שמורה במצב טוב: ביקור בשמורת עינות צוקים

ייקח זמן עד שהטבע ישלים את השתקמותו, אבל נראה שהצבע מתחיל לחזור ללחיי שמורת עינות צוקים שעלתה באש ביוני אשתקד. ציפורים, למשל, שוב מקננות בה

דובי זכאי | 10/3/2009 9:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
יוני 2008. הידיעה עברה כאש הלוחכת את שמורת עינות צוקים בעת שהלהבות החלו להתרומם: השמורה היפה במדבר יהודה עלתה באש. בחודשים יולי ואוגוסט הגיעו לשם רבים כדי לראות את השרידים המפויחים ואת הענפים העירומים המתרוממים בזעקה מתוך ים שחור של צמחייה שרופה. חלק מהמבקרים גם נשאו לשם תמונות של השמורה היפה והזורמת בימיה הטובים. אנשי רשות הטבע והגנים היו מיואשים אבל הפיחו אופטימיות במבקרים העצובים, כשפתחו את המקום לסיורים שנועדו להראות את האסון.
 
נגיעה ירוקה שעוטפת את אדמת המדבר. שמורת עינות צוקים
נגיעה ירוקה שעוטפת את אדמת המדבר. שמורת עינות צוקים צילום: דובי זכאי

כמה סיבות היו לייאושם עוד קודם לכן: מי ים המלח הנסוגים במהירות, הבוצה המפרידה בין השמורה לים, הידלדלות מי השמורה. עתה, נוספה גם השריפה. בין המטיילים הכואבים הייתי גם אני. הסתובבתי בשבילים המפויחים והבטתי בחרדה על קסם שנעלם באש הבוערת. קשה היה להאמין שמהחורבן הזה ישתקם משהו.

האש הדוהרת, שכילתה אז את זעמה בחלקים של השמורה, דילגה מעל השער המוליך אל ה"שמורה החבויה" ופגעה בצמחייה הנדירה. אנשי רשות הטבע והגנים נרתמו במרץ לעבודת השיקום. וכך, ביום צונן ואפור של פברואר, כשרוח קרה לחשה במדבר יהודה, ירדתי לים המלח כדי לראות מה שלום שמורת עינות צוקים.

כביש 1 היורד מירושלים לים המלח מעניק למטייל את הכניסה הנכונה למדבר: בתחילה זו נגיעה ירוקה שעוטפת את אדמת המדבר, ירוק קלוש של חורף, ולאט לאט חודרת לתמונה פראיות המדבר והירוק נעלם לטובת גבעות החוואר. כביש 90 יורד דרומה, לאורך חופי ים המלח הנסוג, ומימין מתנשאים לגובה רב סלעי מצוק ההעתקים, מקושטים בחריצים שבהם זורמים מפלי השיטפונות. האור החיוור זוהר על מי הים הרחוקים, ועל החוף הנסוג ניתן לראות את בריכות הבולענים הכלואות.
סימן ברור להתחדשות

בכניסה לשמורה אנשי הרשות נראים אופטימיים. הם רואים מדי יום את התקדמות הירוק שמכסה על שרידי השריפה, גם אם עדיין מוכתם בזרועות שחורות של עצי אשל קירחים. מתוך השחור-ירוק הזה מציצים חוטרים ותפרחת חדשה, רעננה. שביל ההליכה בשמורה מתחיל באתר חפירת העתיקות שבו משערים שהיה המתקן ששימש להכנת בושם האפרסמון. לאורך השביל המוליך אל השמורה החבויה מתחדשת צמחיית הקנה, ומסביב מרקדת הצמחייה העוקצנית של הסמר. אשל היאור השרוע מתאושש.

ציוצה העליז של הסופית מתרונן בין צמחי הסוף המתרוממים לגובה רב. ציפורים נודדות כבר פוקדות את המקום, ביניהן דרור הירדן. קנה

הסוכר הגבוה מתהדר בבלורית נאה שמתנפנפת ברוח, וקנית אפריקאית מקננת בו בשמחה. שלל פרפרים מרפרפים בעידון וממלאים את האוויר. כן, זה כבר סימן ברור להתחדשות. אפילו החרקים הנדירים בשמורה הנסתרת, ברקנית האשל והנמלה האורגת, חזרו לחיים הרגילים.

הגשמים שירדו לאחרונה הביאו קצת עדנה גם למים המידלדלים בשמורה, הגבירו את זרימתם והבריכה בשמורה הנסתרת צלולה מתמיד. האמנון המצוי חופר בקרקעית האגם. נוית ים המלח, דג נדיר, משמש כאן נושא למחקר ולצדו גם הנוית הכחולה. אין ספק: הזמן הוא רופא הטוב ביותר. אפילו שרידי השריפה משמשים כקישוט מיוחד במראה המדברי.

שמורת טבע עינות צוקים: 02-9942355

רשות הטבע והגנים חוגגת בימים אלה את השבוע המוקדש לאהבה לטבע בפעם השביעית, כשבין היתר מוצע סיור בשמורת עינות צוקים. הקהל מוזמן לסדנאות, לטיולים, להדרכות ולהפעלות הקשורות בטבע, במים ובסביבה. במהלך השבוע, שיתחיל ביום שישי, ייערכו מגוון פעילויות ואירועים בשמורות הטבע והגנים הלאומיים שברחבי הארץ, ולשמורות ולגנים הלאומיים על שפת ים המלח יש מקום חשוב וכדאי לבקר בהם.

רשות הטבע והגנים: 3639*

על הדרך

שיריד השריפה בשמורת עינות צוקים
שיריד השריפה בשמורת עינות צוקים צילום: דובי זכאי

אם אתם רוצים לטייל באיזור, לא כדאי לפספס את הגן הלאומי קומראן - בעבר מרכז מגורים ולימוד של כת האיסיים. היישוב היה בנוי כך שיצליח לספק את צורכי התושבים. כאן נתגלו המגילות שכוללות ספרים מהתנ"ך, וחלקן מוצג בהיכל הספר. סרט מעניין על קומראן והמתיישבים בו מוקרן בתחילת הביקור, ואחריו מתקיים סיור בין העתיקות. הנועזים וחובבי ההליכה מביניכם יכולים לטפס בשביל התלול עד למפלים היפים של קומראן. בין המבקרים הרבים יש גם צליינים, כיוון שלפי המסורת הנוצרית יוחנן המטביל נמנה עם חברי הכת.

גן לאומי קומראן: 02-9942235

השבוע הושקה תחנת מידע חדשה בצפון ים המלח. בתחנת המידע ניתן לקבל מפות של האיזור ומידע על כל אתרי התיירות, הבילוי והנופש של כל איזור ים המלח ובקעת הירדן: מסלולי טיולים, מקומות לינה, מסעדות, תחנות עצירה ואירועים עתידיים. במהלך השנה התחנה תהיה פתוחה שבעה ימים בשבוע, בין השעות 8:30-15:30, ובמהלך חופשות החגים היא תהיה פתוחה ברציפות עד שעות הערב. מיקומה בצומת אלמוג.

מועצה איזורית מגילות ים המלח: 02-6535133

ומשה קטן במיוחד לפורים: חובבי קברי הצדיקים מוזמנים להתרפק על קברה של הצדקת מלכת אסתר ועל זה של מרדכי היהודי. קברם (המשוער) של השניים נמצא בצפון הארץ, ליד קיבוץ ברעם, על כביש 899. בכביש יש שילוט מסודר המפנה לקברם של השניים.

מסופר שתלמידי חכמים היו עולים מצפת אל הקבר בערב פורים כדי לשתות, לאכול ולשמוח סביבו. מי שכבר מגיע לשם יכול לטייל ביער האלונים הצפוף ומשם לרדת למסלול מרהיב בנחל דישון. מסורת אחרת מספרת שקברה של אסתר המלכה נמצא בכלל בעיר חמדאן שבאיראן.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שביל בצד

צילום: דובי זכאי

רוצים לצאת לטייל ומחפשים המלצה? דובי זכאי עם עשרות טיולים ברחבי ישראל, ברכב או ברגל

לכל הכתבות של שביל בצד

עוד ב''שביל בצד''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים