טיסה בשמי טהראן
מרבית חברות התעופה טסות מעל מדינות אויב בדרכן ליעדים במזרח הרחוק. האם זה באמת שווה את המחיר הזול של הכרטיס? והאם צריך להיכנס להיסטריה?
סיפורי נחיתה כאלה הם נדירים, אבל יכולים לקרות. בתחילת השבוע נחת בני מדבדייב מרחובות באיראן לאחר תקלה במטוס של חברת "טורקיש איירוויס". כשחברות תעופה זרות טסות ליעדים, בעיקר בהודו ובמזרח הרחוק, לרוב נתיבי הטיסה עוברים מעל מדינות עוינות, שכן אלו נתיבים קצרים יותר, מהירים יותר ועל כן זולים יותר אל היעד. לרוב מחירי הטיסה זולים משמעותית. למשל, טיסת "אל על" לתאילנד תעלה 980 דולר. טיסה ב"רויאל ג'ורדניאן" לתאילנד תעלה 850 דולר.
אבל מתברר שכמעט כל החברות האירופיות, גם המובילות ובעלות המוניטין ("לופטהנזה", "בריטיש איירוויז", "סוויס אינטרנשיונל איירליינז", "אייר פראנס" ו-"קיי-אל-אם") שזהו מסלולן הקבוע ממערב למזרח, לא מיידעות את הנוסע הישראלי על מסלול הטיסה.
בכיר באחת מחברות התעופה האירופיות המצליחות אמר אתמול ל"מעריב": "תבין, באירופה זה בכלל לא נושא לשיחה. רק בארץ עושים דרמה מכל נחיתה בנמל תעופה במדינה כביכול עוינת. זה קורה פעם בכמה שנים ואף אחד לא יעז לעשות רע לאף נוסע ישראלי, כי ההשלכות יהיו חמורות מול חברות התעופה והמדינות הגדולות באירופה. בכל מקרה, אנחנו טסים מעל מדינות ערב ומעל איראן בהתאם להנחיות פקחי הטיסה בנתיבים הרלוונטיים, והדבר נעשה כבר עשרות שנים. השיקול שלנו הוא להוביל את הנוסעים בדרך הבטוחה, המהירה והזולה ביותר מבחינת עלויות הדלק".

ואולי ההיסטריה באמת קצת מיותרת? עובדה היא שלמרות אלפי טיסות ומאות אלפי ישראלים שהיו עליהן, אף אזרח ישראלי לא נעצר או נפגע כתוצאה מנחיתת חירום פתאומית נדירה של אחד המטוסים במדינות ערב.
סוכני הנסיעות המובילים בישראל מדברים בעיקר על הפן הצרכני העומד בראש סדר העדיפויות של המטייל כחול-לבן. "בראש ובראשונה המחיר האטרקטיבי הוא זה שמוביל את הלקוחות להזמין כרטיסי טיסה בחברות הרלוונטיות. לזמן הטיסה אין משמעות. באופן כללי, אנחנו מיידעים את כולם בנתיבי הטיסה, אבל את רובם המוחלט של הצרכנים הדבר לא מעניין ולא משפיע על קבלת ההחלטות", מספר מנכ"ל "גוליבר", צביקה קרפל, ומוסיף: "גם אחרי האירוע בשבת האחרונה אף אחד לא שואל שאלות או נכנס לפאניקה מיותרת. מדובר בעיקר בחבר'ה צעירים שהמוטיב הכספי הוא המוביל בסדר השיקולים שלהם ולעתים מדובר בחסכון של 400 עד 500 דולר לכרטיס וזה הרבה כסף".
חברת התעופה הירדנית "רויאל ג'ורדניאן", לדוגמה, פועלת בישראל למעלה מ-11 שנה והטיסות היוצאות
החברה ממוקמת על פי נתוני מנהל התעופה האזרחי במקום ה-19 בדירוג החברות הזרות שטסות לישראל וממנה, מבחינת היקף הפעילות. לדברי דבורה ברוכשטיין, מנהלת נציגות "רויאל ג'ורדניאן" בישראל "החברה זוכה בשנות פעילותה בישראל לפופולריות גואה מצד קהל מגוון, החל מנוסעים פרטיים ועד אנשי עסקים וסוכני נסיעות".
מוטי וליעד חלדאר מכפר סבא חזרו השבוע מטיול של שבועיים בתאילנד. זו היתה מתנת השחרור של האב לבנו והשניים לא חשבו פעמיים לפני שהזמינו מקומות בחברת התעופה הירדנית ויצאו לכבוש יחד את קופיפי. "חסכנו יותר מ-200 דולר לכרטיס לאדם וזה היה השיקול המרכזי שלנו", מספר מוטי האב. "חוץ מזה, ממש הופתענו מהשירות, מהנוחות ובעיקר מכך שפגשנו עשרות ישראלים בטיסות עצמן. אם אטוס שוב למזרח, אעשה בדיוק את אותה הבחירה".

גם טיולים מאורגנים רבים בוחרים באפשרויות הטיסה עם החברות המציעות את המחירים הזולים יותר, גם אם מדובר בנתיבי טיסה מעל מדינות עוינות. החיסכון בשורה התחתונה עבור המטייל בקבוצה הוא משמעותי, וכמעט אף אחד לא שואל יותר מדי ומקשה בסוגיה הביטחונית.
אלי דסה, מנהל מחלקת חו"ל בצבר תיירות ונופש, מסביר את התופעה: "הנוסעים הישראלים, ובמיוחד הצעירים שנוסעים לטיולים אחרי הצבא במזרח הרחוק, מחפשים לרוב את האפשרות הזולה ביותר להגיע ליעדים כמו הודו, הונג קונג ותאילנד. במקרים רבים, אפשרות זו היא לא רק זולה, אלא גם נוחה במיוחד וחוסכת שעות המתנה.
חברות מזרח אירופיות רבות וכאלו ממדינות ברית המועצות לשעבר, דוגמת "טראנס אירו", "איירוסוויט" ו"אוזבקיסטן אייר", מציעות לישראלים לטוס למזרח הרחוק במחירים אטרקטיביים במיוחד, המאפשרים חיסכון של כמה מאות דולרים. חברת "קטאר איירווייז" הפכה גם לאופציה מקובלת בקרב הישראלים שמבקשים להגיע למזרח, במיוחד בשל רמת השירות הגבוהה במחלקת התיירים בטיסות החברה. אותה מגמה הולכת ומתפשטת היום גם בקרב הנוסעים ליעדים באירופה ולארצות הברית. זאת במיוחד לאור העובדה שמחירי הטיסות בחברות הגדולות הולכים ועולים בגלל עלות הדלק שמשפיעה על המחיר הסופי של כרטיס הטיסה".