
4 טיפים להקניית הרגלי אכילה לתינוקות ופעוטות
הרגלי האכילה שלנו כמבוגרים משפיעים כמובן על התינוקות והפעוטות. אז איך מקנים להם הרגלי אכילה נכונים? הנה 4 טיפים חשובים שאספנו בשיתוף עם חברת מטרנה
1.כבדו את מנגנוני השובע והרעב של הילדים שלכם
כל תינוק באשר הוא, נולד עם מנגנוני רעב ושובע ייחודים לו. התינוק כבר מיומו הראשון יודע בדיוק מתי הוא שבע ומתי הוא רעב. חשוב להפנים את העקרון הזה, ללמוד את התגובות שלו המרמזות על רעב או רוויה מהאוכל שפירושה שובע, ולא לנסות להחליט עבורו. שימו לב, שעצה זו נכונה לתזונת התינוק כבר מיומו הראשון ועד שהוא עובר לאכילת מוצקים מלאה.
בהמשך לכך, ובכדי לא לפגוע במנגנונים הטבעיים הללו, חשוב להמנע מהפעולות הללו:
- ניסיון לדחוף לתינוק עוד מזון בתכסיסים או להאכילו בהפסקות כדי שיאכל כמות כפולה.
- האכלת התינוק תוך כדי זמן משחק ויצירת הקשר פסיכולוגי בין המשחק והאוכל
חשוב לזכור כי הרגלי האכילה אותם תטמיעו בתינוק מגיל צעיר, יהפכו לטבע השני שלו גם כפעוט ,דרך הילדות ואפילו עד לבגרות שלו. לכן, נסו לשמור על אחידות וקביעות בזמני הארוחות. הקדישו זמן להאכלה בלבד שאינה מעורבת במשחק או הקראת סיפור, אל תדחקו בתינוק לסיים לאכול רק כי אתם ממהרים וכבדו את רצונו לסיים לאכול כאשר הוא מסמן לכך.

2. הקפידו על ארוחות משפחתיות משותפות בשעות קבועות
במהלך השנים, רבות כבר נאמר על היתרונות של ארוחה משפחתית לילדים ולחינוכם, על ידי פסיכולוגים וחוקרים. מדובר בהרגל שיש בו הרבה יותר מרק אכילה בצוותא של כל בני המשפחה. הארוחה המשפחתית תורמת לקשר ולקרבה של התא המשפחתי, לתחושת הערך העצמי של המשתתפים בה ולחיזוק יכולות התקשורת. יחד עם התועלות הללו, בעיקר לילדים ולהורים, גם עבור תינוקות ופעוטות יש תועלת רבה בהשתתפות ובמעורבות בארוחה המשפחתית. החל מכך שבאמצעות הארוחה הם לומדים שהם חלק אינטגרלי מהמשפחה שלהם והם מתקבלים באהבה ובאהדה על ידי כל בני המשפחה, וכלה בכך שעצם האכילה יחד מטמיעה הרגלי אכילה וסדר של ארוחות, שתורם לאחר מכן להרגלי אכילה נכונים יותר.
3. ממתקים הם לא מענה לבכי או תסכול
הניסיון של הורים רבים להצטייר בעיני החברה כהורים מושלמים, דוחף הורים רבים למצב שבו הם מרגישים מבוכה רבה אם חלילה הילד שלהם בוכה, בועט או צועק כאשר הם מחוץ לבית. ולכן, בניסיון נואש להשתיק את כל הבלגן הזה, הם נותנים לילד ממתק כלשהו ואכן הילד לפתע שמח ומשתתק. וכך, זה חוזר על עצמו בכל סיטואציה דומה. על פניו, “מה רע בלתת ממתק לילד עצוב? הרי זה תמיד משמח אותם!” בפועל, התנהגות כזו שבה בכל פעם שבוכים או מביעים רגש, נבלמת על ידי ממתק שאמור להשתיק, יוצרת אצל הילד הן מנגנון הדחקה שמלמד אותו שזה לא בסדר להביע רגשות החוצה, והן יוצרת גם הרגלי אכילה שאינם נובעים מרעב אלא מרגש- “אכילה רגשית”. הילד לומד שבכל פעם שהוא עצוב, אם יאכל משהו מתוק, יפסיק להרגיש כך. דבר היוצר מעגל שקשה מאוד לשבור אותו לאחר מכן בבגרות. לכן, לא משנה כמה בושות הפעוט או הילד עושים לכם, עדיף לקחת אותו הצידה ולנסות לדבר איתו בהגיון וברכות, מתוך מקום של הבנה והכלה למה שהוא מרגיש, במקום לדחוף לו עוד ממתק או להכנע לרצונות שלו בכל מחיר. אתם תתפלאו לגלות כמה הגישה הזו יכולה לסייע לכם (ולהם) בטווח הארוך.
4. אהבו את הילד שלכם כפי שהוא וקבלו אותו
העצה הרביעית והאחרונה נכונה לכל ההורים ובכל גיל של ילדים, אך בעיקר כאשר הם צעירים מאוד וההערכה העצמית והבטחון שלהם רק מתחילים להבנות.
ילדים ופעוטות נולדים אובייקטיבים כלפי עצמם. מהרגע שהם מבינים שהדמות שניבטת במראה היא הם עצמם, הם ירבו להסתכל במראה ולמעשה עד שהם לא נחשפים למסרים אחרים, הם גם מאוד אוהבים להסתכל על עצמם וליהנות ממה שהם רואים. רק שהם יוצאים החוצה ומתחילים ללמוד את הנורמות החברתיות , הם מתחילים לספוג גם רגשות שליליים כלפי עצמם. בעיקר אם הם יוצאי דופן מבחינת גובהם או משקלם מילדים אחרים. בנקודה הזו בדיוק, נכנס תפקיד ההורים בחיזוק וקבלת הילד כפי שהוא. אהבו את הילד שלכם כפי שהוא, גרמו לו להבין כמה הוא טוב ומוצלח על אף ולמרות השוני שלו. ככל שתחזקו אותו להבין שהוא טוב כמו כולם אם לא יותר, כך יהיה קל לו יותר לעמוד בפני החברה וההקנטות שלה. אם אתם שמים לב שהילד עלה במשקל, או סטה מהאחוזון שבו הוא אמור להיות, אל תשתגעו, ואל תתחילו להכניס הביתה איסורים מיוחדים שיגרמו לילד להרגיש כאילו עשה משהו לא בסדר. במקום זאת, שנו אתם את ההרגלים שלכם אם מבחינת מה שנכנס הביתה בעת הקניות, ואם מבחינת רמת הפעילות הגופנית שלכם וערבו את הילדים בכך.
זכרו, הרגלי אכילה נכונים, הם לא רק עניין של תזונה. בעיקר בגילאים צעירים מאוד, הם גם פרמטר חשוב לבניית בטחון עצמי, הרגלים חיוביים להתמודדות עם רגש ואתגרים חברתיים, וגם בניית הבטחון העצמי.
עוד מידע חשוב אודות נושא זה, תוכלו גם למצוא בפלייליסט “שפת האכילה” בערוץ היו טיוב של מטרנה: מטרנה-YouTube