עם כוס בירה בז'קוזי
במערב צ'כיה מסתתר חבל בוהמיה - גן עדן של נופים, ארכיטקטורה, עיירות ספא ציוריות ומבשלות של בירה משובחת. פלא שהצ'כים הם שיאני העולם בשתיית בירה?
במרכז העיר העתיקה, שנוסדה בשנת 1295 על ידי המלך ואצלב ה-II, מתנשא המגדל של כנסיית ברתולומיי הקדוש (St. Bartholomew) לגובה של למעלה מ-100 מטר. המבנה הגותי המרשים חולש על הרחבה המרכזית של העיר, סביבה ניצבים מבנים מפוארים בסגנון גותי וקלאסי.
בראשית המאה ה-16 כילתה שריפה גדולה חלקים נרחבים מהעיר והיא נבנתה מחדש על ידי גדולי הארכיטקטים של התקופה שהגיעו במיוחד מאיטליה. כך זכתה פילזן - ולמעשה, המדינה כולה - בכמה מאוצרותיה הבנויים החשובים ביותר, בראשם בית העירייה המעוטר, שכולו שיר הלל לתפארת הרנסנס.
לא רחוק משם ניצב בית הכנסת העתיק - השני בגודלו באירופה והשלישי בעולם, שנבנה בסוף המאה ה-17. המבנה הבלתי שגרתי הצבוע בגווני ורוד, מתהדר בשני צריחים בסגנון רוסי והוא עוצב בהשראת בית כנסת דומה שניצב באותם ימים בברלין. עד לפני מספר שנים עמד המקום מוזנח ועזוב, אך לאחרונה הוא עבר שיפוצים נרחבים וכיום הוא משמש כאכסניה לקונצרטים ולאירועים מיוחדים.
בית הכנסת אינו פתוח למבקרים מזדמנים, אך ניתן לתאם בו ביקור דרך לשכת התיירות המקומית ולזכות בהצצה מרתקת לימי הזוהר של הקהילה היהודית של האזור, ממנה נותרו כיום עשרות בודדות של אנשים.

פילזן כיום היא עיר תעשייתית מפותחת, שמלבד שכיות החמדה ההיסטוריות שלה מפורסמת במסורת הבירה שמלווה אותה מראשית ימיה. כבר במאה ה-13 החלו בעלי האחוזות האמידים של האזור להקים מבשלות בירה, בהתאם לזיכיונות מיוחדים שהעניק המלך. תוך זמן קצר פעלו למעלה מ-250 מבשלות קטנות, אך למרות המגוון העצום של בירות שיוצרה בהן, איכותן לא תמיד היתה משובחת במיוחד.
משבר שפקד את התעשייה המקומית בתחילת המאה ה-19 הביא את בעלי המבשלות להבנה שמוטב להם לאחד כוחות ולהתחיל בייצור מודרני ומקצועי. ארכיטקט צעיר ומבטיח בשם מרטין סטלזר נבחר להוביל את הפרוייקט, והוא נשלח לבקר במבשלות המובילות של התקופה. בבוואריה הוא פגש את ג'וזף גרול - אחד המומחים הגדולים בייצור בירה. הידע העשיר
לא בכדי נחשבת הבירה כמשקה הלאומי של צ'כיה, שתושביה מחזיקים בשיא הצריכה העולמי העומד על למעלה מ-160 ליטר לאדם בשנה. כיום מיוצרות במדינה למעלה מ-400 סוגי בירות במגוון סוגים וטעמים, כשאלו המגיעות מפילזן נחשבות למוצלחות שבהן.
המותג "פילזן-אורקל" (Pilsner Urquel) הושק בשנת 1898 וכיום מיוצרות תחתיו כ-17% מהבירות בעולם, מה שהפך אותו לשם נרדף לבירה צ'כית. במרכז המבקרים שבמבשלה ההיסטורית ניתן ללמוד על תהליך ייצור הבירה, להתרשם מהשיטות המסורתיות ומהמיכון המשוכלל, לבקר במרתפים החצובים בקרקע וכמובן - לטעום מגוון בירות נפלאות.

חבל בוהמייה התברך בשפע של יופי טבעי המקיף את אזור פילזן ביערות, הרים ושדות נרחבים. אלו מזמנים אפשרויות רבות לחובבי הטיולים - החל מצעידות שלוות בין הנופים, דרך רכיבה על סוסים ועד מסלולי אופניים בדרגות קושי שונות.
נסיעה קצרה מצפון-מזרח לפילזן מובילה לקְרִיבוקלָטסקו (Křivoklátsko) - שמורת טבע גדולה שהוכרה על ידי אונסק"ו כאתר ביוספירה לשימור ולטיפוח. מרבית האזור מכוסה יערות והוא עשיר במאגרי מים ובצמחייה ייחודית.
מדרום לעיר, לאורך הגבול הדרום-מערבי של צ'כיה עם גרמניה ואוסטריה, משתרע הפארק הלאומי שומָבַה (Šumava), המציע 120 קמ"ר של נוף הררי ומיוער, המנוקד באגמים תכולים ובפלגי מים. עם עיירות קטנות וציוריות, שרידי מצודות עתיקות, נופים מרשימים ואווירה של ימים עברו, אין פלא שהאזור מכונה "הגג הירוק של אירופה".

פילזן היא נקודת מוצא נוחה לביקור ב"משולש הספא" של מערב צ'כיה, המציע שפע של בריאות לגוף ולנפש. ממצאים ארכיאולוגיים מעידים כי כבר לפני למעלה מ-2,000 שנה גילו הרומאים את סגולות המרפא של מעיינות האזור, העשירים במינרלים שונים.
מסורת הספא הצ'כית החלה להתבסס במאה ה-15 והפכה לשם דבר בקרב האצולה האירופית. את מרכזי הבריאות והמרגוע שהוקמו באזור פקדו בין היתר הצאר פטר הגדול, המלך אדוארד השביעי, גתה, שילר, שופן, וגנר ובטהובן.
הגדולה והמוכרת מבין עיירות הספא היא קרלובי-וארי (Karlovy Vary), שנוסדה בשנת 1350 על ידי צ'רלס הרביעי - מלך בוהמיה וקיסר האימפריה הרומית. המקום שוכן בעמק נהר הטפּלה (Teplá), בין נופי הרים מיוערים ומלאי אווירה.
במהלך המאה ה-19 נבנו כאן כמה מהמבנים המרשימים של העיר, בהם כנסיית הקדושים פטרוס ופאולוס, התיאטרון העירוני והטיילת המרכזית. הם מתהדרים בארכיטקטורה מרשימה במיטב מסורת האר-נובו, ההופכת את השיטוט ביניהם לחוויה מלבבת. 12 מעיינות, שמימיהם מגיעים לטמפרטורה של עד 73 מעלות, משמשים את מרכזי הספא המקומיים במגוון טיפולים.
מלבד חוויות בריאות והרבה שלווה, מציעה קרלובי-וארי אירועי תרבות ומוזיקה רבים, בהם פסטיבל סרטים בינלאומי ופסטיבל למוזיקה קדומה (בחודש יולי), פסטיבל פולקלור (בספטמבר) ותחרות שירה בינלאומית (בנובמבר). מלבד זאת, היא התפרסמה בזכות ליקר הבחרובקה (Becherovka) הייחודי, המיוצר במקום מתערובת סודית של עשבי תיבול והפך לאחד מסמליה של צ'כיה.

נסיעה קצרה דרך יערות ושדות לכיוון דרום-מערב מובילה למריאנסקה לאזנה (Mariánské Lázně) - עיירת הספא השנייה בגודלה באזור. המעיינות המקומיים התגלו במאה ה-16 ומימיהם הקרים מתאפיינים בחמיצות עדינה ומשמשים למגוון טיפולים בבעיות בכליות, במערכת הדם ובחילוף חומרים.
העיר מתאפיינת בסגנון בנייה ניאו-קלאסי וכמעט כל מבניה צבועים בגווני צהוב, המשווים תחושה חמימה של אור במשך כל השנה. גם כאן יכולים המבקרים ליהנות מטיולים בטבע בתולי ושליו, לשחק גולף, לשוטט לאורך הטיילת היפהפייה החוצה את העיירה, או להאזין לקונצרטים של מוזיקה קלאסית. ואם לא די בכך, מדי יום בתקופת הקיץ מזמנת ה"מזרקה המזמרת" שבמרכז העיירה חוויה של קול ותנועה, עם עשרות סילוני מים, מוזיקה ואורות צבעוניים.
מערבה משם, סמוך לגבול עם גרמניה, שוכנת פרנטישקובי לאזנה (Františkovy Lázně), עיירת הספא הקטנה והצעירה ב"משולש". עם ארכיטקטורה קלאסית, גנים מרשימים ואווירה פסטורלית, נדמה כי הזמן עצר כאן מלכת בסוף המאה ה-18, זמן לא רב אחרי היווסדה של העיירה בשנת 1793. המים החמצמצים, המאפיינים את מעיינות האזור, משמשים לטיפול במחלות לב ולבעיות נשיות, כמו גם לשיפור זרימת הדם בגוף.
מלבד פעילויות הספורט, התרבות והנופים, מומלץ לצאת ולטייל בסוּס (Soos) - שמורת טבע לאומית שלאורכה מתפתל מסלול מרתק בעקבות הצמחייה ובעלי החיים של האזור. חוות הפרפרים "ז'ירוביצה" (Žirovice) מציעה מראות ססגוניים של אינספור פרפרים טרופיים, ובסיברג (Seeberg) אפשר להתרשם מטירה מימי הביניים, שהפכה למוזיאון קטן ומרתק.
ובין שיטוט לטיפול ספא, מסאג', מנוחה או ארוחה טובה, אפשר לחוש בשלווה העוטפת את הגוף, לשכוח מתלאות היומיום ולהרגיש כמו בן אצולה אמיתי.
הכתבה נכתבה עבור מגזין פאספרתור