האם אתר האינטרנט שלכם מונגש לבעלי מוגבלויות?

החל מינואר 2017 החוק מחייב הנגשת אתרים באינטרנט לבעלי מוגבלויות. אתי קלדרון, גרפיקאית ומעצבת, מספרת על הצורך החדש, על אופן הנגשת מסמכי P.D.F ללקויי ראייה, על היתרונות העסקיים שבכך וגם על הפן החוקי

בשיתוף ברק רום | 05/07/2017 09:34
תגיות:

המודעות לחשיבותה של נגישות עבור אנשים עם מוגבלויות ועם צרכים מיוחדים הולכת ומחלחלת אל התודעה הציבורית. החל משנת 2006 היא אף מעוגנת בחוקי המדינה, המחייבים הסדרי נגישות במוסדות ממשלתיים ובמבני ציבור, לצד סנקציות על מי שטרם הנגישו את המרחב שלהם. גם המגזר הפרטי יישר קו עם הדרישה ושירותי נכים, חניות נכים, מעליות ורמפות משופעות הם היום חלק בלתי נפרד מהמרחב הציבורי - בבתי קולנוע, תיאטראות, מרכזי קניות, בתי קפה ומסעדות.

החל מהשנה, למעשה מתחילת 2017, התרחבה הדרישה להנגשה והיא כוללת גם את רשת האינטרנט. המחוקק הכיר בכך שהרשת הפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו ואנו נזקקים לה כדבר יום ביומו, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר באנשים עם מוגבלויות, המהווים כ-15 אחוזים מהאוכלוסייה.

יש מגוון גדול של מוגבלויות הדורשות התאמה של אתרי אינטרנט, בעיקר כל מוגבלויות הראייה, החל מעיוורון מוחלט ועבור דרך קשת שלמה של לקויות ראייה ואפילו עיוורון צבעים. ישנן גם מוגבלויות פיזיות, בהפעלת מקלדת או עכבר, לקויות שמיעה, בעיות בהבנה ובקריאה, רתיעה מטכנולוגיה ועוד. עבור כל אלה הנגשת אתרי אינטרנט היא צורך ממשי, כשם שהדבר קורה פיזית במרחב הציבורי.

גם מההיבט העסקי הנגשת אתר ברשת היא מתחייבת. מדובר בנתח שוק משמעותי של לקוחות פוטנציאליים, שרק לאחרונה מתאפשרת להם גישה לאתרים המסחריים. הם מגדילים את נפח הגלישה באתר ואף משפרים את חשיפתו במנועי החיפוש. מעבר לזה, אתר שלא ימלא אחר דרישות הנגישות של החוק, יהיה חשוף לתביעה. נציין שכרגע לא ברור, גם מבחינת החוק, מה יהווה מתן של מאה אחוזי נגישות, עבור כל מי שמתקשים בתפעול האתר. המערכת לומדת את הבעיות, נותנת להם פתרונות והנושא מצוי בלמידה תוך כדי תנועה.

לחצו כאן כדי לשמוע pdf מונגש
לחצו כאן כדי לשמוע pdf מונגש

כבר היום ניתן למצוא באתרים רבים - בצד שמאל של המסך - דמות איש בתוך ריבוע כחול, המעידה על נגישות האתר לבעלי מוגבלויות והקלה בהנגשת מסמכים. לחיצה עליו מאפשרת שליטה בגודל האותיות, במידת הבהירות, בהדגשת הקישורים ועוד. אלא שהשירות הזה נותן מענה לכ-70 אחוזים מהבעיות ועדיין לא מייצר פיתרון לכל בעלי מוגבלויות הראייה, ובעיקר לעיוורים בדרגות שונות, עד לעיוורון מוחלט. על מנת לשפר עוד את נגישות האתר ואת הנגשת המסמכים, במיוחד לעיוורים, יש להפוך את המסמכים ואת הטקסטים השונים באתר לכאלה שניתן יהיה “לשמוע” אותם בקול.

פנינו לאתי קלדרון, בעלת סטודיו לעיצוב ומומחית למיתוג, על מנת לקבל מושג איך ניתן להנגיש  מסמכי P.D.F לבעלי מוגבלויות.

“אתרים רבים כבר שילבו את תפריט ההנגשה, זה עם תמונת האיש הכחול”, אומרת קלדרון, “אך בכך אין די. על מנת לאפשר לכל בעלי לקויות הראייה – ובמיוחד לעיוורים מוחלטים – להתנהל באתר, יש להנגיש עבורם את המסמכים, כולל קבצים שאותם ניתן להוריד, כגון קבצי וורד, קבצי P.D.F ומצגות שונות”.

איך בפועל הדבר נעשה?

“אני מקבלת את מסמך ה-P.D.F ובעצם מקודדת אותו כך שתוכנות ה”קריאה” של העיוורים תוכלנה לפענח אותו ולהקריא להם אותו בקול רם (התוכנות הנפוצות שקוראות מסך הן ג’וז, קוברה ו-NVDA).  כאשר מסמך ה-P.D.F מונגש, בעזרת איפיונים שיזהו כותרת, כותרת משנה וטקסטים, יוכל העיוור לשמוע את תוכנו, לדלג מהכותרת לטקסט או לעבור ולקרוא רק את הכותרות ולבחור אם להמשיך ולשמוע גם את הטקסט. באותו אופן, לאחר שהמסמך מונגש, תוכל התוכנה שלו גם לזהות תמונות ולתאר את מה שיש בהן, לזהות קישורים ולתווך את התוכן בצורת מלל בקול רם”.

מי יכול להנגיש מסמכי P.D.F?

“כחלק מהשירותים שהמשרד שלנו נותן ללקוחות - שירותי עיצוב ומיתוג - נוספה כעת גם  הנגשת מסמכי P.D.F, לכל הטקסטים שאותם יבקשו הלקוחות להנגיש באתרים שלהם. ניתן לבצע התאמה כזו גם בחומרים הנשלחים ללקוחות במייל - אפשר להנגיש כך מסמכים, מגזינים, מבצעים וכל חומר שעובר במייל כקובץ P.D.F. הטכנולוגיה הזו תקל מאוד על אירגונים ועמותות שעובדים עם עיוורים ולקויי ראייה ותקל את העברת החומר ועל הנגשתו. על מנת להתרשם איך קובץ שעבר הנגשה נשמע, אפשר להיכנס לדוגמא המצורפת כאן ולקבל מושג איך זה עובד“.

לאתר הסטודיו לחצו כאן

 

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

המומלצים

עוד ב''בהמומחים''