
אבחון מוקדם של סרטן ריאות: כך תנצחו במלחמה
אנחנו משתדלים לאכול בריא, מקפידים להתאמן ומשקיעים מאמצים רבים כדי להיגמל מהעישון. ועדיין, במלחמה שלנו על החיים ועל המוות, יש לנו אויב שלפחות בינתיים אינו מראה סימני תבוסה: מחלות סרטן למיניהן מובילות ברשימת גורמי התמותה בישראל בהפרש עצום
לא כל סוגי הסרטן קטלניים באופן שווה. באופן פרדוקסלי, הסרטן המאיים ביותר על חיינו הוא זה שאנחנו אחראים (כמעט באופן מוחלט) על היווצרותו: סרטן הראיה. מן הסתם, המעשנים הכבדים מעל גיל 45 הינם הקורבנות העיקריים של המחלה (למעשה, 90 אחוז מסובלים מסרטן ראיות הינם מעשנים בהווה או בעבר). העובדה המצערת היא שגם היום, בעידון ההתפתחות הטכנולוגית המואצת, הסיכוי להתרפא מסרטן הראות הינו נמוך, וזאת מכוון שהתסמינים של סרטן זה מופיעים בשלב מתקדם של המחלה, כאשר הטיפול בה כבר אינו יעיל. החדשות הטובות הן שאבחון מוקדם של סרטן ריאות באמצעות CT מעלה את סיכויי ההישרדות מהמחלה באופן משמעותי.

בניגוד לבדיקות אבחון הנעשות לאחר הופעת הסימנים הראשוניים למחלה, בדיקות סקר מתבצעות לפני הופעת התסמינים, ומשמשות כטיפול מנע לבעלי סיכוי גבוה לחלות במחלה, כגון:
- מעשנים בני 45 ומעלה עם “וותק” של 15 שנים בעישון של שתי חפיסות סיגריות ביום
- מעשנים מעל גיל 45 אשר עישנו לפחות חפיסה אחת במהלך 30 שנים
- בני 45 ומעלה עם סיכון גנטי, בעלי היסטוריה משפחתית של תחלואה בסרטן ריאות.
בשל חוסר ההצלחה בריפוי המחלה בשלביה המתקדמים, אבחון מוקדם לגילוי סרטן ריאות הפך לנושא פופולארי למחקרים רפואיים, ורוב המחקרים המודרניים מצביעים על כך שבמקרה של סרטן ריאה, התועלת של בדיקות לגילוי מוקדם עולה על מחירן (שהינו ריבוי הקרנות מסוכנות ועליה בטיפולים מיותרים בגידולים שפירים). כך, למשל, המחקר החדש של המכון האמריקאי הלאומי לסרטן, הנחשב לגדול בתחומו, מצא כי אבחון מוקדם באמצעות CT בקרינה נמוכה, הצליח להקטין את שיעור התמותה בקרב הנבדקים שהוגדרו כבעלי פוטנציאל גבוה בכ-20 אחוזים.
כאמור, בדיקות לאבחון מוקדם של סרטן הריאה אינן מיועדות לכל האוכלוסייה אלא לקבוצת הסיכון: בני 45 ומעלה, מעשנים כבדים או מעשנים פאסיביים (או לא מעשנים) בעלי היסטוריה משפחתית של מחלות סרטן הריאה.
המטרה של בדיקות סקר הינה לזהות גידולים ממאירים קטנים בשלב ראשוני, לפי התפשטות הגרורות והופעת התסמינים. כיום מקובל לבצע בדיקת סקר לגילוי גידולים בריאה במכוני אבחון ייעודיים, באמצעות CT עם קרינה נמוכה, מכוון שהליך זה הוכח כאפקטיבי יותר מאשר צילום חזה בטכנולוגית רנטגן. תוצאות הבדיקה מפוענחות על ידי רופא רדיולוג.
מידע נוסף על אבחון מוקדם של סרטן ריאות
לחץ כאן למגוון בדיקות מניעה לגילוי מוקדם
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg