י-ם: שלטי הרחובות מתעלמים מפועלן של גיבורות התנ"ך

אסתר המלכה שהצילה את העם היהודי היא לא יותר מ"בת דודתו של מרדכי". רחל אמנו היא רק "אשתו של יעקב ואם יוסף ובנימין". כך מתוארות הנשים המקראיות המשפיעות בהיסטוריה היהודית בשלטי הרחובות בירושלים. הגיבורים התנ"כיים לעומת זאת זוכים לאזכור מפורט

יוסי אלי | 28/2/2013 8:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הן נחשבות לדמויות מקראיות משמעותיות שהשפיעו על ההיסטוריה היהודית ועיצבו אותה, אך לפחות מבחינת שלטי הרחובות בעיר ירושלים הן לא יותר מנשים המשויכות למלכים, נביאים וגיבורים תנ"כיים.
רח' רות בירושלים.
רח' רות בירושלים. "נשים חשובות כמו גברים" 


מתברר כי בעוד הגברים המקראיים כמו שאול המלך ודוד המלך זוכים לתיאורים מדויקים של תפקידיהם ומעשיהם על גבי שלטי הרחובות הכחולים שתלויים בבירה, אסתר המלכה היא לא יותר מ"בת דודתו של מרדכי היהודי" ורחל אמנו היא לא אחרת מ"אשתו של יעקב אבינו ואם יוסף ובנימין".

קבוצת בני נוער ירושלמים שהבחינו לאחרונה בתופעה החליטו להיאבק בה. הנערים והנערות, משורת בתי ספר בירושלים הלוקחים חלק בפרויקט "עתיד - נוער למען תיקון עולם" חקרו את הנושא לעומק ואתמול בפעולת מחאה, ובסיוע המרכז הקהילתי באזורם, תלו שלטים אלטרנטיבים ברחובות המדוברים.

"נשים חשובות כמו גברים וזה מזלזל בהן ובנו כשההסבר עליהן מתבסס על מה שהגברים לצידן עשו", אומר אלון שלאין, תלמיד כיתה י' מבית הספר זיו שהשתתף במחאה. "אנחנו גם נערים חילוניים וגם דתיים. החלטנו שזה מפריע לנו, לקחנו את זה בידיים ושינינו את זה".

מבדיקה שערכו בני הנוער עולה כי לפחות 11 גיבורות מקראיות לא זכו לתיאור אמיתי ואובייקטיבי של מעשיהן. מרים החשמונאית למשל מתוארת כשאשתו של הורדוס ללא זכר לעובדה כי היא האחרונה בשושלת החשמונאית בעוד שאול המלך מתואר כ"המלך הראשון בישראל".

על רות נכתב כי היא "אשתו של בועז וסבתו של דוד המלך" בעוד הוא מתואר כ"גדול מלכי ישראל", ועל נעמי נכתב כי היא "אשתו של אלימלך". בשלט הנושא את שמה של שלומציון המלכה נכתב אמנם כי היא שימשה כמלכה, אך צויין כי היא גם אשתו של המלך אלכסנדר ינאי.



"לגיבורות התנ"כיות שעל שמן נקראו רחובות בירושלים מגיע אותו הכבוד כמו זה של גיבורי התנ"ך", אומרת רחל עזריה, חברת מועצת העיר מסיעת ירושלמים שבני הנוער פנו אליה לסייע במאבקם. "רות היתה דמות מופתית, שעל שמה אחת המגילות בתנ"ך, אז איך עיריית ירושלים רואה לנכון לתאר אותה רק כאשתו של בועז וסבתו של דוד? מרגש ומשמח לראות שבני נוער ירושלמים, חילוניים ודתיים, חברו יחד ויזמו פעילות מחאה שתתקן את העיוות הזה".

העירייה תבחן את הנושא

קבוצת הנערים לא הסתפקה רק בתליית שלטים חדשים. הם גם טרחו ועבדו כדי לכתוב סקירה היסטורית אובייקטיבית על הנשים המקראיות המופלות. על אסתר כתבו כי "לאחר שחששה תחילה לגורלה התעשתה והחליטה לשים נפשה בכפה ולסכן את עצמה בעבור עמה. באמצעות סדרת פעולות היא הצליחה להפיל את המן ולהציל את העם היהודי מכליה".

רח' מרים החשמונאית.
רח' מרים החשמונאית. "העירייה גאה בנשים" 

על רחל, המתוארת כאמור כ"אשת יעקב ואימו של יוסף" כתבו בני הנוער כי "רחל היא אחת מארבע האמהות של עם ישראל. סיפור האהבה הנדיר והמופלא של רחל ויעקב, המתואר לאורך שנים ארוכות, תשוקתה העזה לתינוק ומותה הטראגי במהלך לידת בנה בנימין הופכים את דמותה להרואית ולמוקד משיכה לנשים המתקשות ללדת".

"דרך הפרוייקט למדנו להכיר צדדים חדשים, אמונות והשקפות עולם שונות. לשמוע דעות ועמדות מהצד הפחות מוכר לנו", סיפרה אתמול אלינוי טלבי, תלמידת כיתה י' בתל"י בית חינוך.

"הפרויקט עוסק במעמד האישה. אלו דברים המשפיעים עלינו כיום, השפיעו בעבר ואף ישפיעו בעתיד. אותן נשים ראויות לציון על מעשיהן וחשוב להחזיר דרכן את המעמד אשר לו כל אישה ראויה כיום".

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "העיריה שמחה על המעורבות והיוזמה של תלמידי העיר בפרויקט המיוחד המתקיים בשיתוף מינהל החינוך בעירייה, ותשמח לבחון ולדון עם התלמידים על תוצאות העבודה שביצעו. העירייה גאה בנשים הרבות המונצחות בשמות הרחובות בעיר ".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום ירושלים-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים