להקדים תרופה למכה: כל מה שצריך לדעת על ממוגרפיה

מרגישה תחושה מוזרה באזור השדיים? גילית גודש חשוד בשד שלא נעלם גם לאחר המחזור? לא להיכנס לפאניקה: תסמינים האלה, כל אחד בנפרד או אף כולם ביחד, אינם בהכרח מעידים על ההתפתחות של סרטן השד

בשיתוף ברק רום | 21/06/2017 12:53
תגיות:

ובכן, יקירתי, אנחנו יודעים שאת מאוד עמוסה, והימים שלך מלאים עד אפס מקום, אך כדי להרגיע את הפחדים (במקרה הטוב), או לא לפספס את נקודת הזמן הקריטית (במקרה הפחות טוב), כדאי לך לדאוג להגיע לרופא המשפחה, ויפה שעה אחת קודם. לאחר בדיקה רפואית פשוטה שיערוך לך הרופא, תדעי מה יהיה צעדך הבא: חזרה לשגרת החיים, או לקביעת תור לבדיקת ממוגרפיה - פרוצדורה לא פולשנית לאבחון סרטן השד, המתבצעת בעזרת צילום רנטגן, והיא זאת שתבטל או תאשר את החשדות לגבי מצבך.

בדיקת ממוגרפיה: לא מפחיד כמו שזה נשמע

למעשה, בדיקת ממוגרפיה מיועדת לא רק לנשים שהתגלו אצלן סימנים מחשידים. ממוגרפיה מתבצעת גם כבדיקת סקר (ללא סימנים מקדימות) עבור נשים ששייכות לקבוצת סיכון להתפתחות המחלה: בנות 50 ומעלה (פעם בשנתיים), נשים  שמקרי המחלה אובחנו אצל בנות משפחותיהן מדרגה ראשונה או נשים אשר סבלו בעבר מסוגי גידולים אחרים. חשוב לציין שבישראל בדיקות ממוגרפיה, (כולל בדיקות סקר) ברוב המקרים ממונות על ידי קופות החולים.

הבדיקה מתבצעת על ידי צילום שדיים בעזרת קרני רנטגן במינונים נמוכים, אשר יוצרים תמונת הדמיה של רקמות השד. לרוב, הבדיקה נערכת כשבוע לאחר סיום המחזור - זמן שבו השינויים ההורמונליים גורמים לרגישות גבוהה בגוף הנשי.  תהליך הבדיקה נמשך כ-30 דקות ובמהלכה מצולם כל שד משתי זוויות: למעלה למעטה ובאלכסון. הפרוצדורה אמנם לא דורשת הרדמה, אך היא איננה נעימה: כדי למנוע תזוזה של השדיים ולאפשר גישה מלאה לרקמה, מניחים את השד על המשטח ולוחצים עליו מלמעלה על ידי לוח פלסטיק שקוף. כדי למנוע תחושה של לחץ, ניתן לקחת כדור נגד כאבים כשעה לפני הבדיקה.

בדיקת ממוגרפיה: סיכונים ותופעת ליווי

כמו בכל סוג של צילום רנטגן, בבדיקת ממוגרפיה נוצרת חשיפה לקרינה במינון נמוך. ככלל, קרינת רנטגן אינה נחשבת למסוכנת, אך בכל זאת קיים בה פוטנציאל לגרום להגדלת הסיכוי להתפתחות גידולים סרטניים בעתיד. לכן, השיקול האם לבצע את הבדיקה תלוי ביחס שבין הנזק הפוטנציאלי לתועלת המידית.

אחת התופעות “הבעייתיות” שמאפיינות את בדיקת הסקר של ממוגרפיה נקראת “אבחון יתר” - זיהוי ואיתור גידולים שאינם יתפתחו לסרטן השד ולמעשה אינם מסוכנים. ואולם, הבדיקה אינה מאפשרת מדידה של פוטנציאל הסכנה של הגידול שנמצא. על כך, כל גידול שאותר על ידי הבדיקה יטופל באופן שווה.

בדיקת ממוגרפיה - מידע נוסף

בדיקת ממוגרפיה דיגיטלית - מידע נוסף

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

המומלצים

עוד ב''בהמומחים''