
כך תעברו לדיור מוגן: כל השלבים
המעבר לדיור מוגן הוא ייחודי מסוגו בחייו של אדם והוא דורש ליווי מקצועי (משפטי וכלכלי), על מנת למנוע אי הבנות במהלך מגוריו של האדם. עו"ד רקפת שפיים סוקרת את הצעדים שיש לבצע לפני מעבר שכזה

המעבר מבית הפרטי אל דיור מוגן הוא אחד החשובים והמשמעותיים בחיים. במרבית המקרים מדובר כנראה במקום המגורים האחרון של האדם וכזה שיש לתת לו תשומת לב רבה יותר מזו המוקדשת לכל מעבר דירה אחר. הוא מצריך, למשל, חתימת חוזה מיוחד, שהדייר החדש נתקל בו, לראשונה, בחייו וכן הבנה וטיפול בעוד מספר היבטים שיש לתת עליהם את הדעת לפני שבוחרים בסוג הדיור המוגן. עורכת הדין רקפת שפיים (בעלת משרד RMS עורכי דין) מתמחה בהענקת ליווי וייצוג משפטי ייחודי למי שעוברים לדיור מוגן. פרט לטיפול בנושאים המשפטיים והכלכליים הנובעים מן העסקה, עו”ד שפיים מסייעת גם בהתמודדות הכללית (ולעיתים הביורוקרטית) הכרוכה בתקופת המעבר ובניהול ההתקשרות עם בית הדיור המוגן. ליווי נכון מעניק לדיירים הפוטנציאליים תחושת ביטחון במהלך המו"מ מול בית הדיור המוגן.
“ההחלטה לעבור לדיור מוגן אינה מתקבלת ביום אחד”, אומרת עו”ד שפיים, “אנשים מתלבטים לעיתים במשך שנים ועוברים מספר שלבים (מנטליים ופיזיים) עד לקבלת ההחלטה, אם בכלל. לטובת אלה שמתלבטים איך עושים זאת, נפרט כאן את כל הצעדים שיש לבצע לפני שמחליטים לעזוב את הבית ולעבור לדיור מוגן”.
- צורת הדיור ומיקומו של בית הדיור המוגן- האם תרצו לגור ביחידה שהיא צמודת קרקע או שמא אתם טיפוסים של דירה בבניין יחידה בבניין? האם המעבר הוא לאדם יחיד, או שמדובר בבני זוג? כל אלה משמעותיים כבר בשלב הראשון של הבחירה. חשוב לבחון גם עד כמה המגורים הם בקרבת בני משפחה – ילדים, נכדים, אחים ואפילו מכרים וחברים. כל אלו ישפיעו על חייכם ומכאן על החלטתכם.
- אופי הדיירים וסוג האוכלוסייה - רובנו מעדיפים לגור בחברת אנשים הדומים לנו. לעיתים אנחנו מבקשים לגור עם חברים שאנחנו מכירים, אנשים שידברו בשפה שלנו ושתחומי העניין שלנו יהיו דומים. למשל, אם אתם שומרים מצוות או בעלי תחביבים מיוחדים כדאי לברר מראש אם בית הדיור המוגן יתן מענה לצרכים הללו.
- בחירת יחידת המגורים - גם כאן ישנם שיקולים שחשוב לתת עליהם את הדעת. למשל, עד כמה היחידה קרובה למעלית, עד כמה היא קרובה לשטחים הציבוריים במבנה, ובמיוחד לאזורים שבהם יש לדייר עניין, כגון בריכה, אולם הרצאות וכדומה.
- האם ניתן לארח ביחידת הדיור - עד כמה היחידה מרווחת ועד כמה ניתן לאפשר בה אירוח לבני משפחה, ילדים, נכדים או חברים גם ליותר מיום אחד.
- האם בית הדיור המוגן עובר שיפוצים והרחבה - קורה לא אחת שבית הדיור המוגן מרחיב את שטחו, מוסיף מבנים, קומות או עובר שיפוץ כללי. לא תרצו שבמהלך השנתיים הקרובות תמצאו את עצמכם גרים באתר בנייה רועש ומאובק.
- האם המקום מסוגל להכיל גם דיירים עם ירידה ואפילו משמעותית בתפקוד - במהלך השהות בדיור המוגן קורה שחלה ירידה בתפקוד של הדייר. ירידה שאינה הופכת אותו לסיעודי, אך מגבילה את תפקודו. האם בית הדיור המוגן ערוך לאפשרות כזו והאם יש בו פעילויות תומכות למי שעובר ירידה תפקודית? למשל, פעילויות של ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה וכדומה.
- מהן עלויות השירותים השונים הניתנים במקום - מהם השירותים שניתנים כחלק מהחוזה והם ללא תוספת תשלום ומה הם השירותים הנוספים שעבורם נדרש תשלום חודשי נוסף ומה גובהו. את כל אלה צריך לדעת לפני הכניסה ולערוך תחשיב מדויק של עלות המגורים הצפויה. .
- קבלת בטוחות מבית הדיור המוגן - זוהי נקודה שיש לתת לה תשומת לב מיוחדת. נכון להיום אין מענה הולם בחוק ויש לבחון האם ומהי הבטוחה שבית הדיור המוגן מעניק, בין אם זו בטוחה לפי החוק ובין אם זו בטוחה חלופית.
- מהם מקורות ההכנסה לתשלום הפקדון והתשלומים השוטפים לבית הדיור המוגן - האם מדובר בכסף שיגיע ממכירת הבית שאותו עוזב הדייר העתידי? האם הכסף יגיע מהשכרת הנכס? מחסכונות? מעזרה שתגיע מהילדים? לעיתים סבורה המשפחה שמכירת נכס תכניס לה, נניח, 2.5 מיליון שקלים. בפועל מתברר שלא הובאו בחשבון מיסים, היטלים ותשלומים שונים שאיש לא היה מודע להם טרם המכירה, כך שבסופו של דבר נותר בידי הדייר סכום של 2.2 מיליון בלבד. במקרה כזה כל החישובים נטרפים ואין מהיכן להביא את הסכום שחסר. נתונים אלו חשוב לדעת עוד לפני חתימת החוזה ובהתאם לבנות את מסלול ההתקשרות הכספין מול בית הדיור המוגן.בהקשר זה ובהתאם לתוצאות הבדיקה, חשוב לבנות מסלול התקשרות כספי נכון עבור אותו דייר.
- ניסוח החוזה מול בית הדיור המוגן והחתימה עליו - זהו אחד השלבים החשובים ביותר לפני שמחליטים על מעבר. בעת החתימה על החוזה יש לתת תשומת לב לנושאים רבים ומורכבים, על מנת שלא להיות מופתעים בהמשך הדרך . בדרך כלל ההפתעות הן בהיבט הכלכלי ומשמעותן תשלומים נוספים או עלויות שלא הובאו בחשבון. למשל, מה יהיה המנגנון הכלכלי בעת החלפת דירה - בין שמתעורר הצורך לצרף מטפל (עובד זר) שיגור עם הדייר ובין שהדייר יצר קשרי חברות וידידות והוא מבקש להתגורר בזוגיות. באותה מידה עשויה להתעורר שאלה מה קורה אם הדייר מבקש לעבור ליחידה קטנה יותר.

“כל אחד מהתרחישים האלה עשוי לקרות והם אכן קורים”, אומרת עורכת הדין רקפת שפיים, “על מנת להימנע מהפתעות כשיחולו שינויים כאלו ואחרים בחיי הדייר, יש להיערך מראש. מטרת הליווי המשפטי שאנחנו מעניקים למי שעובר לדיור מוגן, היא לתת לדייר את זכות הבחירה ולהעניק לו את הכלים להיערך כלכלית למגורים בדיור מוגן. את הזכות הזו ואת הכלים הללו ניתן לממש רק כשיודעים בדיוק מה הן האלטרנטיבות ועל מה חותמים. כל החלטה שתתקבל תיעשה, לפיכך, בשיקול דעת, עם מבט לעתיד ומתוך כוונה למקסם את ההטבות. חוזה מול בית דיור מוגן לא אמור להיות סטנדרטי. להיפך, הוא אמור להיות אישי ומותאם לצרכיו ורצונותיו של כל דייר.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg