איך חוסכים בהוצאות תחזוקת הרכב
באמצעות כמה פעולות יומיומיות של תחזוקת רכב נכונה, ניתן לחסוך בהוצאות, לעתים יותר מ-10,000 שקל בשנה. מוטי בייצ'ר, בעל חברה המתמחה בייצור וביבוא של מוצרי טכנולוגיה לשיפור מכללי רכב, מעניק כמה טיפים שיכולים לסייע לתחזוקת המכונית בצורה נכונה, אקולוגית וחסכונית
מה שרוב הציבור איננו יודע, הוא שבאמצעות כמה פעולות יומיומיות של תחזוקה נכונה, ניתן לחסוך אחוזים ניכרים מהוצאות הרכב שלנו, לעתים יותר מ-10,000 שקל בשנה.
"המרכיב ראשון והעיקרי בחיסכון בעלויות אחזקת הרכב הוא מעקב יומיומי אחר מצב השמנים והנוזלים במנוע, וטיפול מיידי בבעיות קטנות", אומר מוטי בייצ'ר, בעל חברת או.די.איי.אקס, המתמחה בייצור ובייבוא מוצרי טכנולוגיה מתקדמת לשיפור מכללי רכב.
לדבריו, איתור בעיות בזמן וטיפול מהיר בהן, עשוי לחסוך סכומי כסף נכבדים על תיקונים גדולים בעתיד. בייצ'ר מדגיש כי התחזוקה חייבת להתבצע על בסיס יומיומי.
החלפת שמנים: בהגיעכם למוסך לצורך החלפת שמנים, חשוב לברר מהי איכות השמנים, ולדאוג לכך שהמוסך משתמש בהם על פי הוראות יצרן הרכב. שמנים מתאימים הם ערובה לאורך חיי המנוע ולכל מכלול אחר ברכב.
מומלץ לראות באיזה שמן המוסך משתמש. שמן שלא מגיע בפחיות סגורות עלול להצביע על איכות ירודה, והדבר יכול לגרום לנזקים במנוע. אם השמן מגיע בגלון גדול, קשה לדעת מה שמו בתוכו. ייתכן שמדובר בשמן ממוחזר העלול להוריד מהאפקטיביות של המנוע בטווח הקצר, ולקצר בצורה ניכרת את תוחלת חייו של המנוע בטווח הבינוני והארוך.
"אני הייתי מדיר את רגלי ממוסכים בהם לא ניתן לאתר בקלות את מקור השמן בו עושה המוסך שימוש" אומר מוטי בייצ'ר.
תוספים: חשוב לבדוק את סוג התוספים שמוסיפים במוסך לרכבכם בזמן טיפול, והאם הם באמת יעילים וחיוניים. תפקידם של התוספים הוא לשפר את איכות השמן, אולם אם משתמשים בשמן איכותי שמתאים לסוג הרכב, הם בהחלט מיותרים.
בדיקת שמן ברכב רגיל: ברכב יש לבצע את בדיקת השמן כשהמנוע קר. כשהמנוע חם, מדיד השמן עלול להראות בטעות על מחסור בשמן. אם נוסיף שמן במצב כזה, עלול להיגרם נזק למנוע. "רוב האנשים טועים לחשוב שאין דבר כזה 'יותר מדי שמן'", אומר מוטי בייצ'ר. לדבריו, גם כמות גדולה של שמן עלולה להסב נזקים למנוע, המייקרים את תחזוקתו.
בדיקת שמן בגיר אוטומטי: ברכב עם גיר אוטומט יש לבצע בדיקת שמן כשהשמן חם. לכן יש לערוך את הבדיקה כשהמנוע פועל, וכשידית ההילוכים במצב פרקינק (P).
תוספי שמן: רבים מהשמנים הנמכרים בתחנות הדלק אינם מתאימים לרכבכם. חשוב לזכור שהוספת שמן שאינו על פי הוראות היצרן של הרכב עלולה לגרום לנזק גדול.
הארכת חיי המנוע: חומרים ננו-טכנולוגיים חדשים שהחלו משווקים בשנים האחרונות עשויים להאריך את חייו של המנוע, להוריד את תצרוכת הדלק שלו, ולהפחית באופן משמעותי את הצורך בתיקונים ובטיפולים, ואף להוריד את זיהום האוויר של המנוע.
חומרים אלה מהווים מעין 'אנטי אייג'ינג' למנוע, והפכו ללהיט החדש בתחום הרכב בכל העולם בשנים האחרונות. מדובר בחומרים המכילים ג'ל קראמי שעוטף את חלקי המנוע בשכבה קראמית דקה העמידה לטמפרטורות גבוהות מאוד, בדומה לציפוי מעבורת החלל באריחים קראמיים.
