ד"ר סאמר מחולה: איך לטפל בפגיעה בגיד מכופף?

פגיעות בגידים מכופפים יכולות לקרות לכל אחד בזמן פעילות גופנית, או כשמבצעים מטלות בעבודה ובבית. התוצאה של פגיעות אלו היא חוסר יכולת לכופף את האצבע, ובמקרים אלו יש לפנות מהר לטיפול רפואי המתחיל בניתוח תפירה ומגיע עד השתלת גיד

בשיתוף ברק רום | 05/06/2017 01:47
תגיות:

מידע בנושא מביא בפנינו ד”ר סאמר מחולה, אורתופד מומחה ומבכירי המומחים בארץ בכירורגיה של כף היד. כיום משמש ד”ר מחולה בתור רופא בכיר במחלקת האורתופדיה של בית חולים כרמל, וכמו כן מבצע אבחון ראשוני במרפאת מומחים בחיפה, וניתוחים פרטיים בבית חולים אלישע.

 

שלום לך ד”ר מחולה, מהם בעצם גידים מכופפים?

השם של הגידים המכופפים נובע מהתפקיד שלהם, כלומר לכופף את האצבעות. בכל אצבע ישנם שני גידים מכופפים – אחד מהם שטחי ותפקידו לכופף מפרק בין גלילי מקורב, ושני שנקרא מכופף עמוק תפקידו לכופף מפרק בין גלילי מרוחק. קבוצת הגידים הזו בכללותה מצויה בחלק הכפי של הכף ועוברת יחד עם העצב המדיאני בתעלה הקרפאלית. יש לציין כי באגודל קיים רק מכופף אחד.

וכיצד נגרמות פגיעות בגידים?

על פי רוב הגידים נקרעים עקב פציעה בכף היד או באצבעות, למשל מסכין או מחפץ חד אחר שחודר דרך העור אל הרקמה העמוקה יותר. כמו כן, קרעים בגידים המכופפים יכולים להיווצר בעת פעילות ספורטיבית כשיש יישור יתר של אצבע.

מהם תסמיני הפגיעה?

כשגיד מכופף נקרע אי אפשר לכופף את האצבע שנפגעה והיא מצויה בעמדת יישור יחסית לאצבעות האחרות. בעת בדיקת רופא חשוב לבודד כל מפרק ולבחון את תפקודם של הגיד המכופף השטחי והעמוק באופן בנפרד: אם ישנו חתך באזור מסוים של האצבע, למשל מעל לגליל האמצעי, ואי אפשר לכופף מפרק בין גלילי מרוחק, זהו קרע בודד בגיד מכופף עמוק, וכן הלאה. נקודה חשובה נוספת היא שבעת בדיקת מטופל עם חשד לקרע יש לעשות בדיקת תחושה משני צידי האצבע לאבחון נזק לעצב תחושתי כחלק מהפציעה.

האם קיים עיתוי אופטימאלי לניתוח?

אם אובחן קרע בגיד מכופף או בגידים מכופפים קיימת חשיבות לזמן העובר מעת הפציעה, כשהעיתוי האופטימאלי לביצוע ניתוח הינו עד 10 - 14 יום מהפגיעה. זאת מפני שככול שחולף הזמן כך מתכווץ השריר ותהיה בעיה למשוך את הגיד למקומו. מעבר לכך, ככל שהזמן עובר נפגעת יותר גם אספקת הדם לגיד. נקודה חשובה נוספת היא שבטרם הניתוח חשוב להסביר למטופל על הצורך בהרחבה של החתך הניתוחי פרוקסימאלית, מפני שהגיד בורח אחרי החתך בדומה לגומייה שנחתכת ומתכווצת.

אילו טכניקות טיפוליות קיימות?

מן הבחינה הטיפולית מהווה ניתוח תפירת גיד את הפתרון האפקטיבי ביותר, וקיימות טכניקות שונות לתפירה המיועדות לחיזוק התפר ולמניעה של קרע חוזר. חוזקו של התפר בסיכומו של דבר תלוי בכמות התפרים שיעברו דרך הגיד, ומכאן שהטכניקה המקובלת כיום הינה תפירת הגיד עם חוט ניילון שעובר דרך הגיד שלוש פעמים. הניתוח עצמו מתבצע דרך חשיפת הגידים המכופפים בחלק הכפי, זיהויו של הקרע ותפירתו.

ומהו תהליך השיקום אחרי הניתוח?

אחרי הניתוח נמצא המטופל עם סד גבס בכיפוף אצבעות למניעה של מתיחות על התפר, מה שאומר שהגידים המכופפים מצויים במנח כיפוף והינם רפויים. לאחר מכן מחליפים את הסד בסד פלסטי והמטופל מקבל הדרכה ממרפאות בעיסוק להפעלת אצבעות פסיבית כדי למנוע הידבקויות. יש לומר כי הידבקות היא הסיבוך הכי שכיח אחרי תפירת גידים, וסיבוכים אחרים כמו קרע חוזר או זיהום באזור הניתוח פחות נפוצים. על כל פנים, הקיבוע בסד מגן אורך כחודש ומבוצע תחת השגחה של המרפאות בעיסוק, כשבהמשך מתחיל המטופל בהפעלת אצבעות אקטיבית לשיפור טווחי התנועה.

ד”ר מחולה, לסיום – מהם המצבים שדורשים השתלת גיד?

אם אובחן הקרע יותר מאוחר משישה עד 8 שבועות אחרי הפציעה, תפירה ראשונית של הגיד אמנם אפשרית אבל פחות אפקטיבית, ועל כן תבוא המלצה לניתוח העברת גיד מאצבע אחרת אל האצבע שנפגעה. בשלב מאוחר יותר הניתוח יבוצע בשני שלבים: שלב ראשון הינו השתלת סיליקון לבניית תעלה לגיד, ושני הינו העברה של גיד לאצבע. לרוב, אחרי תפירת גיד יש תוצאות טובות מאוד והמטופל חוזר לתפקוד מלא בשיקום של שמונה שבועות או יותר. ואולם, התוצאות טובות יותר כשמבצעים תפירת גיד בודד לאצבע. כשתופרים שני גידים לאותה אצבע יתקבלו תוצאות פחות טובות יחסית, בגין התפתחות הידבקויות באזור.

ד”ר סאמר מחולה הינו אורתופד מומחה, רופא בכיר במחלקה האורתופדית של המרכז הרפואי “כרמל“. בנוסף, מקבל מטופלים במרפאת מומחים פרטית בחיפה, ומבצע ניתוחים פרטיים בבית החולים “אלישע”.

כמו כן, ד”ר מחולה מנהל את פורום אורטופדיית כף היד באתר המרכז הרפואי כרמל ועונה בו על שאלות הגולשים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

המומלצים