ד"ר דרור רובינסון: טיפול פרוביוטי גורם להורדת מתח ושיפור הזיכרון

האם ידעתם שכאשר רמת הפרוביוטיקה בגופכם יורדת - מופיעה הפרעת זיכרון? כל מה שלא ידעתם על פרוביוטיקה

בשיתוף ברק רום | 13/08/2017 11:25
תגיות:

קיים מגוון מבלבל של זני חיידקים ‘טובים’, כפי שאנחנו נוהגים לקרוא להם. יש לפחות אלף סוגים כאלו במעי של בני האדם מסביר ד”ר דרור רובינסון, מומחה לאורתופדיה וכירורגיה אורתופדית, מנהל יחידת מחקר ומרפאת כף רגל מרכז רפואי רבין - בית חולים השרון.  התרומה שלהם הינה לעיכול, ספיגת חומרי מזון ושפור התפקוד החיסוני.  מבין כל הסוגים הרבים, נראה כי ישנם סוגים בעלי חשיבות גדולה יותר הקרויים זני מפתח. זני מפתח אלו אינם רוב החיידקים במעי אך בהעדרם יגרם נזק תפקודי משמעותי.
רוב זני המפתח הינם מסוג ביפידובקטריה או לקטובצילי (המצוי ביוגורט).

ד"ר דרור רובינסון
ד"ר דרור רובינסון

זני מפתח אלו פועלים במקומות שונים.  בזמן שהביפידובקטריה חשובים במעי הגס, הלקטובצילוס חשוב בעיקר במעי הדק.

אחד החשובים שבהם הינו ביפידובקטריום לקטיס, מוסיף ד”ר דרור רובינסון. סוג זה מעורב הדוקות בפיתוח יכולות חשיבה וזיכרון.  חיידק זה מתיישב במעי זמן קצר לאחר הלידה.  מעניין לציין שאנשים עם חיידק זה במעי נהנים ממערכת חיסון טובה יותר ובריאות מיטבית.

חשוב לציין כי גם באנשים קשישים תוספת של חיידק זה עשויה לשפר זיכרון, מערכת חיסון וכן להביא לירידה במשקל ושפור של המטבוליזם.

הפרוביוטיקה אף מסייעת לירידה במשקל – תוצאותיו של מחקר

במחקר יפני נבדקו 137 מבוגרים במשך שלושה חודשים.  השוו בין שתיה של חלב מותסס המכיל  Lactis B. לבין שתית חלב רגיל.  הקבוצה ששתו את החלב המותסס איבדו משקל ומה שחשוב יותר הם איבדו שומן בטני הידוע כגורם לתחלואה.  מעבר לכך תוספת פרוביוטיקה זו מורידה דלקת במעי הגס, ומשפרת איזון הסוכר.

B. Longum  הינו זן אחר המהווה זן מפתח. זן זה מוגדר כזן המעודד פתוח ושמירה על יכולת לימוד תוך הורדת הנזקים הנגרמים ממתח.

ד”ר רובינסון מסביר כי אחד הנזקים הנפוצים כיום הינו בגלל אורח החיים הלחוץ, פיתוח רמת קורטיזול גבוהה כביטוי למתח מתמשך.  מתנדבים שטופלו ב B. Longum  הראו תגובת לחץ נמוכה יותר לחשיפה לקור.  תגובת לחץ זו נובעת מהפעלה של האונה הפרהפרונטלית הקשורה כאמור לתגובות שקולות לעומת תגובות רגשיות לא מרוסנות.

תפקידים אחרים ידועים של B. Longum הינו יצור ויטמין B מסוגים שונים, שפור ספיגה של גורמי מזון ופרוק פחמימות. בנוסף נראה כי חיידק זה קשור להגנה בפני מחלת האוסטאופורוסיס ומניעה של דלקת כבד.

ד”ר דרור רובינסון מדגיש כי ישנן הוכחות לכך שדרושה תערובת של חיידקים פרוביוטיים כדי להשיג אפקט טיפולי אופטימלי.

תערובת זו צריכה להכיל גם L. acidophilus.  חידק זה ניתן לתאור כחיידק פסיכוביוטי. יש ראיות מדעיות לכך  כי חיידק זה גורם להפעלה של מרכזי עונג במוח, כאשר הוא מביא לירידה בתחושת כאב ושפור בתחושת שובע,  עקב כך חיידק זה משפר איזון סוכר בדם ומפחית צריכת מזון.

מדוע חשוב לשלב את השימוש בפרוביוטיקה יחד עם תוסף פרה-ביוטי?

פרה-ביוטיקה נועדה למנוע מוות של החיידקים הפרוביוטיים כאשר הם נכנסים למערכת העיכול.  ידוע היטב כי מערכת עיכול שבה אין מספיק חיידקים ‘טובים’  אינה תומכת בגדילה של חיידקים טובים ולכן גם תוסף פרוביוטי עלול שלא להספיק במידה ולא יהיו חומרי תזונה לחיידקים מדגיש ד”ר דרור רובינסון.  תוסף התזונה הזה שנועד לשמש למעשה כאוכל לחיידקים ה’טובים’ קרוי פרוקטואוליגוסכארידים (FOS). זהו סוכר טבעי שמעודד גדילה של חיידקים ‘טובים’ ולכן חשוב להקפיד גם על צריכת תוסף שמכיל FOS.

ד”ר דרור רובינסון מתמחה במגוון טיפולים חדשניים בתחום האורתופדיה ועוסק רבות במחקר בתחומים השתלת סחוס, טיפולים שמרניים באוסטאוארתריטיס, הזרקות תאי גזע לתיקון מפרקים והזרקות אוזון להקלת כאב במפרקים?. זימון תורים למרפאה בטלפון
מס’ 03-5193018 .

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

המומלצים

עוד ב''בהמומחים''