
עיצוב בתים והום סטיילינג: פסח זה הזמן לשינוי
מעצבת הבתים מירב סואד מעניקה טיפים עיצוביים לקראת חג החירות, ומספרת כיצד הופכים את עיצוב הבית וסגנונו מחדש לתהליך יעיל ומהנה, שסופו הגשמת חלומות. מתחילים מחיטוט בבוידעם, מדלגים ליום קניות בין חנויות, ומסיימים בזר פרחים לחיים החדשים של הבית
מה מביא אדם לעסוק בעיצוב בתים ובסגנונם - התחום שצבר בשנים האחרונות תודעה ותאוצה בקרב רוכשי ומשפצי בתים ונקרא הום סטיילינג. ובכן, כמו בכל מקצוע, כל אחד והסיפור שלו. “אני חושבת שאצלי לפחות זה קשור בדנ”א הפרטי שלי; אחד מזיכרונות הילדות המוקדמים והברורים ביותר שלי, מגיל שנתיים, קשור לעיצוב. אני זוכרת שהתעוררתי לילה אחד לתוך המולה ואור גדול ששטף את בבית”, מספרת מירב סואד, “אבי ואמי גררו לסלון, שהיה עד אז ריק כמעט לחלוטין, את הרהיטים החדשים ולמעשה הראשונים שלהם, ואז ראיתי ספה גדולה, שולחן, כורסאות ומנורת שנדליר ענקית על התקרה. אני זוכרת אותם עומדים במרכז הסלון, כשאני בזרועותיהם, מביטים סביב על הבית שנשטף באור גדול ובצבעים עזים של אדום, שחור, חום, ירוק, ואת הורי, שהיו אז זוג עולים צעיר, מביטים סביבם בתחושות סיפוק וגאווה. מעל לכל זכורה לי עד היום תחושת היעתקות הנשימה שלהם, וכנראה שגם שלי. זהו זיכרון הילדות המוקדם ביותר שלי והוא שזור בתחושות ברורות של התרגשות גדולה, שמחה וצבע. אני חושבת שמאותו הרגע, האהבה לעיצוב בתים ולסיגנונם מלווה אותי לאורך כל חיי. בזכות הטעם האישי שלי תמיד נקראתי לסדר, לייעץ ולעצב דירות של חברים ובני משפחה. את לימודי ב”שנקר הנדסאים” סיימתי בהצטיינות בתחום עיצוב הבית והום סטיילינג, ומאז אני עוסקת בתחום זה באהבה ובתשוקה לאין קץ.

עיצוב הבית והלבשתו הם, לפני הכל, שאלה של זהות. מי שמעוניין לחדש את ביתו מבקש להקרין, לעצמו ולאחרים, את עולמו הפנימי, המצוי והרצוי. האתגר העומד בפני המעצב הוא להפיח נשמה בין הקירות, רוח המשקפת את רצונותיו העמוקים של הלקוח, גם אם לא תמיד הוא יודע לבטא אותם במילים ברורות.
“משום כך”, אומרת מירב, “כבר בשיחה הראשונה עם הלקוח חשוב, מעבר להקשבה לבקשותיו ורצונותיו, ללמוד גם מתוך ה”לא” הרבה על ה-“כן”. ההקשבה הרגשית, ולא רק המעשית, היא בסיס השליחות של המעצב.
מה לדעתך היתרון של שירות עיצוב והום סטיילינג לבית?
רכישת דירה או שיפוץ דירה הם ההשקעות הכספיות הגדולות ביותר שאדם עושה בחייו, וליווי אישי של מעצבת יהפוך את השקעה לא רק ליפה יותר אלא גם לפונקציונאלית ונוחה יותר לחיים היום יום. חשוב להבין שמעצבת מביאה איתה ראייה מקצועית המאפשרת לבחון פתרונות אחסון חכמים, תכנון מדויק של המטבח, תאורה נכונה, ניצול נכון של חלל הבית (קריטי ביותר בדירות קטנות). מעבר לכך, מעצבת גם דואגת לעבודות השיפוץ בבית ומבטיחה שעבודות אלו יבוצעו ע”י אנשי מקצוע איכותיים והוגנים. במילים אחרות, מדובר בהחלטות חשובות שבהחלט משפיעות על איכות החיים בדירה למשך שנים רבות.

ואיך את מצליחה ללמוד על נפשו של אדם מתך עיצוב ביתו?
“תהלך העבודה שלי הוא בעצם דו שיח מתמשך ובגובה העיניים עם הלקוחות שלי. אני לא מכתיבה את טעמי האישי, אלא עוזרת ללקוחותיי לדייק את הטעמים והחלומות שלהם, תוך דיוק בבחירות נכונות המשלבות בין שפה ויזואלית ברורה ובין צרכים פונקציונאלים של חיי היום יום, ואני אסביר: לעתים יש במשפחה ילדים קטנים או גדולים ולעתים לא, יש שמרבים לארח ויש מי שחשוב להם במיוחד האירוח בחגים. מובן שצרכים ורצונות אלה אינם סותרים, והמטרה היא לשלבם באופן אידאלי. אני, כמעצבת, מביאה איתי את “ארגז הכלים” שלי, שכולל ידע מקצועי, טעם אישי, הכרת טרנדים וסגנונות עיצוב שונים בארץ ובחו”ל וקשרים עם אנשי מקצוע מתחומי העיצוב השונים.

איך זה קורה בפועל?
“כבר בשלב הראשון מתחילים בעבודה מעשית. חשוב להבין מה מעוניינים הלקוחות להשאיר בביתם, ולבחון לעומק מה כן יש ברשותם: אוספים, תחביבים, תמונות, מטמונים חבויים בבוידעם. כך, למשל, באחד הבתים שעיצבתי, בקיבוץ כפר מנחם, ניגשנו להציץ במחסן שכולו ג’אנק המיועד להשלכה והנה התגלה בפנינו שטיח ישן ומאובק, בן כמאה ועשרים שנה, שהגיע עם הסבתא מטורקיה. החלטנו לשלוח את השטיח לניקוי, וכשחזר נדהמו בעלי הבית לגלות יצירת מופת יפהפייה. השטיח הפך השראה לעיצוב הבית כולו; שילוב של צבעים חמים ואווירה נינוחה, המחברים את הבית לטבע שסביבו ואל המורשת המשפחתית “.
ואז מגיע שלב השופינג.
לאחר שהתגבש הרעיון העיצובי, יוצאים לדרך. רכישת הריהוט, גופי התאורה, פרטי טקסטיל ועוד, נתפשים לרוב כמשימה מאתגרת עבור מרבית האנשים הבוחרים לעשות זאת באופן עצמאי. הלקוח העצמאי מכתת רגליו בין שלל רשתות וחנויות, מוצף בשפע חזותי רב ובהצעות בטווחי מחיר שונים. לעתים, מתח רב מלווה את מסעי הקניות, ולא פעם חוזרים לבסוף הביתה עם ספה של “פשרה”. די לעבור בבית דירות ישראלי אחד כדי למצוא קווי דמיון אינסופיים בין דירה אחת לאחרת.
וכאן מירב סואד נכנסת לתמונה: “לאחר שהחלטנו על אופיו הרצוי של הבית, הגדרנו סגנון ומטרות, אנו יוצאים במשותף למספר ימי קניות מרוכזים, עם רשימה מוגדרת מראש. אלו ימים החוסכים זמן יקר ללקוחות, אנרגיה וכסף. תפקידי כמעצבת, המכירה היטב את השוק, ללוות את בעלי הבית למספר חנויות וגלריות, בהן ההיצע רלוונטי לפרויקט והמחירים תואמים את התקציב שהוגדר מראש. כאן גם המקום לאפשר להם להעז יותר בבחירה, בסגנון, בצבע, בטקסטורה. שהרי, מי שלוקח מעצב, מבקש את הייחודיות ואינו רוצה בית כמו אצל השכנים… זוג עיניים שלישי, מקצועי ומנוסה, מסיר לרוב את הלבטים והפחד מבחירות שאינן מדויקות. כך שבמספר ימי קניות ממוקדי מטרה, שאורכו של יום כזה כארבע – חמש שעות, אפשר לבחור בהצלחה את כל הנדרש לעיצוב הבית, החל מריהוט וגופי תאורה, דרך איתור בדי ריפוד וטקסטיל משלים לבית, בחירת חיפויים לרצפה או לקירות, כגון – טפטים, לשלב כראוי בין צבעים וטקסטורות, ולעתים גם להיתקל בפריטים שלא היו בתכנון אך מלהיבים את בעלי הבית. כך הולך ונרקם, בתנופה אחת, בית החלומות על כל אגפיו ורבדיו”.

שטיח כן או לא?
“יש הטוענים כי שטיח אינו נדרש במדינה חמה כשלנו. דעתי, בדרך כלל, שונה. לרוב הבית אינו חם גם בחודשי הקיץ בזכות המזגן, ולשטיח יתרונות חשובים במראה הבית. ראשית, השטיח הוא מעיין במה לעיצוב כולו. העין נמשכת לסדר, והשטיח מבטיח בסיס למראה מסודר.שטיח מגדיר את איזור האירוח בסלון, בעיקר בחללים פתוחים כמו הסלון או פינת האוכל. השטיח משווה חזות של כבוד לאזור הישיבה וצבעיו כמו נפלטים אל חלל החדר כולו. במהלך העיצוב רצוי להתחיל בבחירת השטיח ולטפס בהדרגה מעלה עד לתקרה.
ומה עם ווילונות וכריות?
“גם לווילונות יש חשיבות גדולה. בארץ שטופת שמש ואור, בה מתבקשים חלונות גדולים המאפשרים לחוץ להיכנס לבית פנימה, מאפשרים הווילונות מיסוך לפי בחירה ברגעים הנכונים. הווילון מרכך את מראה הבית, מוסיף לו אלגנטיות ועידון.
כריות, על הספה או בחדרי השינה, הן האלמנט הקל והזריז ביותר לסגנן ולהלביש את הבית. הן מוסיפות לו צבע ואופי, משקפות מצב רוח נתון, והחלפת הכיסוי שלהן מאפשרת לשנות תוך רגעים ספורים את תמונת וניחוח החדר כולו”.
התאורה דורשת התייחסות מיוחדת.
“תחום התאורה צבר תאוצה גדולה בשנים האחרונות ולרשותנו עומד מגוון רחב של סגנונות לגופי תאורה ולזרימת האור. ראשית, יש להחליט מהי כמות האור המלאכותי המבוקשת בכל אגף בבית. אחר כך נוכל לבחור בין גופי תאורה שונים. תאורה צמודת-קיר מדגישה יותר את האווירה אך מקלה פחות על הקריאה. תאורה רכה, רומנטית, נעימה, אמורה להוות ליווי לתאורה המרכזית, כתכשיט לקיר. יחד נבנה מערכת תאורה יעילה וגם יפה, עם אפשרות לשלב בין מודרני ועתיק, הכל, כתמיד, בהתאם לרצון הלקוחות ולסגנון הנבחר לבית. גם פה יש לדייק בשפה העיצובית.
מניסיונך, איזה צבעים הישראלים אוהבים?
“מרבית הישראלים מעדיפים את הלבן, הבטוח, שמסתדר עם הכל, ולכל היותר יבחרו בגוונים של בז’ או אפור. החשש המובן הוא מפני צעקנות יתרה, ואליו מצטרפת האמירה הידועה לפיה ‘צבע מקטין את החלל’. למען האמת, אין מה לחשוש: בארץ שטופת שמש כשלנו אין לכך כמעט כל השפעה.
“הגישה העיצובית שלי דוגלת במעט יותר תעוזה, יצירתיות ומעוף. אני דוגלת בצבעוניות, במיקום ובמינון הנכון. צבע מקנה תחושות של אופטימיות ושמחה, אופי ואמירה אישית. גם טפטים, אגב, חזרו להיות מוצר אופנתי ומעניין. בניגוד לעבר, לא נהוג לעטוף את ארבעת הקירות בטפט אחיד, אלא לייצר ‘קיר כוח’ בעל צבע מודגש, כשהקירות האחרים זוכים לצבעים בהירים ומתונים יותר.
כמה זמן את מלווה לקוח עד שהבית מעוצב?
“תהליך העיצוב - מפגישות ההכנה דרך ימי הקניה ועד השיפוץ, הריהוט והצביעה - גם בבתים גדולים, אמור להסתיים לכל היותר תוך חודש ומחצה. סדר הדברים ידוע מראש: מועדי הקניה, תאריכי העבודה של אנשי השיפוצים, הנגרות והצביעה. בית שמגשים את ציפיות הדיירים, אינו רק חלומם, אלא גם חלומי. זר הפרחים המוענק לדיירי הבית המחודש, הוא כזר הניתן לאישה היולדת. חיים חדשים באים לעולם”.

מעצבת בתים בהום סטיילינג שנה חמישית, עצמאית
כן, גם אחרי חמש שנים כעצמאית בתחום עיצוב בתים והום סטיילינג, מירב עדיין מתרגשת לראות את פניהם המתרגשות של הלקוחות המרוצים. “הרגע הזה בו נשימתם נעתקת למראה התוצאה, מחזיר אותי תמיד לאותו היום בילדותי המוקדמת. אחרי הכל, שינוי וחידוש מראה הבית משפיע לטובה לא רק על הלך הרוחות בבית, אלא שלדעתי גם משפר את איכות החיים ומעצים את תחושת השפע בחיינו”.
לפרטים נוספים- www.meravp.com
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg