גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


"בעזרת השם, אני אהיה ראש העירייה"

קניונים צריכים להיות סגורים בשבת. מתחם ממילא צריך להיות סגור בשבת. הערבים צריכים לכבד אותנו. אם לא אבחר, אסיק את המסקנות ואפרוש. קבלו את ניר ברקת החדש: נחוש יותר, מאמין יותר, ימני יותר ומבין טוב יותר שמהחילונים לא תבוא הגאולה. ראיון מיוחד

השמש הקופחת של חום יולי-אוגוסט לא מנעה מחבר המועצה והמועמד לראשות העירייה ניר ברקת (ירושלים תצליח), לקחת את הג'יפ גם השבוע ולנסוע לשכונת גילה ה'. כבר שנתיים וחצי משוכנע ברקת שהוא יכול לטאטא את העיר, תרתי משמע, אבל הלכלוך, אפעס, רק נערם ונערם. בעזרת מתנדבים צעירים הוא הקים סיירת ניקיון שפושטת מדי כמה שבועות על שכונה מייצגת ומתחילה במלאכת איסוף האשפה.
ניר ברקת
ניר ברקת שימי נכטיילר


 "קודם כול, אני חייב לומר לכם תודה", הוא פונה לילדים הנלהבים חובשי הכיפות, שפאות מסתלסלות לצד אוזניהם, בשעה שהם מלווים את דבריו בצעקות "הו הה, מי זה בא, ראש העירייה הבא". "כולי מתרשם", הוא ממשיך, "שזה אחד ממבצעי הניקיון עם הכי הרבה נשמה שנעשו, וזה רק בזכותכם. אני רוצה להוריד את הכובע בפני החברים היקרים של תנועת בני עקיבא שעשו עבודה מקסימה".

ההורים, מצדם, יושבים בצד, מנענעים עגלות בחוסר סבלנות, מודים על שעת הבייביסיטר שקיבלו בחינם ומסתכלים על ילדיהם מסתערים על חבילות ארטיקים שמחולקים בסוף.

ניר ברקת, בכמה שכונות במזרח העיר היית עם הסיירת הזו?
ניר ברקת
ניר ברקת  שימי נכטיילר
"תראה, אנחנו עשינו עד היום כמעט 40 מפגשים כאלה. אבל המפתח מבחינתי הוא לכבד את התושבים. במזרח העיר עדיין לא הספקנו לפעול עם מנהיגות שכונתית באותה צורה. הלכנו למקומות שפנו אלינו, לתושבים שביקשו שננקה. אם יפנו אלינו ערבים נגיע. אין פה אידאולוגיה. המהלך שהתחלתי הוא וולונטרי. תפנו אלינו, נתחבר אליכם. כמות הפניות מהמגזר הערבי והחרדי לא הייתה גבוהה. אני לא כופה את עצמי ועושה דווקא.

"אני בא עם התושבים. דרך דוגמה אישית ועשייה בשטח למדנו המון. כשאתה לומד על הכשלים הניהוליים של מערכת העירונית ביכולת לנקות את העיר, זה מקרין על כל השכונות. אל תשכח שהיום אני מקבל אפס משאבים מעיריית ירושלים. היום אני מבין מה צריך לעשות בשביל לנקות את העיר בצורה יותר טובה ויעילה. וזו רפורמה חשיבתית".

בדיוק היום מתחילים לספור חמישה חודשים לאחור עד ליום הבחירות (11 בנובמבר 2008), אבל ברקת כבר התחיל לספור לפני חמש שנים. חמש שנים מאז שקיבל בכאב את ההפסד הגדול ליריבו, אורי לופוליאנסקי, שהביס אותו בפער של אלפי קולות בלבד ולקח את הבכורה במירוץ לראשות העירייה.

אז אם תפסיד בבחירות תעזוב את המועצה?
"אם אני אקבל 20 אחוז זה אומר שהציבור לא רוצה אותי, ואני לא אהיה בעיריית ירושלים".

החיידק הירושלמי והאנטי-וירוס

קשה שלא לתהות כשמסתכלים על ברקת מנכש עשבים בגן שכונתי בגילה מול שורה של צעירים משתאים, למה הוא בכלל צריך את זה. ברקת בן ה-48, נשוי ואב לשלוש בנות, כנראה מספיק מסודר כלכלית בשביל לנהל אורח חיים טיפה שונה.

לפני 20 שנה היה ברקת בפוזיציה אחרת לגמרי, כשבחר, מצויד בתואר ראשון במדעי המחשב, להקים עם שלושה שותפים את קבוצת ההיי~טק BRM, שהייתה אחת החלוצות בפיתוח תוכנת אנטי~וירוס בעולם. משם כבר עשה את הכסף הגדול, השקיע בשורה של חברות שבהן כיהן כיו"ר, ביניהן קבוצת "צ'ק פוינט" .אם רצה, היה יכול להרשות לעצמו לנוח בשקט הרבה לפני הפנסיה.

אבל כבר אז הוא פזל לעניינים חברתיים, הקים את עמותת "סנונית", בעלת אחד מאתרי הלמידה המקוונים הגדולים בישראל, נכנס עמוק לעסקי הפילנתרופיה והקים במקביל את "הפרויקט ההוליסטי", שפעל לעידוד מנהיגות מקומית

ולפיתוח ארגונים קהילתיים בשכונות העיר. את הצעד הדרסטי ביותר עשה ב~2003, אז בחר לפרוש מכל עיסוקיו ולהתמסר לקרב חייו - ראשות העירייה.

אך ההילה הזוהרת של הצעיר החילוני המבטיח לא הספיקה, ועשרות אלפי חרדים נהרו לקלפי ואמרו לו "לא הפעם". לופוליאנסקי זכה בבכורה והותיר את ברקת עם 43 אחוזי תמיכה לא מועילים ושישה מושבים במועצת העירייה, שזיכו אותו לפחות בתואר "יו"ר האופוזיציה". אבל גם זה לא החזיק מעמד, ובאמצע הקדנציה בחרו שלושה חברי מועצה לפרוש מסיעתו ולהקים את סיעת למען ירושלים. חברי הסיעה, המכהנים עד היום כחברי מועצה, יעברו לצד השני של הכביש אם ייתקלו בברקת ברחוב. מאז, כמעט חמש שנים, מוצא עצמו ברקת מתעסק ביריבות בלתי פוסקת עם חברי הקואליציה ועם חברי האופוזיציה. היום, מבוגר בחמש שנים, הוא מקווה שיום הבחירות יסתיים קצת אחרת. 

תגיד, למה אתה צריך את זה?
"תראה, היה לי שירות צבאי מקסים. מאוד נהניתי בצבא. וגם כשעזבתי לא הבינו למה אני עוזב. אבל עזבתי כי הבנתי שאני רוצה לעשות דברים נוספים והלכתי לעסקים. אבל כשהתחלתי להתעסק בפילנתרופיה, לפני 11 שנה, הרגשתי שתורי לעשות משהו. וכשגילתי את הבעיות הקשות שיש לעיר הזו, החלטתי שאני לא מוכן להישאר אדיש. הבנתי שזו משימה מספיק חשובה לקחת. זו שליחות. זו ציונות. זו אהבת ירושלים. אלה מילים שלא סתם אומרים, זה נטו מה שאני מאמין בו".

אתה מרגיש יותר בשל עכשיו משהיית במירוץ הקודם?
ניר ברקת
ניר ברקת נעם וינד, באדיבות ביג טיים
"ודאי. קודם כול, לא ידעתי מה שאני יודע היום. בבחירות הקודמות לא הבנתי איך המערכת עובדת, ומתברר שיש לה חוקים משלה. חשבתי שהיא מאוד עניינית וקצת פוליטית, והתבדיתי. אבל היום אני יודע לשלב. הרבה מאוד ענייני ולא מעט פוליטי. הקדנציה הזו היא סטאז' מצוין, יש לי המון מסקנות מעשייה קשה. היום אני מפוכח יותר ונחוש יותר. ברמת החזון והמטרות לא השתנה כלום. אני אותו בן אדם עם אותן מטרות ואותה אידאולוגיה. אני יותר נחוש, הרבה יותר מכיר את המערכת, ולא פחות מכירים אותי".

ומה עם הניסיון להשפיע דרך הפוליטיקה הארצית, בכנסת למשל? 
"אני לא מעוניין בכנסת. אני רוצה לפחות שתי קדנציות כראש עירייה".


לא רוצה להרגיז

פרשת חנוכת גשר המיתרים תפסה את ברקת משוטט ברחובות וינה. אולי בגלל זה קולו נדם בתקופה שבה כל החילונים רצו לשמוע את מוצא פיו של המועמד החילוני היחיד שמתמודד בינתיים על ראשות העירייה. אבל ברקת שתק עד כה, אולי גם כדי לא להרגיז את הדתיים, שאותם הוא רוצה למשוך אליו לקלפי. בתמימות מסוימת, יש לציין. ברדיו החרדי הקול החרדי הוא אפילו התפייט: "לא בכל מקום צריכות להופיע רקדניות חילוניות".
 

גדר ההפרדה במזרח ירושלים
גדר ההפרדה במזרח ירושלים צילום: אי-פי
אז מיהו ניר ברקת: מועמד החילונים או מועמד חוצה מגזרים?
"אני רוצה שיהיה ברור מה הקו הנכון בירושלים - קירוב לבבות וסובלנות אחד כלפי השני. החוכמה בקו של סובלנות היא לדעת לעשות ויתורים הדדיים במקום שזה לא כואב לך ויש לך חלופות. לדוגמה, אם היו עושים אירוע בכותל, מקום שהוא חשוב לדת היהודית, מראש לא הייתי מתכנן לפגוע ברגשות הציבור הדתי~חרדי. לחלופין, אתר הגשר אינו מקום קדוש. זה אירוע ממלכתי, בדומה לאירוע ממלכתי בהר הרצל, שבנות 'מחולה' היו גם שם והביאו הרבה מאוד כבוד לירושלים ולמדינת ישראל. מדובר בבנות ירושלמיות. שתי בנותיי ב'מחולה', אבל הן לא הופיעו באותו מופע".

לופוליאנסקי התבטא לגבי הטקס ואמר שגורמים חרדיים וחילוניים מנסים לזעזע את העיר בגלל שיקולי בחירות, תוך רמיזה ברורה אליך ואל פולק. איך אתה מתייחס לתאוריית הקונספירציה הזאת?
"זה מגוחך הסיפור הזה. גם פולק, כמו הציבור כולו, יודע שלופוליאנסקי הוא לא איש של קבלת החלטות. הוא לא מנהיג. אין שום הבנה שבשתיקה, אלא תובנה. שנינו מבינים את אותו דבר, אבל לא רק שנינו. זה לא מסתכם בשני חברי מועצה שחושבים ככה. גם לא בשני ציבורים, גם הציבור הדתי~לאומי מבין את זה.

"כרגע נוח ללופוליאנסקי לצייר את זה כאילו יש חבירה נגדו. אבל החבירה היא הרבה יותר גדולה ממה שהוא חושב, הציבור מבין שהוא לא מתאים להוביל את העיר. במקרה של האירוע הזה, לכל אחד יש שיקולים שונים לחלוטין. פולק בא מהראייה המגזרית ואני מהראייה הממלכתית. שנינו מסכימים על חוסר המנהיגות וכשל המנהיגות של לופוליאנסקי. ללופוליאנסקי אולי היה נוח לצייר את זה כאילו חוברים נגדו, אבל תשאל את חברי הכנסת, את השרים, את הציבור. כולם חוברים נגדו?".

המזרח הפרוע והקול החרדי

החזון של ברקת  כולל הצהרות בדבר איחוד העיר. פעם הוא מצהיר שהוא מצביע קדימה, פעם הוא פוזל יותר ימינה.

מה החיבור היהודי שלנו לעיסאוויה וצור באהר?­

אנשים צופים בחזרות לטקס חנוכת גשר המיתרים החדש בכניסה לירושלים.
אנשים צופים בחזרות לטקס חנוכת גשר המיתרים החדש בכניסה לירושלים. צילום: אי-פי
"אין אזור מסוים. יש לי ביקורת קשה מאוד על מדיניות הניהול בשכונות הללו. על אי העשייה, על חוסר השלטת הריבונות, על היעדר גזרים והיעדר מקלות. זה פשוט מזרח פרוע. כל מי שרוצה להיות בת יענה ולחשוב שאם הוא יעצום את העיניים הבעיה תיפתר, טועה ומטעה. זה הבל הבלים. בדבריו של חיים רמון, שבוא ניפטר מזה ושצריך לוותר על השכונות הללו, הוא מעודד את הפיגועים הבאים. צריך לנהל את מזרח ירושלים כמו שצריך. לתת יותר גזרים ולנהל עם מקלות, כפי שכל מדינה ריבונית עושה בכל מדינה בעולם. היעדר מימוש הריבונות שלנו במזרח העיר הוא בעיה. זו תיבת פנדורה שצריך לפתוח אותה, לנהל אותה, לטפל בה ולא לברוח ממנה".

בראיון שהענקת לתחנת הרדיו החרדית טענת שצריך לסגור את כביש בר אילן בשבת. בוא ניקח דוגמה אחרת: האם לדעתך מתחם ממילא צריך להיות פתוח בשבת?
"אני בכל זאת רוצה להתייחס למקרה של בר אילן. מה המחיר שנשלם על סגירת בר אילן? המחיר הוא שולי וקטן, כי באמת אפשר לעקוף את השכונה. זה גם יותר נוח, בלי קשר לשאלה של מחיר. בוא נתחשב בחרדים ואז נדרוש מהם התחשבויות במקומות אחרים. אם אתה שואל על ממילא, צריך לשקול".

שאלתי על ממילא. להשאיר סגור או לפתוח בשבת?
"התשובה היא לא שחור ולבן. צריך דיון עם החרדים והדתיים כדי לחשוב על התהליך הזה. באירופה אתה מסתובב ביום ראשון והכול סגור. הכול, הכול, כל החנויות. עכשיו, אם אנחנו מדברים על העיר העתיקה, יש את מזרח העיר שבו פתוח בשבת, אבל במערב העיר לא צריך, בוודאי בשטחים הציבוריים, לפעול בשבת, בדיוק כפי שמקובל בעולם הנאור והרחב, אצל הנוצרים ואצל המוסלמים. סביב העיר העתיקה, מכיוון שיש הרבה מאוד תיירות, אנחנו צריכים להפעיל שיקול דעת. על פניו, אני לא רואה למה צריך לפתוח את ממילא בשבת מכיוון שזה באזור יהודי, ואני חושב שתיירים יכולים ליהנות מממילא שישה ימים בשבוע".

דברים ששמעתי על לופו

יש לך המון ביקורת על לופוליאנסקי. אם אתה צריך להגיד דבר אחד טוב עליו, מה תאמר?
"קשה לי".

אורי לופוליאנסקי, ראש עיריית ירושלים
אורי לופוליאנסקי, ראש עיריית ירושלים צילום: פלאש90

מה, אין דבר טוב אחד שהוא עושה?
"הוא לא עושה, הוא לא איש עשייה. הוא תפס את תפקידו כנשיא העיר, אבל...".

רגע, אתה חוזר לביקורת. אין לו דבר אחד טוב? הוא מתגאה, למשל, בכך שהוא שמר על השקט בעיר. אתה מסכים?
"יש לי קושי עם בן אדם שתפקידו לקבל החלטות ולהוביל עיר, אך הוא תופס את תפקידו כנשיא שתפקידו לייצר אווירה טובה. זה כמו פרס לעומת ראש הממשלה. אז לבוא ולומר שהוא היה נשיא נחמד ויצר אווירה טובה? אני לא חושב שזאת מחמאה".

אתה מתקשה למצוא תכונה טובה שלו כראש עירייה.
"כן. כבן אדם הוא נחמד, יש לו זכויות. שמעתי עליו דברים טובים, למרות שאליי הוא לא התנהג ככה ולציבורים רחבים הוא לא התנהג ככה, אבל בוא נשים את זה בצד. הוא לפחות התאמץ להיות יותר נחמד מכולם".

היית משלב אותו בעירייה בהנהגתך?
"אני אשלב אותו בחזון המשותף".

גם כסגן ראש עירייה?
"חד~משמעית... כל מי שרוצה להיות משולב בפעילות ולקבל על עצמו את המתאר שאליו אנחנו הולכים, אין לי שום בעיה לשתף איתו פעולה".

אתה חושב שהניצחון מונח בכיס שלך?
"אני יודע שכשאתה דוגם את הציבור היום ובודק מה הוא יצביע, יש לי כבר הובלה על לופוליאנסקי. אבל כשאתה שואל את הציבור מי ינצח, היום שניים מתוך חמישה חושבים שהמועמד החרדי ינצח. אתה מראה להם שאפשר, ועדיין הציבור לא מאמין".

מה איתך, אתה מאמין?
"לא רק שאני מאמין, אני יודע. בעזרת השם, אני אהיה ראש העירייה".

הריאיון המלא עם ניר ברקת בכל הזמן

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • מדורים וטורים

  
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים