
חוק FATCA: על זרועו הארוכה של הדוד סם
למעלה מ-300 אלף תושבים בישראל נדרשים להגיש מדי שנה דיווח לרשויות המס האמריקאיות על חשבונותיהם הפיננסיים מחוץ לארה"ב. החייבים בדיווח הם אזרחים אמריקאים ובעלי מעמד של תושבי קבע (Green Cards). כמה מהם מודעים לכך שעליהם לשלם מסים לרשות המסים האמריקאית?
זרועו הארוכה של הדוד סם
חובת תשלום המסים האמריקאים חלה על כל ישות אמריקאית, בין אם מדובר באדם פרטי או בחברה, ובין אם הוא מתגורר בארה”ב או כאן, בארצנו הקטנטונת. לא רק זאת, בשנות השבעים של המאה הקודמת נקבע כי אמריקאים המחזיקים בחשבונות פיננסיים מחוץ לארה”ב נדרשים למלא מדי שנה דיווח שנתי למשרד האוצר האמריקאי בדבר חשבונותיהם. דוח זה נקרא FBAR. גם אם מעולם לא עבדת בארה”ב וגרת שם רק בילדותך, ואפילו אם נולדת בישראל וקיבלת את האזרחות ב’ירושה’ מהוריך, חלה עליך חובת דיווח.

אך אם במשך שנים אזרחים אמריקאים ובעלי Green Card לא הכירו כלל את דוח FBAR ולא העלו על דעתם כי חלה עליהם חובת דיווח לדוד מאמריקה, בשנים האחרונות חלה תפנית בעלילה. בשנת 2010 נחקק בקונגרס האמריקאי חוק ה-FATCA: Foreign Account Tax Compliance Act. חוק זה נחקק במטרה למנוע מתושבי ארצות הברית המנהלים חשבונות מחוץ למדינה להתחמק מתשלומי המסים. בעצם, החוק מחייב גופים פיננסים (כמו בנקים, חברות ביטוח, חברות השקעה או כל ישות כלכלית שמנהלת ומרכזת את הכספים שלך) לבצע בדיקה עבור החשבונות הקיימים אצלם ולזהות את בעלי החשבונות האמריקאים. לאחר מכן עליהם להעביר את המידע הפיננסי אודות החשבון לרשויות המס האמריקאיות (ה-IRS). ולכן, גם אם מעולם לא שמעת על חובת הדיווח ולא ידעת שעליך לדווח על החשבונות שלך לרשות המסים האמריקאית, כדאי לך מאוד להתחיל ולהיכנס לעניינים. חוק ה-FATCA אומנם לא מחייב אותך אלא את הגופים הפיננסיים, אך יש להם עניין לאתר את החשבונות הרלוונטיים שכן גופים שלא יצייתו לחוק זה יהיו כפופים לעונש - ניכוי 30% מכל תשואה ממקור הכנסה אמריקאי שהובא אליהם.
בעקבות החוק הוחלט בשנת 2014 לקדם הסכם בין ארה”ב לישראל בנוגע לאופן העברת המידע לרשויות המס האמריקאיות. העברת המידע יכולה להיעשות בשתי דרכים: באופן ישיר בין המוסדות הפיננסיים לרשות המסים האמריקאית או דרך רשות המסים הישראלית. במו”מ נקבע כי העברת המידע תעשה דרך רשות המסים הישראלית.
אז מה קורה עכשיו?
בחודש אוגוסט 2016 אושרה בוועדת הכספים תקנות המסדירות את יישום חוק ה-FATCA. התקנות אילצו את הבנקים והגופים הפיננסים האחרים בישראל לאתר את כל בעלי חשבונות הבנק שלהם שהינם בעלי אזרחות אמריקאית או Green Cards ולהעביר לרשות המסים את המידע הפיננסי אודותיהם שנוגע לשנים 2014 ו-2015 ואת כל זה הם נאלצו לעשות בזמן קצר מאוד. לאחר קבלת החומר העבירה רשות המיסים הישראלית את החומרים לרשות המסים האמריקאית.
זו הסיבה אגב שבשנים האחרונות מוסדות פיננסים רבים מבקשים להחתים את לקוחותיהם האמריקאים על טופס W9, טופס דיווח הכולל שם, כתובת ופרטי זיהוי של משלם המסים. באמצעות טופס זה המוסדות הפיננסים יכולים לאתר בקלות את החשבונות הרלוונטיים עבור יישום הסכמי ה-FATCA.
ישנם מספר גופים הזכאים לפטורים מתקנות אלו בניהם גופים המנהלי כספי גמל ופנסיה, גופים המנהלים פיקדונות בעלי ערך נמוך מ-50,000 דולר וכיוצא בזה.
הדיווח השנתי הראשון נעשה בספטמבר 2016, ומתוכנן להיות מדווח כל שנה עם יותר ויותר אינפורמציה.
רגע, חלה עלי חוות דיווח! מה אני עושה?
אז לפני שתגיע אליכם פניה מרשויות המס האמריקאיות, עם כל מיני דרישות לא נעימות ואיומים בחקירה מצד ה-IRS, אפשר להקדים תרופה למכה ולהגיש את כל הדוחות הרלוונטיים. אזרחים אמריקאים ובעלי Green Card נדרשים להגיש דוח שנתי על הכנסותיהם ודוחות על נכסים פיננסיים מחוץ לארה”ב כמו חשבונות בנק, קרנות פנסיה והשתלמות, ביטוחי מנהלים ואחזקה בחברות.
איך משיגים את כל הדוחות האלו, מה צריך למלא והיכן? אל דאגה. בירוקרטיה יכולה להיות מאוד מאיימת אבל חשוב לזכור שיש מי שהוכשר כדי לטפל בכל הטפסים והדוחות שאנחנו כל כך לא אוהבים אפשר לפנות למי שהט?פ?ס?ת הזו זורמת בעורקיהם - רואי חשבון שמתמחים בדיוק בזה - הכנת דוחות שנתיים לרשויות המס האמריקאיות. מכיוון שדיווח לרשויות המס חייב להיעשות בצורה מדויקת, כדאי לבדוק היטב לאן אתם מעבירים את האחריות.
ב-MASAMERICA תוכלו לקבל מענה מקצועי ויעיל על ידי צוות בעל ניסיון רב בראיית חשבון ועריכת דין בישראל ובארצות הברית ובעל רישיונות מקצועיים אמריקאים. תנו לאנשי המקצוע המוסמכים לכך והטובים ביותר לטפל בדוחות המס שלכם. השאירו פרטים כאן ואחד מאנשי הצוות שלנו יצור אתכם קשר בהקדם.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg