמש בכל אחת מהשיטות בכל מהלך ההיריון, כאשר יש צורך רפואי לסיים את ההיריון. הצוות הרפואי מהימן ומיומן לבחור את השיטה ההולמת ביותר את המקרה שלפניו.
הכתבה מאת ד"ר הלל וקסלר