היווצרות שכבה זו, הנטמעת במתכות המנוע, מונעת חיכוך בין חלקי המנוע, משפרת את ההספק שלו ומפחיתה באופן ניכר את הצורך בתיקונים ובהחלפת חלקים יקרים. מומלץ לתור אחר החומרים הללו, הנמכרים בחנויות רכב מובחרות ובאינטרנט, ולהוסיפם לשמני המנוע על פי הוראות יצרן השמנים.
בדיקת רצועות: בדקו אחת לשבוע באופן יסודי את מצב הרצועות במנוע. כמו כן, בעזרת מבט ונגיעה באופן יומיומי אפשר לבדוק האם הן מתוחות. אם הן רפויות, מומלץ להגיע בהקדם למוסך כדי למתוח אותן - ובאותה הזדמנות גם לבדוק אם אין סדקים ברצועות.
לגומי יש אורך חיים מוגבל, וברגע שנוצרים ברצועות סדקים חשוב להחליף אותן. רצועות חדשות עולות כמה עשרות שקלים. קריעת רצועה ותיקונה בתנאי שטח תעלה לכם הרבה יותר, קל וחומר, אם ראש המנוע יילך כתוצאה מקריאת 'רצועת טיימינג'.
"בדיקה מוקדמת והחלפה של חלקים בטרם גרמו להשבתת הרכב, עשויות לחסוך לכם אלפי שקלים בשנה ואף יותר", אומר מוטי בייצ'ר.
בדיקה יומית מתחת לרכב: בהגיעכם בבוקר לרכב, התכופפו והביטו מתחתיו. בדקו שאין שלוליות מים או שמן. אם יש כאלה, סימן שיש אי אילו נזילות מהמנוע. ביקור מיידי במוסך, וטיפול מהיר בבעיה עשוי לחסוך הוצאות מיותרות - שבמקרה הטוב יתבטאו בתצרוכת דלק ושמן מוגברת, ובמקרה הרע עלולות להסתיים בהרס המנוע.
בדיקת נוזלים יומית: בכל בוקר מומלץ לבדוק שמן ומים. מים ושמן מומלץ למלא בהתאם להמלצות יצרן הרכב. לאחר שהרמתם את מכסה המנוע לצורך בדיקת הנוזלים, חשוב להעיף מבט גם על המנוע כולו. שימו לב לדברים יוצאי דופן, כמו חוטי חשמל קרועים, רצועות סדוקות או קורוזיה על המצבר.
טיפול מיידי בכל אחת מהבעיות האלה עשוי למנוע הוצאות גדולות בהמשך. "רכב המתקשה להתניע בשל תקלה במצבר עלול להסב לכם נזק של מאות שקלים ויותר, רק תחת הסעיפים של גרירה, דיאגנוסטיקה ותיקון", אומר מוטי בייצ'ר.
בדיקת אוויר שבועית: הקפידו לבדוק אחת לשבוע את לחץ האוויר בגלגלי הרכב. על לחץ האוויר להיות שונה בין הגלגלים הקדמיים והאחוריים, ובהתאם להוראות יצרן הרכב. לנוחות בעלי הרכב, בכל תחנת דלק, על המתקן למילוי אוויר מצוינים הלחצים המומלצים על ידי יצרני הרכב השונים, לפי דגמים.
"צמיג שחסר בו אוויר או שיש בו יותר מדי אוויר, פוגע ביציבותו של הרכב ומסכן את בטיחות הנוסעים", אומר מוטי בייצ'ר. "מעבר לכך, צמיג שאין בו מספיק אוויר מתבלה מהר יותר ומעלה את צריכת הדלק; וצמיג שיש בו כמות גדולה מדי של אוויר עלול להתפוצץ ביום חם במיוחד, בשל התפשטות האוויר בחום".
בדיקת מצבר: יש לבדוק אחת לכמה ימים את מפלס המים המזוקקים במצבר, משום שמחסור במים עלול לגרום לנזקים ולקצר את חיי המצבר. ברוב כלי הרכב ניתן להתקין כיום מצברים חדשים ו"יבשים", מצברים אטומים לגמרי, שלא ניתן ולא צריך לבדוק בהם מים.
עם זאת עדיין קיימים מצברים "רטובים" שניתנים לפתיחה, ושחשוב לבדוק את מפלס המים בהם. אם במהלך הבדיקה גיליתם הצטברות של חומצות על המצבר, הנראות כמו שלוליות של אבקה לבנה, ייתכן שהדבר מעיד על בעיה בספק החשמל, ולכן כדאי לקפוץ למוסך ולבדוק את המצבר.
ברוב המקרים, טיפול של מוסכניק מוסמך והגון בבעיה זו, עשוי לחסוך לכם קנייה יקרה של מצבר חדש.