ייפוי כוח מתמשך: נערכים לעתיד בטוח יותר

העובדה המצערת היא שאף אחד מאיתנו אינו חסין בפני האפשרות של אובדן העצמאות וצלילות הדעת : זה יכול לקרות לכם, לבני משפחתכם או לחבריכם, בבת אחד או בהדרגה, בעקבות המחלה, הפציעה, התאונה או כתוצאה של תהליכי הזדקנות טבעיים

בשיתוף ברק רום | 28/08/2017 10:59
תגיות:

וכאילו לא די באובדן העצמאות ובתחושת חוסר האונים, חסרי הישע בישראל נאלצים להתמודד עם היחס המזלזל ומחוסר האכפתיות של רשויות המדינה. למעשה, עד לא מזמן  המענה היחיד שהציעה המדינה לסוגיה היה מינוי האפוטרופוס - הליך משפטי ארוך, מסובך, לעיתים מייגע, בו תנאי המחיה וזהות האחראי על חיי החסוי (האפוטרופוס) נקבעים באמצעות בית המשפט, לעיתים ללא התחשבות ברצונותיו של החסוי. אולם, בימינו אלה פיתחה מערכת המשפט בישראל הליך משפטי חדש, הקרוי ייפוי כוח מתמשך, המאפשר להתמודד עם הסוגיה בדרך הרבה יותר אנושית, רגישה ומתחשבת.

ייפוי כוח מתמשך - משמעות ההליך

כאמור, ייפוי כוח מתמשך הינו הליך משפטי המאפשר לכל אדם (הממנה), בתנאי שהינו בגיר וכשיר משפטית, להסמיך אדם אחר או מספר אנשים (הממונה) שישמש כנציגו למקרה שיאבד כשירות מנטלית, פיזית או נפשית ויזדקק לטיפול וסיוע שוטף. ההליך מאפשר לממנה להגדיר את תחומי האחריות של הממונה ולפרט באיזו אופן ובאילו תנאים יבצע את תפקידו. כך, בניגוד להליך מינוי האפוטרופוס, ייפוי כוח מתמשך מקנה לכל אדם, המעוניין להיערך לעתיד אפשרות לקבוע בעצמו כיצד יראו חייו ומי יהיה אחראי על ענייניו אם וכאשר יהפוך לחסר ישע.

ייפוי כוח מתמשך – שלבי החתימה וכניסה לתוקף

על פי חוק הכשירות המשפטית והאפוטרופסות, הליך ייפוי כוח מתמשך מתבצע באמצעות חתימתם של הממנה והממונה על טופס ייפוי כוח מתמשך, בנוכחותו של עורך הדין (שגם הוא חותם על המסמך), בתנאי שהוא עבר הכשרה מיוחדת מטעם משרד האפוטרופוס הכללי (ויש לו תעודת הסמכה המוכיחה זאת) ואינו בעל אינטרסים אישיים בנוגע לעניין.

  • טרם ביצוע ההליך, על הצדדים לוודא שיש ברשותם תעודות זהות עדכניות, הכוללת נספח וכתובת מדויקת.
  • הליך החתימה מורכב ממספר שלבים הכרחיים:
  • הסבר מאת עורך הדין אודות ההליך: השלכותיו לטווח הארוך, חלופות אפשריות, הגבלות, תנאים לכניסתו לתוקף ותנאים לביטולו, דוגמאות לפעולות או למצבים מיוחדים הדורשים אישור מיוחד מבית המשפט.
  • מילוי הטופס על ידי הממנה, תוך קבלת הסברים מפורטים מאת עורך הדין אודות כל סעיף וסעיף.
  • הפקת העתק מודפס של המסמך, סריקתו והפקת חתימת דיגיטלית.
  • שליחת המסמך אל המשרד האפוטרופוס הכללי וקבלת הודעה על אישור ההגשה.
  • ההליך מסתיים כאשר הממנה ועורך הדין יקבלו ההודעה על אישור ההפקדה על ידי האפוטרופוס הכללי.
ייפוי כוח מתמשך - השורות הקטנות
  • המסמך נחתם בין הצדדים כאשר הממנה עדיין צלול וכשיר מנטלית, אך ההסכם יכנס לתוקף אך ורק כאשר הממנה יאבד צלילות דעת ויהפוך לחסר ישע. כל עוד המסמך אינו פעיל, יש באפשרותו של הממנה לשנותו או לבטלו.
  • הממנה רשאי לבחור לעצמו במספר נציגים, כאשר כל אחד מהם יהיה אחרי על תחום מסוים בחייו. לרוב יהיו אלה בני משפחתו של הממנה, אמנם במקרים מסוימים יסמיך הממנה נציג בתשלום, כגון רואה חשבון או עורך הדין, אשר יטפלו בענייניו המשפטיים או הפיננסיים.
  • מקובל לחלק את תחומי האחריות של הממונה לתחום הגוף (עניינים אישיים) ותחום הרכוש (עניינים הפיננסיים). הממונה אשר יהפוך אחראי על ענייני הגוף של הממנה, יקבל על עצמו אחריות על קבלת החלטות בנוגע לטיפולו הרפואי של הממנה, כולל מתן הסכמה מדעת.
  • הממנה רשאי להסמיך את נציגו לבצע מספר רב של פעולות משפטיות בשמו, ועדיין – ישנן פעולות מסוימות אשר מצריכות אישור מיוחד של בית המשפט (כגון מכירת נכסיו של הממנה) או לחלופין אינן ניתנות לביצוע כלל, גם אם הממנה מעוניין בכך (כגון המרת הדת של הממנה, הצבעה בבחירות, מסירת ילדי הממנה לאימוץ).

ייפוי כוח מתמשך - שלבים הנדרשים במילוי הטופס

ייפוי כוח מתמשך - סרטוני הדרכה

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

המומלצים

עוד ב''בהמומחים''

כותרות קודמות
כותרות נוספות