גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


כל כרכום - יהלום

מבשרים את העונה הגשומה: הכרכום הצהבהב והכרכום הנאה החלו לפרוח בשמורת יער אודם, וניתן לטייל אליהם בשני מסלולים מומלצים

NRG תיירות | 13/11/2006 12:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חובבי הפרחים היכונו: אחרי גלי החלמוניות והסתווניות הגיע כעת תורם של הכרכומים, ממבשרי החורף הקלאסיים, לפרוח ולשמח את לב כל רואיהם. הראשונים שבהם - הכרכום הצהבהב (Crocus Ochroleucus) והכרכום הנאה (Crocus Haussknechtii) - כבר נצפו בשמורת יער אודם (יער מסעדה) בצפון רמת הגולן.  

הכרכומים פורחים מקבצים מקבצים, המעטרים בצבעיהם את קרקע היער ומשתלבים בשאר מראות השמורה: צבעי השלכת של עצי האלון, הטחב הירוק על גזעי העצים והפטריות שהחלו לבצבץ מן הקרקע.

הכרכום, שגובהו 8-4 ס"מ, הוא צמח ממשפחת האירוסים, בעל פקעת חד-שנתית קטנה. הפרח יוצא ראשון ואחריו יוצאים העלים מן האדמה - צורתם מוארכת וצבעם ירוק.

לכל פקעת פרח יחיד בצורת משפך בעל שישה עלי כותרת, המסודרים בשתי שכבות - פנימית וחיצונית. בכל שכבה שלושה עלים. לכרכום הצהבהב עלי כותרת לבנים ואבקנים בצבע צהוב, עם כתם צהוב בבסיסם. לכרכום הנאה עלי כותרת סגלגלים ואבקנים אדומים. הפקעת של הכרכום חד שנתית, משמע, כל שנה היא מתרוקנת ומעליה נוצרת פקעת חדשה.

לדברי יעל סלע, מנהלת מרכז חינוך והסברה ברשות הטבע והגנים גולן, הכרכום הצהבהב גדל באזורי חורש לח - בעיקר בצפון רמת הגולן, במורדות החרמון ובגליל. הפריחה באזור שמורת יער אודם מוקדמת יחסית ותת המין הארץ ישראלי של הכרכום פורח מאוחר יותר באזורים שונים בארץ. פריחת הכרכום נראית לסירוגין עד חודש דצמבר.

כיום, הכרכום הוא פרח בר מוגן בישראל, אך בימי קדם הפיקו מפקעת הכרכום את תבלין הזעפרן היקר. הכרכום גודל כבר בימי בית ראשון והוא נזכר בספר שיר השירים: "שלחיך פרדס רימונים עם פרי מגדים כפרים עם-נרדים: נרד וכרכום קנה וקינמון" (שיר השירים,ד', י"ג-י"ד).

השם כרכום (Crocus Hermoneus Subsp) לקוח מתוך סיפור מהמיתולוגיה היוונית, על העלם קורוקוס, שמת מאהבה וגעגועים לסמילקס, הרועה היפהפייה. לאחר מותו הפכו אותו האלים לפרח הכרכום.
צילום: יעל סלע
כרכום נאה צילום: יעל סלע
מסלולי טיול מומלצים

בשמורת הטבע יער אודם ניתן לטייל בשני מסלולים בין מקבצי הכרכומים:

• במסלול הג'ובה הגדולה (ג'ובת אל-כבירה) ניתן להבחין בכרכום הנאה, על צבעו הסגלגל. השביל מתחיל על כביש ווסט - מסעדה (מס' 978), כ-300 מטר מצפון לכניסה למושב אודם. השביל מסומן בשחור ואורכו כחצי קילומטר.

• במסלול נוסף, בתל קצעה, ניתן לראות את הכרכום הנאה ואת הכרכום הצהבהב פורחים זה לצד זה. ממשיכים בכביש 978 לתוך הכפר הדרוזי מסעדה ובצומת "טי" פונים ימינה (דרומה) בכביש 98. כ-500 מטר אחרי הכפר הכביש מתעקל שמאלה.

כביש ישן ומשובש מאוד ממשיך ישר. נוסעים בכביש המשובש כ-300 מטר ומחנים את הרכב. מנקודה זו מתחיל שביל המסומן בכחול, העולה אל ההר.

אפשר גם לשלב בין שני המסלולים (ראו מפת סימון שבילים). במקרה זה מומלץ להתחיל ביער אודם (תל קצעה) וללכת דרך הר אודם אל הג'ובה הגדולה.

השמורה פתוחה למטיילים - ללא תשלום. ניתן להיעזר במפת סימון שבילים מספר 1 של רמת הגולן והחרמון. חשוב להקפיד ללכת על סימון השבילים בלבד על מנת שלא לגרום נזק לשמורה.

פרטים בטלפון 3639*, ובאתר רשות הטבע והגנים  www.parks.org.il.

צילום: יעל סלע
אסור לקטוף: ילדה ופרחי כרכום צילום: יעל סלע
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים